Odakle sandale stare 1700 godina na norveškoj planini? Čovjek bi očekivao topliju obuću!

Izvor: Sciencenorway

Jedan je planinarski vodič u Norveškoj prolazeći svojim uobičajenim putovima otkrio kožnu sandalu u ledu, na prijevoju nazvanom Horse Ice Patch (Konjski ledeni predio), u ljeto 2019. godine. Odmah je kontaktirao istraživače u projektu Secret of the Ice, a sandale je ostavio u ledu. Istraživačima je poslao GPS koordinate i fotografije. Po sandale su arheolozi s projekta otišli već početkom rujna, a radiokarbonska analiza je pokazala da se one mogu datirati u otprilike 300-u godinu.

Konjsko gnojivo i drugo

Na ovom području je bilo do sada i drugih nalaza, primjerice tekstila, s tim da ova sandala ulazi u jedan od najstarijih tamošnjih nalaza. Sandale i drugi nalazi, poput smrznutog konjskog gnojiva koje se datira u kasnije razdoblje Vikinga (između 800. i druge polovice 11. stoljeća), pokazuju dugu upotrebu ove rute koja je povezivala obalu i unutrašnjost. Intrigantno je zašto bi netko nosio sandalu na ovom prijevoju gdje je uvijek bilo snijega.

Izvor: Museum of Cultural History in Oslo

Više putova

Pretpostavlja se da su lagane sandale imale životinjsku kožu ukoliko ih je netko nosio po hladnim vremenskim uvjetima, no čudno je da bi netko izgubio obuću na hladnoću a da to ne primjeti. Raniji nalazi o kojima smo već pisali pokazuju da su ovo područje u okolici ljudi koristili i za lov, o čemu svjedoče nađene strelice, kao i zakloni za lovce, a ti se nalazi datiraju u razdoblje od prije 2000 do 3000 godina. Znanstvenici koji su zaposleni na ovom projektu kažu da je ovdje postojalo nekoliko putova, a odgovarajuća ruta se odabirala prema godišnjem dobu i količini snijega. Smatra se da je put iz unutrašnjosti prema obali trajao otprilike dva dana. Putovalo se pješice ili tovarnim konjima. Najčešće su ovuda prolazili očito trgovci.


Bilo kako bilo netko je ovim putem prošao prije 1700 godina i izgubio obuću, vrlo je moguće da je ta sandala bila dio robe koja se prodavala pa onda nije bilo bitno što je riječ o sandali na sniježnom putu, i što ju je taj netko izgubio.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari