Nestanak dviju djevojaka u Panami: Jesu li pojedene ili su žrtve serijskog ubojice?

Fotografija: The Daily Beast.

Većina nas se veseli putovanjima, a ponajviše onim egzotičnim. Vjerujemo da su i dvije djevojke koje su krenule u Panamu bile uzbuđene pred avanturom koja ih je tamo čekala. No, avantura se pretvorila u tragediju.

Dolazak u Panamu

U proljeće 2014. dvije studentice iz Nizozemske, Lisanne Froon (22) i Kris Kremers (21), stigle su u Panamu. Djevojke su bile u svojim ranim 20-im, i u Panamu su došle kako bi volonterski podučavale djecu i ujedno intenzivno komunicirale na španjolskom jeziku. Zbog pogrešaka u komunikaciji u planinski gradić Boquete, u blizini granice s Kostarikom, su stigle prerano, a Kris je zabilježila u svom dnevniku da nisu ljubazno dočekane i da će pokušati doći do nadređene osobe ne bi li riješile problem preuranjenog dolaska. Brzo su odlučile korisno iskoristiti vrijeme pa su krenule u istraživanje okoline. Zaputile su se prema obližnjem aktivnom vulkana Barú, u pratnji lokalnog psa.

Znak za uzbunu

Nakon nekog vremena pas se vratio bez djevojaka, a kada se sutradan nisu pojavile na sastanku s vodičem s kojim su trebale razgledati grad, bio je to znak da nešto ozbiljno nije u redu. Dionica na koju se se odvažile nije bila duga, iznosila je svega tri kilometara i prolazila je kroz šumovito područje, a većina turista se, navodno, dobro snalazila u tom kraju. Sa sobom su ponijele samo ruksak, i nakon što su napustile gradić više se nikada u njega nisu vratile.


Početak potrage

Nakon što se djevojke nisu pojavile na sastanku s vodičem, niti su se javile roditeljima organizirana je potraga 3. travnja 2014. Tijekom potrage pronađen je njihov ruksak, u kojem su bile najnužnije potrepštine za izlet. Roditelji djevojaka su ubrzo krenuli na put prema Panami zajedno s nizozemskim istražiteljima. Nađeni mobiteli u ruksaku su pokazali da su djevojke još istog dana mobitelom tražile pomoć hitnih službi u Panami i Nizozemskoj. Nažalost u tom predjelu nije bilo signala i poziv u pomoć nije mogao biti poslan. U fotoaparatu je bilo puno fotografija, no njihov se sadržaj pred kraj izmijenio. Od veselih i bezbrižnih djevojaka njihova su lica postajala sve zabrinutija, a snimljeni su i neki neobični kadrovi. Iako su većinu fotografija odradile djevojke zadnje fotografije je, vjeruje se, snimio netko drugi. Na njima je vidljivo da je jedna od djevojaka ozlijedila glavu. Praćenje njihova kretanja pokazalo je da su iznenada promijenile smjer. Zanimljivo je i da je odjeća jedne od njih nađena posložena uz obalu rijeke.

Ostaci djevojaka nađeni dva mjeseca nakon početka potrage

Nepoznati i razbacani ljudski ostaci pronađeni su u gradskoj okolici dva mjeseca kasnije, a DNA analiza je pokazala da je riječ o tijelima obiju djevojaka. Istražitelji su otkrili ostatke samo pojedinih dijelova tijela. No i dalje nije bilo jasno kako su umrle i što se tu točno dogodilo. Prema predstavnicima vlasti u Panami djevojke su išle kroz šumu dok se jedna nije teško ozlijedila, a druga je krenula po pomoć. Morate priznati da je priča “teško probavljiva” jer ona neobjašnjava stanje u kojem su oba tijela nađena.

Više desetaka ljudi nestalo na tom području

Moguće je da su djevojke žrtve trgovaca organima, narkokartela ili da su ih domorodci ubili i pojeli. Pitanje je zašto panamske vlasti ovom slučaju, kao i nekim drugim, nisu posvetile više pozornosti. Između 2009. i 2017. ovdje je nestalo ili umrlo više od dvadesetak turista. Naravno, razlog leži u zaradi jer Panama velik dio profita ostvaraje upravo od turizma, a nestanci turista donijeli bi zemlji negativan publicitet, te bi ju svrstali na popis nesigurnih zemalja. Iako se dio zemlje koji graniči s Kolumbijom smatra nesigurnim ovaj dio na granici s Kostarikom tretira se još uvijek kao sigurno područje. Slučaj je ponovno aktiviran tijekom 2017. jer su nađena tijela bila u dijelovima i razbacana ovim područjem. Zasada nedostaju glave i dijelovi trupa. Puno je pitanja, a malo odgovora.
Ukoliko se odlučite putovati u neku egzotičniju zemlju prije svakako provjerite sigurnosno stanje u zemlji u koju idete. Najbolje je stupiti u kontakt s ljudima koji su bili na određenoj destinaciji jer od njih možete saznati stvari koje se zasigurno neće reklamirati i koje vam neće pružiti oni koji od turizma žive.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari