“Ukleta” zagrebačka Vila Auer: Plač, smijeh, lupanje i škripanje

Ilustracija. Fotografija: Pixabay.

Vila Auer nalazi se u Nazorovoj ulici na broju 10, u neposrednoj blizini Britanskog trga, u elitnoj zagrebačkoj četvrti. Do nedavno je slovila za jednu od “najukletijih kuća” u Hrvatskoj. Navodno su se iz kuće čuli različiti zvukovi poput naizmjeničnog plača, smijeha, lupanja i škripanja.

Sagrađena na starom groblju

Kuća je sagrađena prema planovima poznatog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića 1903. godine, kao prva vila sagrađena u duhu moderne u gradu Zagrebu. Misterij koji se ispleo oko nje može se vezati uz više čimbenika, kao prvo to je njezin zapušten izgled koji je sam po sebi izazivao osjećaj nelagode i jeze, a drugi što je izgrađena na mjestu nekadašnjeg groblja koje je postojalo između Nazorove ulice i Rokova perivoja. Ovo je groblje preseljeno tek četiri godine nakon što je kuća sagrađena. U njezinoj blizini se nalazila i mrtvačnica što je dodatno doprinijelo širenju ovakvih zastrašujućih priča.

Nova stranica u povijesti kuće

Nova stranica u povijesti ove kuće počinje 2008. kada ju kupuje zagrebački poduzetnik Zdravko Raškaj. Kuću je kupio za vrtoglavih 1,6 milijuna eura, a koliko je u nju uložio ostaje otvorno pitanje.


Fotografija: Zagreb.info

Novi vlasnik opovrgava sve glasine o njezinoj, navodnoj, ukletosti te sve takve priče povezuje s namjerom pojedinaca da do vile dođu po nižoj cijeni od ponuđene. Vila je obnovljena prema pravilima konzervatorsko-restauratorske struke i zasjala je u punom sjaju, a nadamo se da će taj sjaj trajno zadržati.

Piše Sonja Kirchhoffer

Komentari