Nesvakidašnja arheološka otkrića

Arheolozi ne otkopavaju samo drevne hramove, grobnice velikaša, oružje moćnih ratnika i vrijedne artefakte – među njihovim pronalascima su i znatno prozaičniji predmeti, pa čak i namirnice. Premda možda nisu toliko vrijedni u materijalnom smislu, dragocjeni su u onome duhovnom, kao nijemi svjedoci svakodnevnog života u davno minulim vremenima. Evo nekoliko primjera!

Krema za oči stara dva tisućljeća

Aizanoi, drevni grad smješten na području zapadne turske provincije Kütahye, od 2012. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. U blizini ruševina Zeusovog hrama, nekoć glavnog svetišta u regiji, prišle godine je – tijekom istraživanja grobnice stare 2.200 godina – pronađen neobičan predmet za svakodnevnu uporabu. Riječ je o glinenoj bočici s masnim ostacima, koje su znanstvenici identificirali kao – kremu za oči! Što li je ovaj preparat radio u drevnoj grobnici? Voditeljica iskopavanja Elif Özer objasnila je da se krema, poznata pod grčkim nazivom lykion, u antici koristila za liječenje suhoće očiju. “Iz povijesnih izvora znamo da su ovakve pomade koristili vojnici. Kako je pronađena u grobu mlađeg muškarca, pretpostavljamo da su posmrtni ostaci pripadali upravo čovjeku te profesije. Obitelj je kremu najvjerojatnije položila s njime u grob, vjerujući kako će je koristiti i na onome svijetu”, ispričala je znanstvenica.

Kruh naš prapovijesni

Skupina britanskih i danskih arheologa nedavno je pronašla – najstariji kruh na svijetu! U sjevernom Jordanu, gdje su vršili iskapanja, znanstvenici su otkrili pećnicu staru četrnaest i pol tisuća godina, u kojoj su se još uvijek nalazili komadići hrane. Analiza je pokazala su ti komadići zapravo dijelovi primitivnog kruha, napravljenog od prethistorijskih žitarica. Zrna drevnog ječma i zobi bila su prikupljena, samljevena, prosijana, izgnječena i nakon toga ispečena, u procesu koji je jako sličan onome današnjem. Ova “prapećnica” dokazala je da je proizvodnja kruha starija od izuma poljoprivrede, i to najmanje četiri tisuće godina. Prije ovog otkrića, većina je znanstvenika pretpostavljala kako je kruh izumljen nakon poljoprivredne revolucije. Ovo bi moglo značiti da su prethistorijski ljudi izumili poljoprivredu upravo kako bi na bolji način došli do sastojaka za svoj kruh.


Najstariji pereci

Tijekom iskapanja u Regensburgu, njemački arheolozi pronašli su 250 godina stare grickalice. “Jamčim da su ovo najstariji pereci ikad otkriveni”, rekla je Silvia Codrenau-Windauer iz Državnoga konzervatorskog ureda, dodajući kako je uzbudljivo pronaći nešto što oslikava svakodnevicu života u prošlosti. Osim pereca, arheolozi su na lokaciji otkopali pougljenjene žemlje i kroasane. Nalazište u bavarskom gradu Regensburgu, smješteno pokraj Dunava, već godinama slovi za arheološku škrinjicu s blagom. Za vrijeme ranijih otkopavanja, na ovom su mjestu pronađeni ostaci srednjovjekovna drvenog šetališta do rijeke, kao i neobična drvena kućica čija je starost procijenjena na tisuću i dvjesto godina.

Svjedoče li ove čizme o davnom umorstvu?

Prilikom kopanja kanalizacije u Londonu prije dvije godine, radnici su u blatu rijeke Temze pronašli ljudski kostur. Analiza je pokazala da su ostaci sredovječnog muškarca stari pet stotina godina. Arheologe je, međutim, oduševilo nešto drugo – kožne čizme koje su pripadale pokojniku. Unatoč proteku vremena, ostale su gotovo besprijekorno očuvane! Kako je koža u vrijeme Tudora bila iznimno skupa, malo je vjerojatno da bi netko bio pokopan u obući izrađenoj od tog materijala, što upućuje na zaključak da njihov vlasnik nije umro prirodnom smrću. “Proučavajući čizme, uspjeli smo dobiti zanimljiv uvid u svakodnevni život čovjeka koji je živio prije 500 godina”, rekla je voditeljica istraživanja Beth Richardson.”Obuća nam je pomogla da shvatimo kako je zarađivao za život u opasnim i teškim uvjetima, ali i kako je umro”. Dodala je kako je kostur po svoj prilici pripadao ribaru ili mornaru: na ostacima su pronađeni tragovi ponavljanih radnji, poput povlačenja čvrstog užeta. Na zaključak o toj profesiji upućuju i same čizme: imaju dodatne potplate i napunjene su mahovinom, što je vlasniku vjerojatno olakšavalo rad na kliskoj obali Temze.

Piše: Lucija Kapural

Komentari