Obilježio 75 godina od iskrcavanja u Normandiji – novim padobranskim skokom u 97-oj godini

Izvor: Flying News

Da li biste se odvažili na padobranski skok u postarijoj dobi? Neki od nas ne bi ni u mladosti? Povijest se sastoji i od globalne i pojedinačne povijesti, u ovoj priči se susreću obje.

Prožetost adrenalinom

Normandija je sjeverna francuska pokrajina smještena na obali La Mancha. Ona je dobila veliku važnost krajem Drugog svjetskog rata, kada su se na njezinu obalu iskrcale postrojbe Saveznika, 6. lipnja 1944. godine. Thomas ‘Tom’ Rice je bio jedan od sudionika padobranske jedinice, koja je dobila zadatak da kao prethodnica kopnenih snaga zauzme položaje u pozadini neprijateljskih redova. U to vrijeme Tom Rice je bio je dvadesetdvogodišnji mladić i jedan od 18 000 padobranaca koji su trebali spriječiti da njemačke snage dobiju pojačanje. Rice se još uvijek živo sjeća sati prije skoka padobranom na francusko tlo. Kaže da u tom trenutku nije bio svjestan što ga točno čeka i da jednostavno on i njegovi suborci nisu osjećali strah već su bili prožeti adrenalinom, koji ih je poticao da što prije krenu u akciju.

Njegovo iskustvo u “Paklenom kutku”

Problemi su počeli prilikom samog dolaska na neprijateljski teritorij jer je odmah počela pucnjava iz njemačkog protuzračnog topništva. Ipak on je zajedno s većinom suboraca uspio iskočiti iz zrakoplova. Nakon uspješnog doskoka sjeća se pomalo dezorijentiranog hodanja po močvarnom terenu i kretanja prema jugoistoku. Kaže da su točne upute, gdje i kuda trebaju ići, dobili na jednoj usamljenoj francuskoj farmi.  Kada su stigli do područja La Basse-Addeville i Carentan Canala našli su se na meti snajperista. Nakon niza peripetija  stacionirali su se na točki koju su nazvali “Pakleni kutak” te iskopali skloništa kako bi se zaštitili od neprijateljske vatre koja je ubrzo započela. Tijekom 6. lipnja 1944. bili su neprestano na meti jake topničke i minobacačke vatre. Na tom je području sve skupa bilo raspoređeno oko 280 padobranaca. Ova je operacija iskrcavanja uspjela jer su padobranske snage spriječile dolazak novih njemačkih jedinica te su do kraja lipnja Saveznici počeli uspješno krčiti put prema unutrašnjosti francuskog teritorija.


Poslije Normandije

Tom je nakon ovoga sudjelovao i u drugim borbama u različitim državama Europe (Nizozemska, Njemačka). Nakon završetka rata se vratio u Kaliforniju gdje je završio studij, zaposlio se, oženio i dobio petero djece. Godine 2004. objavio je svoje memoare vezane uz iskustvo sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu. Iako u dubokoj starosti redovito je sudjelovao u obilježavanju iskrcavanja u Normandiju. Povodom 75 obljetnice Dana – D u tandemu s padobranom iskočio je na dobro poznatom terenu.

Ovakve pojedinačne priče popunjavaju praznine povijesnih udžbenika jer u njima se malo govori o “običnim ljudima”, čija sjećanja mogu dati širi pogled na prošlost iz perspektive koja je obično zanemarena u standardnoj naobrazbi.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari