Novi dokumenti sugeriraju da je slavni Leonardo da Vinci bio samo napola Talijan

Fotografija: Screenshot YouTube (TV | Leonardo, il trailer).

 

Ovih dana je stigla vijest o otkriću dokumenata u Državnom arhivu u Firenci koji sugeriraju da je majka Leonarda da Vincija bila ropkinja oteta s područja Kavkaza. No, ne možemo se ne zapitati možemo li biti sigurni da je žena iz ovih dokumenata uistinu bila majka Leonarda?

Što znamo o Leonardovoj majci?

Profesor talijanske književnosti na Sveučilištu L’Orientale u Napulju Carlo Vecce svoje je otkriće predstavio na tiskovnoj konferenciji u Firenci 2023. Naime, identitet Leonardove majke je uvijek bio upitan, i kao takav predmet brojnih nagađanja.  Prema nekima ona je bila uboga seljanka, prema drugim moguća robinja s Bliskog istoka ili čak Afrike. Ono što je sigurno da se zvala Caterina, a Leonarda je rodila u izvanbračnoj vezi s mladim firentinskim bilježnikom Pierom da Vincijem 1452. godine.

Caterina iz Čerkezije


Vecce je na konferenciji objavio da je pronašao dokumente koji sugeriraju da je Leonardova majka bila ropkinja – oteta u tinejdžerskoj dobi. Pretpostavlja da joj je dom bio negdje na području Čerkezije, blizu obala Crnog mora, i da su je oteli Tatari, koji su je zatim preko Crnog mora prevezli u Carigrad. Čerkezi su muslimanska etnička skupina koja je živjela na sjeveru Kavkaza do 19. stoljeća, a nakon toga je bila prisiljena raseliti se po svijetu. Uglavnom Caterina je jednom od ruta ove trgovine robljem odvedena iz Carigrada  u Italiju. Na svom je putu više puta preprodavana, a što je pri tome preživjela neovisno je li bila majka slavnog Leonarda ili ne, možemo si  samo zamisliti.

Leonardov otac trgovao robljem

Ukoliko su ovi podaci točni odnosno ako je ovdje doista riječ o Leonardovoj majci to znači da je jedan od najvećih slikara renesanse i genija bio samo napola Talijan, a i vjerska pripadnost mu je također škakljiva. Spomenuti sveučilišni profesor Carlo Vecce je na osnovu nađenih dokumenata napisao  i svoj novi roman nazvan  Sorriso di Caterina  ili “Osmijeh Caterine”. Ova je žena prema njegovom pisanju na kraju preprodaje stigla u Firencu gdje ju je kupio plemić kao dojilju svom djetetu. Tu je  upoznala bilježnika Piera da Vincija, odnosno Leonardova oca. No nije zgorega za reći da to poznanstvo i nije bilo  slučajno jer je i Leonardov otac bio upleten u ovu sramotnu rabotu trgovine robljem.

U svom otkriću  Vecce se poziva primarno na dokument koji svjedoči o Caterininom oslobađanju od ropstva,  koje se dogodilo krajem 1452. godine, što je prema računici pola godine nakon Leonardova rođenja. Oslobodila ju je supruga stanovitog firentinskog pustolova. Njezin je muž bio posjednik velikog broja robova iz crnomorske regije.   Vecce se  poziva i na druge dokumente koji za sada nisu poznati, barem ne široj javnosti.

Udaja Caterine

Do sada je prevagu u znanstvenim krugovima imala teorija uglednog poznavatelja Leonardova života i djela Martina Kempa, profesora povijesti umjetnosti sa Sveučilišta Oxford u Engleskoj. On je ustvrdio da je  Leonardova majka bila siromašna seljanka stanovita Caterina di Meo Lippi. No Piero Caterinu, neovisno je li riječ o seljanki ili ropkinji, nije oženio. Zbrinuo ju je tako što ju je udao za posjednika s kojim je imala kasnije još petero djece.

Ozlojeđenost

Neki su ovo otkriće, ili u ovom trenutku prije teoriju, objeručke prihvatili, a drugi ju kritiziraju i kažu da Caterina iz dokumenta ne mora biti Leonardova istoimena  majka. Kako stvari sada stoje nema dovoljno dokaza ni za ovu kao ni druge teorije. Istina je da su ropkinje često nosile ime Catherina. Prema svemu rečenom Leonardov otac možda je prije mogao naletjeti na ropkinju nego na seljanku krećući se u društvu svojih situiranih i pustopašnih prijatelja. Umirovljeni stručnjak za Leonarda Kemp je ozlojeđen Vecceovom objavom pa je izjavio da je teorija njegovog kolege zanimljivija od one o seljanki, a što je pripisao duhu globalnog senzacionalizma. Nama ostaje da pričekamo hoće li se pojaviti i drugi dokumenti koji će potvrditi Vecceovu priču.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari