On nije specijalni agent iz “Nemoguće misije”, ali je oborio zrakoplov uz pomoć pištolja

Scene u kojima specijalni agenti skaču s padobranima iz jednog na drugi avion, izbacuju pilote i preuzimaju njihova prometala, su uobičajene u zabavnim akcijskim visokobudžetnim  filmovima. No, jedna takva scena, koja kao da je napisana i snimljena za franšizu “Nemoguća misija”, zbila se tijekom Drugog svjetskog rata. Zanima li vas o čemu je točno riječ, pročitajte članak koji slijedi.

Dolazak u Britansku Indiju

Amerikanac Owen John Bagget u svojoj se dvadeset i drugoj godini prijavio se u zrakoplovstvo Sjedinjenih Država 1942. Nakon što je prošao pilotsku obuku, pridružio se američkim zrakoplovnim snagama. Raspoređen je u 7-u zrakoplovnu jedinicu SAD-a u Britansku Indiju. Njegova je jedinica bila  zadužena za nadzor opskrbe linije na potezu između Kine i Indije te za ometanje japanske opskrbe na potezu od sjevera Indije do Rangoona u Burmi.

Susret s japanskim bombarderima


Tijekom jedne od misija Baggett je izveo nevjerojatno podvig koji danas djeluje kao da je snimljen u nekoj  nebrijanoj američkoj produkciji. Naime, 31. ožujka 1943. godine dok je njegov tim letio prema odredištu u Burmi gdje je trebao srušiti mali, ali važan željeznički most u Pyinamaniju, iznenada se pojavilo čak 13 okretnih bombardera carske japanske vojske Ki-43. Owen je bio kopilot u teškom bombarderu B-24 kada mu je zrakoplov pogođen. Nakon iskakanja, mukama posade Baggettove jedinice nije došao kraj. Japanski avioni otvorili su mitraljesku paljbu na one koji su iskočili. Neki su od padobranaca ubijeni u zraku, a sam Owen kaže da je doslovno vidio da su neki od njegovih kolega razneseni u komadiće.

Kada se praviš mrtav, a ne povjeruju ti

Owen je u toj mitraljeskoj paljbi pogođen u desnu ruku, i u tom je trenutku izvukao pištolj i prisloni ga uz nogu, što mu je kasnije spasilo  život. Kada se jedan od pilota japanskog zrakoplova usmjerio na njega,  Baggett se pravio  da je mrtav, no pomno je pratio što se događa kako bi se mogao obraniti. Japanski pilot je u jednom trenutku otvorio kabinsku nadstrešnicu, a Bagget je tada izvukao svoj poluautomatski pištolj M1911, koji je bio uobičajeno naoružanje američkih vojnih snaga tijekom Prvog i Drugog svjetskoga rata, ali i kasnije. Baggett je odlučio da mu ništa drugo ne preostaje osim posegnuti za pištoljem te je ispalio prema pilotu neprijateljskog  zrakoplova četiri hica.  Nakon toga je samo mogao promatrati kako zrakoplov odustaje od mete i strmoglavljuje se. Međutim, nije bio siguran da je pilot mrtav. Kasnije je susreo pukovnika Herryja Meltona koji je tog dana, također, oboren. Od njega je Baggett saznao da je upravo datuma kada su oboreni nađeno tijelo japanskog pilota s metkom u glavi, što je jasno ukazivalo da u konkretnom slučaju nije bila riječ o avionskoj nesreći već o njegovom hicu.

Uhićenje i slava

Čim je Baggett doskočio na Zemlju odmah su ga uhitili japanski vojnici. Ostao je zarobljeništvu do kraja rata u Singapuru, kada je oslobođen u akciji koju su izveli agenti OSS-a (Ureda za strateške usluge), i to dvije godine nakon zarobljavanja. Baggett je u ovoj misiji stekao slavu, kao jedina osoba koja je ikad oborila zrakoplov iz pištolja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari