Neuništivi Čola: Pola stoljeća na pozornici

Poput starog vina, s godinama samo dobiva na kvaliteti: ponekad nam se čini da je, poput Doriana Graya, prodao dušu nečastivom u zamjenu za vječnu mladost. Donosimo zanimljivosti o majstoru lakih nota Zdravku Čoliću, čovjeku koji gotovo pola stoljeća caruje koncertnim dvoranama na porezu od Vardara do Triglava!

1. Rođen je 1951. godine u Sarajevu, a odrastao je u obitelji policajca Vladimira i domaćice Stane. Propjevao je kod djeda u Trebinju, a na repertoaru mu je isprva bila ganga. Kad bi pustio glas na livadi, šali se, sve ovce bi se razbježale!

2. Kao školarac, bio je zaluđen atletikom, čak više nego glazbom. Na važnom natjecanju, bio je drugi, odmah iza atletske zvijezde Nenada Stekića. Natjecao se u trčanju na sto metara i skoku udalj, a juniorsko prvenstvo tadašnje države donijelo mu je ozljedu tetive zbog koje je zauvijek odustao od sporta.

3. O svome privatnom životu rado je pričao. Tako je, primjerice, priznao da je nevinost  izgubio na livadi s nekom mladom čobanicom, a vrlo brzo je otkrio kako mu se najviše sviđaju dame s velikim grudima. Kao gimnazijalac je, priznaje, maštao o seksu utroje. Ostvarenju te fantazije bio je najbliže tijekom putovanja s prijateljem u Hamburg. Za oko im je zapela atraktivna Španjolka, ali su se momci toliko napili da za realizaciju ambicioznog pothvata nisu imali snage!

4. Nakon mature, upisao je studij ekonomije te svirao u grupama “Indexi” i “Ambasadori”. Početak solističke karijere označio je nastup na “Vašem šlageru sezone” s pjesmom “Sinoć nisi bila tu”. Toga se prisjeća s osimjehom: “Prvotno je tu numeru trebala izvesti Josipa Lisac ali je zbog obaveza odustala. Bila je to moja sreća – osvojio sam treće mjesto i dobio svoj prvi hit!”.


5. S pjesmom “Gori vatra” predstavio se na “Euroviziji”, zauzevši predzadnje mjesto. Frida Lyngstad, jedna od dvije pjevačice kasnije popularne švedske grupe “ABBA”, nastupala je kao prateći vokal na natjecanju i potpuno se raspametila kad je ugledala naočitog pjevača. Upala mu je u garderobu te ga pozvala na romantični izlet. Tri dana su proveli u idiličnoj brvnari. “Sve je izgledalo kao vježbanje udvoje u teretani. Žene sa sjevera su nekako proračunate i hladne. Muškarce koriste kao desert poslije dobrog jela”, ispričao je.

6. I nakon što je postao velika zvijezda, živio je na Grbavici s roditeljima i bratom, a obožavateljice su mi non-stop zvonile na vrata. Bilo je i onih koje nisu prezale ni od čega. U hotelu “Dalmacija” jedna se djevojka prebacila sa svoga na njegov balkon (na sedmom katu!); u Šibeniku mu je hotelska kuharica upala u sobu dok je spavao; liječnica iz Zagreba mu je provaljivala u kuću i vikala da će se ubiti ako je izvede na spoj, a mahnita obožavateljica pojavila mu se na vratima odjevena u vjenčanicu, s muškarcem kojem je dodijelila ulogu kuma. Pjevačeva majka, koja joj je otvorila vrata, zbunjeno joj je rekla: “Mislim da moj Zdravko još nije spreman za tako veliki korak!”.

7. Četiri godine je hodao s plesačicom Jasnom Dulić. Ostavio ju je zbog Elizabete Vidas, druge pratilje na izboru za “Miss Jugoslavije” 1983. Ljubav je potrajala šest ljeta, dok Elizabeta nije počinila pogrešku i počela spominjati brak. Za boravka u Švedskoj, na jednu noć se osladio Carolom, tada najvećom pop zvijezdom Skandinavije.

8. S koliko je žena bio, nikada nije brojao. “Činjenica je da sam više volio korpulentnije od mršavih žena, nepoznate od poznatih. Moja meta bile su spremačice, blagajnice, stjuardese, konobarice i učiteljice, a sve su se u mom društvu osjećale posebnima. Gotovo da nije bilo nijedne kojoj se nisam zaklinjao da je baš njoj posvećena pjesma ‘Ona spava’ ili ‘Ti si mi u krvi’!” priznaje. Neumornog pastuha ukrotila je trinaest godina mlađa profesorica zemljopisa Aleksandra, koja mu je u braku rodila dvije kćeri, Unu Zvezdanu i Laru.

Piše: Lucija Kapural

Komentari