Nova teorija o mjerenju težine duše uključuje i Einsteinovu jednadžbu

Fotografija: Variety.

Često se može čuti da je čovjekova duša teška 21 gram, no je li tome tako. Može Ii se duše uopće izmjeriti, kada je neuhvatljiva ili možda nije.

Početni eksperimenti

Američki liječnik Duncan MacDougall je dugo razmišljao o duši i zaključio da ona mora zauzimati neki prostor i onda imati svoju težinu. Odlučio je provjeriti je li tome tako. U tu je svrhu izradio veliku vagu koja je mogla mjeriti težinu bolesnika zajedno s krevetom, kako bi mogao izvagati osobu prije i poslije smrti. Svoja je mjerenja radio u bolnici za tuberkulozne bolesnike u završnom stadiju bolesti početkom 20. stoljeća.  Bolesnici od tuberkuloze su bili adekvatni za mjerenje jer umiru mirno od iscrpljenosti, bez naglih pokreta koji bi mogli utjecati na rezultate mjerenja. Zapravo izmjerio je težinu samo 6 osoba, a kako je prvo mjerenje pokazalo da je osoba nakon smrti izgubila 21,2 grama stvorena je legenda o konkretnoj težini duše. Kasnija mjerenja su pokazala da je “težina duše” u osnovi varirala od 11 do 43 grama. Nakon ovoga odlučio je vidjeti kako stvari stoje sa psima pa je izvagao 15 pasa prije i nakon smrti te je samouvjereno zaključio da očito ova stvorenja nemaju dušu jer im se težina nije promijenila. Relativno nedavno početkom 2000 godine jedan je farmer u Oregonu (prema Live Scienceu) odlučio provjeriti kakva je situacija s njegovim ovcama pa je zaključio da su ovce prvo dobile na težini nakon smrti da bi se vrlo brzo vratile na stare mjere.

Nova teorija čije testiranje nitko ne podupire

Međutim relativno nedavno liječnik Gerard Nahum razvio je hipotezu da duša, ili barem svijest s obzirom da sadrži informacije mora biti povezana s energijom. On smatra da bi se težina duše trebala izračunati Einsteinovom jednadžbom u kojoj je energija jednaka masi pomnožena s kvadratom brzine svijetlosti. Nahum koji silno želi provesti ovaj eksperiment kaže da bi mu za to bila potrebna svojevrsna kutija (kovčeg) koja bi izolirala umirući svjesni organizam. Ova bi se kutija nalazila na vrhu nevjerojatno osjetljive vage oko koje bi bili nizovi elektromagnetskih detektora, a koji bi očitali energiju koja napušta tijelo odnosno kutiju. To bi napuštanje trebalo biti vidljivo u težini jer je težina povezana s energijom. On u osnovi ne sumnja da bi ovaj eksperiment bio uspješan jer se rukovodi Prvim zakonom termodinamike koji kazuje da se energija ne stvara, niti uništava, ona se može samo transformirati pa ga muči samo pitanje kamo odlazi. No, za sada mu nitko ne želi dati sredstva za istraživanje, s tim da nam nije jasno zašto jer procijenjene financije se kreću oko 100 000 američkih dolara, što je za zapadni svijet gotovo pa zanemarivo.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari