Okrutnog šefa “Cosa Nostre”, koji na duši nosi oko 600 života, nazivali su Životinjom!

Fotografija: YouTube screenshot

Riječ “mafija” prvi put se pojavila na Siciliji, preciznije, u Palermu 1863. godine, na izvedbi dijalektalne drame inspirirane životom u gradskom zatvoru. Tako je beznačajno djelo “I mafiosi della vicaria” populariziralo pojam koji danas uglavnom povezujemo s organiziranim kriminalom. Evo nekoliko zanimljivosti iz života “zvijezda” te organizacije, zloglasnih mafijaških šefova!

1. Tommaso Buscetta (1928. – 2000.), prvi mafijaški šef koji je postao doušnikom FBI-a, bio je na glasu kao iznimno tašt čovjek. U pauzama cinkanja kolega, detektivima se hvalio ljubavnim podvizima, a nije propustio ispričati ni kako je nevinost izgubio u osmoj godini, s prostitutkom kojoj je platio – bocom maslinova ulja!

2. Giuesppe Bonano (1905. – 2002.) u povijest se upisao kao prvi mafijaški kum koji je umro prirodnom smrću. “Joe Banana”, kako su ga zvali, doživio je duboku starost od devedeset sedam godina. U poznoj dobi, objavio je memoare “Častan čovjek”, pune duhovitih opaski.

3. Zbog nemilosrdnog obračunavanja s protivnicima, mafijaški capo Bernardo Provenzano (1933. – 2016.) bio je poznat pod ljupkim nadimkom “Traktor”. Premda je na duši imao gotovo dvije stotine ubijenih, bio je vrlo pobožan: nakon uhićenja, u njegovom skrovištu pronađeno je čak pet Biblija!

4. Šef “Cosa Nostre” Salvatore “Toto” Riina (1930. – 2017.) bio je poznat po okrutnosti (na slici!). Ubio je (ili dao ubiti) više od šest stotina ljudi – između ostalog, naložio je likvidaciju dvojice uglednih talijanskih sudaca. Okušao se i u terorizmu, dižući u zrak spomenike kulture po Italiji. Imao je tri nadimka: “Životinja” (zbog sadističke prirode), “Knjigovođa” (zbog pedantnog popisivanja svojih žrtava) i “Kratki” (zbog visine od 158 centimetara). Potonjim su ga, pogađate, nazivali samo iza leđa. Umro je u zatvoru, u kojem je proveo zadnje dvadeset četiri godine života i iz kojeg je nastavio upravljati kriminalnom organizacijom”. Za svoja zlodjela nikad se nije pokajao, naprotiv, ponosio se njima. “Da se svake godine rodi po jedan Toto Riina, ovaj svijet bi bio Eldorado”, govorio je. Skroman kakav je bio, dodao bi i kako je svojedobno “zapovijedao poviješću”.


5. U skrovištu bossa Salvatorea Lo Piccola (r. 1942.) policajci su pronašli listu naslovljenu “Deset zapovijedi”, svojevrstan vodič za uzornog mafijaša. “Uvijek budi dostupan Cosa Nostri, čak i ako ti žena rađa”; “Ne idi u klubove i kavane”; “Nikad ne gledaj supruge članova Obitelji”, samo su neke od mnogobrojnih smjernica.

6. Godine 1993., mafijaš Mario Santo Di Matteo ( r. 1954.) postao je pentito, odnosno zaštićeni svjedok vlade. Osveta Cosa Nostre bila je strašna. Pokajnikova trinaestogodišnjeg sina mjesecima su mučili, da bi potom njegovo truplo bacili u kiselinu!

7. Charles Luciano (1897. – 1962.), glava obitelji Genovese, bio je poznat po nadimku “Lucky”. Dobio ga je u mladosti, nakon što su mu suparnici prerezali vrat i bacili ga u kanal misleći da je mrtav, a on je čudom preživio.

8. Mafijaški boss Joseph Colombo (1923. – 1978.) i njegova organizacija “Talijansko-američka liga za zaštitu građanskih prava” vodili su kampanju s ciljem sprečavanja snimanja filma “Kum”. Producent Albert Ruddy sastao se s Colombom, koji je zahtijevao da se pojam “mafija” izbaci iz scenarija. Ruddy ne samo da je pristao na to, nego je angažirao članove Lige (čitaj: mafijaše) kao statiste i savjetnike na snimanju!

Piše: Lucija Kapural

Komentari