Novi oblik protesta: Napuhano divovsko pile “simpatično” pokazuje srednji prst! Jasno Vam je o kome je riječ?

Neovisno o svom stavu prema nekadašnjem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, ono s čime se, vjerujemo, svi slažemo je njegova urnebesna frizura. O idejnom tvorcu pileta balona koje jasno asocira na određenu personu, kao i njegovoj namjeri vezanoj uz ovu instalaciju, možete saznati više u članku koji slijedi.

Nije bilo problema s identifikacijom

Dana 9. kolovoza 2017. divovsko pile visoko oko 10 metara s Trumpovom frizurom pojavilo se ispred Bijele kuće. Postavljeno je u parku Ellipse južno od predsjedničke rezidencije, točno između nje i poznatog obeliska u Washingtonu. Apsolutno nitko nije imao problem s njegovom identifikacijom. Bijelo pile sa zlatnim kljunom i urnebesnom frizurom kada bi se napuhalo širilo je krila i pokazivalo sasvim “simpatično” desni kažiprst.

Protest protiv Trumpove unutrašnje i vanjske politike

Bio je to svojevrstan happening snimatelja dokumentarnih filmova Tarana Singh Bara. On je dozvolu za postavljanje ovog pileta čekao nekoliko mjeseci, a morao je dobiti dvostruko odobrenje za svoju instalaciju; jednu od dužnosnika samog parka u kojem je postavljen, kao i od američke Tajne službe. Njegov je idejni projekt  financiran putem crowdfunding platforme GoFundMe. Za samo postavljanje imao je pomoć nekoliko volontera. Cilj mu je bio da kroz ovo pile, koje predstavlja pretencioznog Trumpa, poruči Amerikancima da imaju slabog i neučinkovitog vođu. Njega je ponajviše zasmetala porezna reforma u unutrašnjoj politici, a u vanjskoj nedovoljno čvrsta politika prema Rusiji i Sjevernoj Koreji.
Nažalost, predsjednik je tog dana bio na odmoru u New Jerseyju, no idejnog tvorca instalacije to nije nimalo zabrinjavalo jer je znao da će predsjednik, kao obožavatelj društvenih mreža, zasigurno vidjeti njegovo pile.


Protest kao komercijalizacija

Da ova protestna strana može imati i svoju komercijalnu pozadinu, pokazuje i to što je ovo pile, od trenutka izlaganja, bilo dostupno za prodaju na eBayu po vrlo raznolikim cijenama. Prodavalo se u širokom cjenovnom rasponu od otprilike 50 do 1700 dolara, pa je bilo dostupno apsolutno svima neovisno kakve osjećaje gajili prema Trumpu. Naravno, veličina balona bila je jasan pokazatelj vašeg imovinskog  statusa, ali donekle i političkog stava jer čisto sumnjamo da bi si njegovi poklonici naručiti ijedan primjerak. Umjetnik je izjavio da ga je ovo pile učinilo sretnim na jedan dobar način, što navodi na pitanje, zar sreća može djelovati drugačije. U svakom slučaju ova instalacija mu je donijela i lijepu dodatnu zaradu pa je zasigurno bio još sretniji.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari