Njegovo visočanstvo nakitnjak

Nakitnjak je ukrašen odjevni predmet u koji se odijeva muški spolni organ. On prekriva međunožje i tako štiti muške genitalije. U svojoj isključivo funkcionalnoj varijanti bi se nazivao prije nakurnjak i kao takav karakterističan je za puk. Neovisno je li bio dekoriran ili ne u oba slučaja je bio funkcionalni odjevni dodatak koji se zatvarao odnosno otvarao, već prema potrebi, vezicama, gumbima ili na neki treći način. Zanima li Vas nešto više o ovom funkcionalnom, ali danas ponajviše, modnom dodatku, pročitajte tekst koji slijedi.

O praktičnosti ovog odjevnog predmeta

Ovaj je odjevni predmet bio u modi visokog društva tijekom renesanse. Tada su muškarci nosili neku vrst tajica pri čemu njihove nogavice nisu bile spojene u svom gornjem dijelu. Upravo zbog toga one nisu puno toga skrivale poput zadnjice i prednjeg dijela međunožja. Naravno bio je tu gornji sloj odjeća, ali  muškarcima neovisno o sloju kojem su pripadali je bila potrebna zaštita za međunožje, kako od ozljeda tako i od hladnoće zbog čega su nakurnjaci i osmišljeni. Visoki slojevi su bilo skloni njegovom ukrašavanju. U osnovi ovaj je odjevni predmet ukrašen ili ne, bio vrlo funkcionalan jer je olakšavao svakodnevno uriniranje muškog svijeta. No, zapravo je unatoč svojoj funkcionalnosti tijekom vremena dobio i druge namjene. Kako je privlačio poglede i muškaraca i žena, neki su u ovom predmetu vidjeli mogućnost da pokažu svoju muževnost i snagu pa su time izazivali uzdahe žena, kao i zavist drugih muškaraca. Naravno, da se s veličinom manipuliralo pa bi se često događalo da bi zadivljene dame ili pokoji muškarac dobili puno manje od onoga što su očekivali.

Henrik VIII i “naslikavanje”

U nošenju ovog odjevnog predmeta nije bilo dobnih ograničenja. Mogla su ga nositi i djeca koja nisu ušla u pubertet, a u tom je slučaju u njega stavljano podosta svile i satena. Posebno ih je volio Henrik VIII, koji se s njima redovito naslikavao na portretima, a kažu da ih je nosio apsolutno svuda. Njegovi portreti otkrivaju da je pozornost pridavao svakom elementu slike, pa je tako vidljivo da je naginjao šešir na određenu stranu, nosio gomilu prstenja i uopće jako vodio računa o svom izgledu. Ova je moda dosegla vrhunac u 16. st., a iz upotrebe je izašao 1590 godine. Današnji povjesničari mode smatraju da je renesansna moda proizlazila iz preokupacija visoko pozicioniranih muškaraca svojom muževnošću i vojnom snagom dok se svaka poveznica s plodnošću odbacuje. To je bila prilika za iskazivanjem moći, pa su se nakitnjaci često ukrašavali zlatom ili dragim kamenjem.


Danas uglavnom vidljiv na sceni

Nakitnjaci su popularni i danas, ali kao rekviziti za scenu najčešće slavnih osoba, tako ih je primjerice volio nositi na sceni, Michael Jackson ili pak izmišljeni likovi poput Darth Vadera iz Zvjezdanih ratova. On služi danas uglavnom privlačenju pažnje i doprinosi ukupnom dojmu, koji neka osoba želi svojom pojavom ostvariti

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari