Oni koji ne poznaju strah: Zašto su se moćni ratnici Wari “pucali” halucinogenim sjemenkama?

U razdoblju prije carstva Inka (1400. – 1532.) u Peruu su, uz narode Chavin i Chimu, obitavali pripadnici naroda Caral i Wari. Potonji, poznati i kao Huari, ondje su živjeli između sedmog i trinaestog stoljeća. Bili su kultura ekspanzivnog karaktera: neustrašivi ratnici, bez zbiljskog su otpora osvojili mnoge susjedne teritorije.

Na glasu su bili i zbog svojih graditeljskih vještina. Jednostavnom tehnikom, od čerpića i žbuke, podigli su niz impresivnih hramova, stepenastih piramida, mauzoleja i kripta, a kanali koji su jamčili opskrbu vodom kretali su se oko velikog dijela tih zgrada. Ulice su bile široke, a pronađeni su i ostaci trgova te podzemnih silosa žita. Poznavali su metalurgiju te izrađivali nevjerojatno lijepe artefakte od bronce, bakra i zlata. U tehnikama valjanja, kovanja i udaranja čekićem nitko im nije bio ravan.

Za razliku od ostalih starosjedilačkih andskih kultura, ekonomskim i trgovinskim sustavom upravljali su na vrlo specifičan način. Nisu poznavali valutu, a za proizvodnju, distribuciju i opskrbu bila je zadužena država. Gospodarski sustav temeljio se na provedbi oporezivanja i razmjene kao formata ekonomskih transakcija.

Nedavna iskapanja na području Quilcapampe, arheološkog lokaliteta na jugu Perua, otkrila su još nešto zanimljivo o ovome drevnom narodu. Pokazalo se, naime, da su Wari ratnici prije otprilike 1.200 godina koristili psihoaktivne supstancije. Arheolozi su ondje otkopali nekoliko posuda iz kojih su Wari pili. Pored tragova fermentiranog voća, otkrivene su sjemenke biljke Anadenanthere colubrine. Poznata i kao vilca, huilco odnosno angico, ova biljka u mnogim svojim dijelovima, napose sjemenkama, sadrži halucinogene spojeve. Stručnjaci spekuliraju da je funkcija ovog napitka bila pružiti fizičku snagu i izdržljivost te ratnike učiniti manje svjesnima opasnosti a time i hrabrijima. Ovakav učinak, dodali su, posebno je snažan u kombinaciji s fermentiranim napicima.

Piše: Lucija Kapural


Komentari