Nestanak dviju djevojaka u Panami: Jesu li pojedene ili su žrtve serijskog ubojice?

Većina nas se veseli putovanjima, a ponajviše onim egzotičnim. Vjerujemo da su i dvije djevojke koje su krenule u Panamu bile uzbuđene pred avanturom koja ih je tamo čekala. No, avantura se pretvorila u tragediju.

Dolazak u Panamu

U proljeće 2014. dvije su studentice iz Nizozemske Lisanne Froon (22) i Kris Kremers (21) stigle u Panamu. Djevojke su bile u svojim ranim 20-im, i u Panamu su došle kako bi volonterski podučavale djecu i ujedno imale priliku intenzivno komunicirati na španjolskom jeziku. Zbog pogrešaka u komunikaciji u planinski gradić Boquete, u blizini granice s Kostarikom, su stigle prerano, a Kris je zabilježila u svom dnevniku da nisu ljubazno dočekane te da će pokušati sutra doći do nadređene osobe kako bi riješile problem preuranjenog dolaska. Brzo su odlučile korisno iskoristiti vrijeme pa su krenule u istraživanje okoline. Krenule su na izlet prema obližnjem aktivnom vulkana Barú, u pratnji lokalnog psa.

Znak za uzbunu


Nakon nekog vremena pas se vratio sam bez djevojaka, što je svima bilo čudno. Kako su za sutradan imale dogovoreno nalaženje s vodičem koji ih je trebao upoznati s gradom, ali se nisu pojavile, bio je to znak za uzbunu. Dionica na koju se se odvažile nije bila teška jer je bila duga svega tri kilometara i prolazila je kroz šumovito područje i većina turista se dobro snalazila na tom području, tako se barem govorilo. Sa sobom su ponijele samo ruksak i u avanturu su krenule zajedno s lokalnim psom nazvanim Blue. Tada su posljednji puta viđene žive.

Početak potrage

Zajednica je odlučila reagirati kada nisu došle na dogovoren sastanak s vodičem, a istovremeno su i roditelji shvatili da nešto nije u redu dok im se djevojke nisu javile. Zračna i pješačka potraga je započela 3. travnja 2014. Tijekom potrage pronađen je njihov ruksak, u kojem su bile sunčane naočale, fotoaparat, dva mobitela, novac, dijelovi rublja, putovnice i boca s vodom. Roditelji djevojaka su 6. travnja sjeli na avion i krenuli na put prema Panami zajedno s nizozemskim istražiteljima. Nađeni mobiteli u ruksaku su pokazali da su djevojke još istog dana mobitelom tražile pomoć hitnih službi u Panami i Nizozemskoj. Nažalost u tom predjelu nije bilo signala i nisu mogle dobiti nikoga. U fotoaparatu je bilo puno fotografija, no njihov se sadržaj pred kraj izmijenio. Od veselih i bezbrižnih djevojaka pojavila su se na fotografijama zabrinuta lica, a snimani su i neki neobični kadrovi. Iako su većinu fotografija odradile djevojke zadnje fotografije je, čini se, snimio netko drugi. Na njima je vidljivo da je jedna od djevojaka zadobila udarac u glavu. Praćenje njihova putovanja pokazuje da su iznenada promijenile smjer. Zanimljivo je i da je odjeća Kris nađena posložena uz obalu rijeke.

Ostaci djevojaka nađeni dva mjeseca nakon početka potrage

Nepoznati ljudski ostaci pronađeni su u gradskoj okolici dva mjeseca, kasnije, a DNA analiza je pokazala da je riječ o tijelima obiju djevojaka. Istražitelji su otkrili dijelove kostiju, kože i pojedinih drugih dijelova tijela. No i dalje nije bilo jasno kako su umrle i što se tu točno dogodilo. Zadnje su viđene u samom gradu sa svojim sunarodnjacima. Prema predstavnicima vlasti u Panami djevojke su išle kroz šume dok se jedna nije teško ozlijedila, a druga je krenula po pomoć. Morate priznati da je priča malo “šupljikava” jer nije baš vjerojatno da bi obje skončale gotovo na isti način, što znači nasjeckane u komadiće.

Više desetaka ljudi nestalo na tom području

Moguće je da su djevojke žrtve trgovaca organima, narkokartela iil da su ih domorodci ubili i pojeli. Pitanje je zašto panamske vlasti ovom slučaju, kao i nekim drugim, nisu posvetile više pozornosti. Između 2009. i 2017. ovdje je nestalo ili umrlo više od dvadesetak turista. Naravno, u pitanju je profit jer je Panama velikim dijelom usmjerena na turizam i to bi zemlji donijelo negativan publicitet, koji bi je stavio na popis nesigurnih zemalja. Iako se dio zemlje koji graniči s Kolumbijom smatra nesigurnim ovaj dio na granici s Kostarikom tretira se još uvijek kao sigurno područje. Slučaj je ponovno aktiviran tijekom 2017. jer svi dokazi upućuju da su tijela žena raskomodana i namjerno razbacana ovim područjem. Zasada nedostaju glave i dijelovi trupa. Puno je pitanja, a malo odgovora.
Ukoliko se odlučite putovati u neku egzotičniju zemlju prije svakako provjerite sigurnosno stanje u zemlji u koju idete, za to su najbolje stranice poput TripAdvisora gdje ćete dobiti iskustva običnih ljudi, koji svoje komentare neće pisati rukovođeni profitom.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari