Novi oblik protesta: Napuhano divovsko pile “simpatično” pokazuje srednji prst! Jasno Vam je o kome je riječ?

Neovisno o svom stavu prema nekadašnjem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, ono s čime se, vjerujemo, svi slažemo je njegova urnebesna frizura. O idejnom tvorcu ovoga pileta s Trumpovom frizuricom, kao i njegovoj namjeri vezanoj uz ovu instalaciju, možete saznati više u članku koji slijedi.

Nije bilo problema s identifikacijom

Dana 9. kolovoza 2017. divovsko pile visoko oko 10 metara s Trumpovom frizurom pojavilo se ispred Bijele kuće. Postavljeno je u parku Ellipse južno od Bijele kuće, točno između nje i poznatog obeliska u Washingtonu. Apsolutno nitko nije imao problem s njegovom identifikacijom. Pile je bilo bijele boje imalo zlatni kljun, kao i stopala, noge, obrve, i naravno Trumpovu frizuru. Kada se napuše širi krila i pokazuje vam “simpatično” desni kažiprst.

Protest protiv Trumpove unutrašnje i vanjske politike

Bio je to svojevrstan happening snimatelja dokumentarnih filmova Tarana Singh Bara (31). Bar je dozvolu za postavljanje ovog pileta čekao nekoliko mjeseci, a morao je dobiti dvostruku dozvolu; jednu od dužnosnika samog parka u kojem je postavljen, kao i od američke Tajne službe. Njegov je idejni projekt  financiran putem crowdfunding platforme GoFundMe. Za samo postavljanje imao je pomoć nekoliko volontera. Cilj mu je bio da kroz ovo pile, koje predstavlja pretencioznog Trumpa, želio poručiti da Amerika ima slabog i neučinkovitog vođu, i da je njega, kao i većinu Amerikanaca, zasmetala u unutarnjoj politici porezna reforma, a u vanjskoj nedovoljno čvrsta politika usmjerena prema Rusiji i Sjevernoj Koreji.
Nažalost, predsjednik je tog dana bio na odmoru u New Jerseyju, no Bara to nije nimalo zabrinjavalo jer je znao da će predsjednik, kao obožavatelj društvenih mreža, zasigurno vidjeti njegovo pile.


Protest kao komercijalizacija

Da ova protestna strana može imati i svoju komercijalnu pozadinu, pokazuje i to što se ovo pile, od trenutka izlaganja, može kupiti bez problema na eBayu po vrlo raznolikim cijenama, primjerenim za svakoga jer se prodaje u rasponu cijena od 50 do 1700 dolara. To znači da je dostupno apsolutno svima, neovisno kakve osjećaje gajili prema Trumpu. Naravno, veličina vašeg pileta jasan je i pokazatelj vašeg društvenog  statusa, ali donekle i političkog stava jer čisto sumnjamo da će njegovi poklonici naručiti njegov primjerak. Umjetnik je izjavio da ga je ovo pile učinilo sretnim na jedna dobar i veseli način.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari