Nevjerojatan podvig: Osvojio je dva olimpijska zlata – u rasparenim tenisicama koje je iskopao iz kontejnera!

Fotografija: Snopes.com

Po čemu je zapamćen američki Indijanac Jim Thorpe? Što je to joggling? Koja je seoska zabava svojedobno bila uvrštena na popis olimpijskih sportova? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz sportske povijesti koje smo za vas odabrali!

1. James Francis Thorpe (1887. – 1953.) u povijest se upisao kao prvi Indijanac koji je osvojio zlato za SAD na Olimpijskim igrama. Učinio je to 1912. godine, kad se u Stockholmu okitio s dvije zlatne medalje – u desetoboju i modernom petoboju. Način na koji je to postigao danas je legendaran. Uoči nastupa, mladić je izgubio tenisice, a u ono vrijeme čovjek nije mogao jednostavno ušetati u dućan sportske opreme i kupiti nove. Očajan, rješenje je potražio – u košu za smeće! Nevjerojatno, uspio je iz kante iskopati dvije različite tenisice (na slici!), od kojih mu nijedna nije bila odgovarajuće veličine, te u njima uzeti dva zlata!

2. Jedini sport koji se ikad igrao na Mjesecu bio je golf. Godine 1971., tijekom misije “Apolla 14”, američki astronaut Alan Shepard (1923. – 1998.) na površini Zemljina prirodnog satelita ispucao je dvije golf loptice. Učinio je to pomoću “Wilsonove” glave štapa, pričvršćene na ručku za skupljanje uzoraka. Prema njegovom izvještaju, druga loptica otišla je miljama daleko. To ne čudi znamo li da je gravitacijska sila na Mjesecu šest puta slabija nego na Zemlji pa loptice mnogo dalje lete.

3. Jedan od najosebujnijih modernih sportova svakako je joggling. Kao što sam naziv sugerira, ova aktivnost kombinira jogging i žongliranje, što će reći da je više nego zahtjevna. Prvo natjecanje u jogglingu održano je 1980. godine u Fargu u Sjevernoj Dakoti.

4. Boks se razvio iz antičkoga šakanja, koje je bilo poznato još prije četiri tisućljeća. Stari zapisi o šakanju pronađeni su u Perziji, Egiptu, na otocima Egejskoga mora, u Mikeni, Sparti i Rimu. Suvremeni boks potječe iz Engleske, gdje se neka vrsta prvenstva spominje još 1719. godine, a prvo službeno svjetsko prvenstvo profesionalaca u teškoj kategoriji održano 1892. Zanimljivo, borilište u kojem se boksači natječu i danas se naziva ring, premda više nije okruglog oblika kao u prošlosti.


5. Neke antičke igre loptom imale su sličnost s današnjim rukometom, pa starogrčki pjesnik Homer u Odiseji opisuje igru uranija. Dvoransku športsku igru nalik rukometu prvi su igrali Danci, koncem devetnaestog stoljeća, a nazivali su je haandbool. U Češkoj se u to doba počela igrati hazena, igra u kojoj se lopta također dodaje rukama. Prva pravila velikoga rukometa napisana su 1917. u Njemačkoj, a prva međunarodna utakmica muških momčadi odigrana je 1925. između ekipa Njemačke i Belgije.

6. Potezanje konopca, omiljena zabava na seoskim prirodima, od 1900. do 1920. godine nalazilo se na popisu olimpijskih sportova. Najuspješnija u njemu bila je momčad Velike Britanije, koja je osvojila čak pet medalja. Pokrenuto je nekoliko inicijativa za vraćanje povlačenja konopa na Olimpijske igre, ali bez uspjeha.

7. Najbogatiji sportaš u povijesti bio je Gaj Apulej Diokle, vozač dvokolice iz drugog stoljeća. Ovaj nepismeni čovjek zaradio je, procjenjuje se, gotovo četrdeset tisuća sestercija, iznos kojim se za čitav Rim mogla kupiti godišnja zaliha žita. Stručnjaci su izračunali da je “namlatio” bogatstvo ekvivalenta današnjih petnaest milijardi dolara, što nije pošlo za rukom nijednom sportašu prije ni kasnije.

Piše: Lucija Kapural

Komentari