Nepoznati monstrum podmetao je cijankalij u bočice popularnog analgetika i ubijao nedužne Amerikance!

“Johnson & Johnson”, farmaceutski gigant osnovan davne 1886. godine, sedamdesetih godina prošlog stoljeća nametnuo se kao vodeći proizvođač analgetika u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedan od najprodavanijih bio je “Tylenol”, čudesni lijek koji je činio da bol, povišena temparatura, pa čak i upale nestanu kao rukom odnešeni. Taj lijek i danas je među najtraženijima na američkom tržištu, no prije nešto manje od tri desetljeća, kompaniju je zamalo bacio na koljena. “Tylenol”, međutim, nije bio “krivac” za ono što se dogodilo 1982. u Chicagu. U bočicama koje su ubile nedužne američke građane nalazilo se, naime, nešto posve različito.

Te godine, preciznije 29. rujna, petero mladih, zdravih osoba (12-godišnja Mary Kellerman, 27-godišnja Mary Reiner, 31-godišnja Mary McFarland, 35-godišnja Paula Prince i 27-godišnji Adam Janus) iznenada je preminulo u “Vjetrovitom gradu”. Zajednički nazivnik ovih smrti otkriven je kad se obitelj okupila u Janusovoj kući – pokojnikov rođak Stanley i njegova supruga Theresa su, u želji za olakšanjem, posegnuli za tabletama “Tylenola”, da bi se sekundu ili dvije kasnije srušili na pod. Dok je hitna pomoć stigla do njih, oboje su već bili mrtvi. Detektivi koji su ispitivali ožalošćene dobili su informaciju da su Stanley i Theresa “uzeli neku tabletu”. Pronašavši bočicu, jedan od njih, Mark Phistos, približio ju je nosu. “Dovraga, miriše na bademe!”, došapnuo je kolegi. Ovom je odmah bilo jasno o čemu je riječ – u kutijici se nalazio cijankalij, jedan od najsmrtonosnijih otrova na svijetu.

Dvojica istražitelja ubrzo su povezali točkice. Bočicu koju su koristili članovi obitelji Janus usporedili su s onom iz medicinskog kabineta Mary Kellerman. Imale su nešto zajedničko: kontrolni broj im je bio MC2880. Do kraja dana, otkrilo se da je za svih sedam smrti tog dana u Chicagu odgovoran cijankalij.

Kroz povijest, mnogi ubojice posezali su za ovim naoko nedužnim bijelim prahom kako bi uklonili mete, jer smrt koja uslijedi nakon trovanja izgleda kao posljedica srčanog udara. Zabilježeni su i brojni slučajevi samoubojstava: na taj način su si, primjerice, presudili nacistički zločinci Adolf Hitler, Heinrich Himmler i Hermann Göring, a korišten je i kod masovnog samoubojstva članova sekte Jima Jonesa. No, otkud se cijankalij našao u bočicama popularnog analgetika? I to u tolikoj koncentraciji? Poznato je, naime, da količina od 200 miligrama odraslog čovjeka ubije za otprilike jednu minutu. U spomenutim bočicama nalazila se  stotinu puta veća količina otrova!

Odgovor na ovo pitanje nikada nije pronađen. Kad je priča isplivala u javnost, “Johnson & Johnson” bio je prisiljen povući preko trideset milijuna bočica “Tylenola” s tržišta te platiti brojne odštete, što je kompaniju koštalo vrtoglavih stotinu milijuna dolara. Počinitelj koji je, iz tko zna kojeg motiva, trovao Amerikance nikada nije priveden licu pravde, no njegova monstruozna akcija dovela je do pooštrenja sigurnosnih mjera pri pakiranju lijekova. Upravo zbog skandala s “Tylenolom”, bočice lijekova danas imaju zaštitnu foliju pod poklopcem, koja mogućnost ovakvih zloupotreba ipak znatno smanjuje.


Piše: Lucija Kapural

Komentari