Nestanak Cessne VH-MDX: Zašto je iskusni pilot, bez odobrenja, uletio ravno u oluju?

Koja je najveća zabilježena doza radijacije što ju je čovjek uspio preživjeti? Kakva je sudbina zadesila avion koji je 1981. poletio prema Sisneyu, ali na odredište nikad nije stigao? Tko ili što je Marree Man? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Najveća zabilježena doza radijacije koju je čovjek uspio preživjeti iznosila je 7 sieverta. Dogodilo se to 1999. godine, prilikom kvara na nuklearnom reaktoru u Japanu. Samo jedan čovjek bolnicu je napustio na vlastitim nogama; njegovi kolege skončali su unutar dva tjedna, i to nimalo lijepom smrću – od akutna unutrašnjeg krvarenja.

2. U kolovozu 1981. godine, Cessna VH-MDX, neveliki zrakoplov s četiri putnika, poletio je iz australskog gradića Proserpinea. Do odredišta, Sidneya, nikada nije stigao. Za pilota, 52-godišnjeg Michaela Hutchinsa, trebao je to biti rutinski let, no nešto je pošlo po zlu. Tražio i dobio dozvolu da prijeđe preko zabranjene zračne zone kako bi izbjegao oluju, da bi potom, iz nepoznatih razloga i ne čekajući odobrenje, nastavio prema nevremenu. Unatoč višednevnoj potrazi, u kojoj je sudjelovalo stotine volontera, ni zrakoplov ni putnici nikada nisu pronađeni.

3. Godine 1998., u australskoj pustinji je preko noći osvanuo četiri kilometara dugačak geoglif, koji je prikazivao starosjedioca ovog kontinenta. Nitko nije znao tko je autor neobičnog djela, no Aboridžinima se nije svidio. Unatoč njihovim prosvjedima, Maree Man, kako je geoglif prozvan, postao je turistička atrakcija… Sve do 2013. godine, kad je nestao iznenada kao što se i pojavio. Dok su neki tvrdili da su golemi crtež stvorili izvanzemaljci, upućeni pretpostavljaju da je njegov autor samouki lokalni umjetnik Bardius Goldberg.


4. Alpski rog, prastari signalni duhački instrument švicarskih pastira, izrađivao se od brezine kore povezane likom. Dugačak preko četiri metra, stoljećima je služio za komunikaciju u zabačenim selima švicarskih Alpa. Njegov prodoran zvuk mogao se čuti na udaljenosti od deset kilometara.

5. John Reznikoff, pasionirani kolekcionar iz Stamforda u Connecticutu, tijekom tri desetljeća je skupio pramenove kose stotinjak povijesnih ličnosti, uključujući državnike poput Johna F. Kennedyja i Abrahama Lincolna te zvijezde kao što su Marilyn Monroe i Elvis Presley!

6. Satelit LAGEOS-1, poslan u svemir 1976. godine, programiran je da se spusti na Zemlju za 8.4 milijuna godina. Aluminijska kugla od šezdeset centimetara nosi podatke o položaju kontinenata te mjeri pomicanje tektonskih ploča i ostale promjene na našem planetu. Jedna od njenih svrha jest pružiti uvid u ljudsku civilizaciju budućim generacijama.

7. Postoji čak šest verzija klavirskog kvinteta “Pastrva” (“Die Forelle”) Franza Schuberta (1797. – 1828.). Naime, prijatelji su tražili od skladatelja kopije djela, a on ih je pisao po sjećanju.

Piše: Lucija Kapural

Komentari