Od omiljenog srednjovjekovnog napitka do ključne uloge u blagdanskoj pobuni na West Pointu

Fotografija: War is Boring

Koje je to piće koje je slovio kao lijek za apsolutno sve u srednjem vijeku? Što kažu oni koji su kušali Ikeov liker od jaja? Zašto je došlo do nereda na vojnoj akademiji West Point 1826. godine? Zanimaju li vas odgovori na ova pitanja zavirite u naš današnji članak.

Srednjovjekovni posset

Punč od jaja pio se još u srednjovjekovnoj Engleskoj, a bio je poznat pod imenom posset. Kako se smatralo da ima umirujući učinak često se u kasnosrednjovjekovlju pio poput današnjeg kakaa. No koristio se on i za liječenje raznih bolesti poput prehlade, loše probave, kao i kod smanjenog libida.

Upravo zbog libida se redovito servirao mladencima u prvoj bračnoj noći. Može se reći da se istovremeno i pio i jeo, a za pojašnjenje ovoga pogledajte recept kojega donosimo.


Najčešća varijanta

Recepti za ovo slatko piće su se uveliko razlikovali, a mijenjali su se tijekom dugog vremena konzumiranja, no najčešća formula se sastojala od mlijeka ili masnog vrhnja, šećera, začina poput cimeta i muškatnog oraščića te većih količina jakog vina ili pak slatkog piva. Prvo bi se skuhalo mlijeko ili vrhnje zajedno sa začinima. Dok bi se vrhnje kuhalo dobro bi se sa strane umutila jaja te bi se u njih umiješao vrući alkohol. Nakon toga bi se u vrhnje sa začinima umiješala kuhana jaja s dodatkom alkohola pa bi se sve to zajedno kuhalo, najmanje 30 minuta na laganoj vatri. Krema bi se nakon nekog vremena zgrušala u strukturu sličnu siru, zbog čega se mogla istovremeno piti i jesti žlicom.

Šalice poput današnjih dječjih šalica

Koliko je ovo piće bilo popularno pokazuje i to što su za njega postojale i posebne posude izrađene od metala ili keramike, a koje su ličile na velike čajnike s dvije ručke. Pilo se iz šalica koje su, također imale dvije ručkice zbog čega se danas one uspoređuju s modernim dječjim šalicama. Ti su se napitci držali toplima, a spomenta šalica trebala je omogućiti da se ovaj slatki napitak konzumira kao tekućina i slastica. Naravno, nisu ga svi mogli konzumirati zbog skupih sastojaka, a zbog čega je bio “na meniju” uglavnom viših slojeva.

Fotografija: Art Fund

Omiljene varijante američkih predsjednika

Tijekom vremena receptura se mijenjala, a jednu od kasnijih varijanti ovog pića odnosno punča od jaja obožavala su i dva američka predsjednika od kojih je jedan George Washington. George Washington se nakon ženidbe za bogatu udovicu Marthu Dandridge Custis preselio na imanje Ford Maison u Morristownu, smještenom između Philadelphije i New Yorka. U to vrijeme (druga polovica 18. stoljeća) bio je to mali gradić sa sudnicom, crkvom, grobljem, konobom, nekoliko trgovina i oko 50-ak kuća. Upravo je ovdje Washington običavao služiti ovo piće u božićno vrijeme na svom raskošnom  imanju. On je pripremao punč od jaja koji je sadržavao razne vrste alkohola, te se pio u hladnoj inačici.
Do danas je sačuvan recept onako kako ga je spravljao prvi američki predsjednik, a ovdje ga donosimo u prilagođenoj varijanti u skladu sa europskim mjerama.

Sastojci:
12 jaja,
1 litra vrhnja,
1 litra mlijeka,
10 žlica šećera,
1 šalica viskija,
1/2 šalice šerija,
1/2 šalice tamnog ruma.
Za ukras:
-malo muškatnog oraščića i cimeta.

Priprema:
Prvo pomiješajte alkoholne sastojke. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte šećer dobro ih izmiješajte, dodajte, i dalje muteći, u njih alkohol, kao mlijeko i vrhnje. Nakon toga istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i umiješajte ga u pripremljenu smjesu. Tako pripremljeno piće ostavite na hladnom nekoliko dana (kažu najmanje pet dana), a potom što često ga kušajte. Naravno, srećom danas imamo hladnjake…

Punč od jaja osvojio je i 34.-og američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera koji je razvio svoju varijantu likera od jaja te je za njegovu pripremu koristio samo viski od alkohola. Kako je bio često pod stresom volio je kuhati, istina više je bio ljubitelj slanih nego slatkih jela, no za blagdane je, kažu, spravljao ovaj ukusni punč od jaja. Oni koji su pili Ikeovu varijantu zaključili su da vas ništa ne može napiti brže od njegovog punča. Konačan rezultat nalikovao je na otopljeni sladoled s malo viskija, s tim da nije bio tako sladak kao onaj danas u trgovini.

Punč “odgovoran” za nerede

Punč je poznat i po tome što je izazvao i nerede na vojnoj akademiji West Point 1826. Njegova je konzumacija i pobuna poznata kao Pobuna oko jaja. Dva dana prije Badnjaka velika količina viskija prokrijumčarena je na akademiju, kako bi kadeti mogli napraviti “pravi” punč od jaja. Kadeti su uobičavali za Božić uživati u ovom likeru, no 1826. stigao je novi nadzornik koji je zabranio konzumaciju bilo kakvog alkohola, te je kadetima trebao biti serviran bezalkoholni punč. Kada su se kadeti ponapijali zahvaljujući krijumčarenom alkoholu te je njihovo pijanstvo otkriveno izbila je pobuna protiv nadzornika, u kojoj je sudjelovalo 70-ak kadeta. Sve je kulminiralo tučnjavom i razbijenim prozorima, nakon čega se slegla halabuka, no na vojnom sudu je završilo 20 kadeta, među kojima su bili prvenstveno oni koji su sudjelovali u samom krijumčarenju alkohola, kao i oni koji su potaknuli daljnje nerede. Među sudionicima pobune bio je i budući predsjednik Konfederacije Jefferson Davis, koji nije završio na vojnom sudu. Danas polaznici akademije mogu piti za alkohol za blagdane, ali su njegovo količine ograničene, moguće je da uprava ne želi doživjeti reprizu ovog događaja.

Ipak, kako bi bili korektni moramo navesti da je napitak ukusan i u svojoj bezalkoholnoj varijanti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari