Na današnji dan

Nepoznata pozivateljica najavila je Kennedyjevo ubojstvo, pa čak i točno vrijeme atentata!

Smrt Johna F. Kennedyja jedna je od omiljenih tema teoretičara zavjera. Ma koliko njihove ideje graničile sa znanstvenom fantastikom, misteriozni poziv koji je najavio atentat na američkog predsjednika uistinu se dogodio. Toga kobnog dana, oko deset sati ujutro, telefonski operater u kalifornijskom Oxnardu primio je poziv anonimne žene. “Predsjednik će umrijeti u sljedećih desetak minuta”, objavila je pozivateljica te poklopila slušalicu. U sljedećih desetak minuta nije se, međutim, dogodilo ništa dramatično. Uslijedio je još jedan poziv. “Obratite pažnju na prozore! To će se dogoditi u 10 sati i 30 minuta”, bilo je novo “proročanstvo”. Operater je ignorirao poziv, zaključivši da se radi o luđakinji. Ta predsjednik uopće nije bio u Kaliforniji!

Toga dana, 22. studenog 1963. godine, J. F. Kennedy je ubijen tijekom predizborne povorke u Dallasu. Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama u društvu supruge i teksaškoga guvernera Johna Conallyja, na njega su ispaljena tri hica. Jedan je metak ranio Conallyja, a druga dva su pogodila predsjednika, u vrat i glavu. Dogodilo se to u dvanaest sati i trideset minuta, odnosno u 10:30 po kalifornijskom vremenu, baš kao što je nepoznata pozivateljica najavila. Bila je u pravu u vezi još jednoga detalja – atentator je pucao s prozora zgrade!

Kennedy je preminuo o obližnjoj bolnici. Nekoliko sati kasnije, marinac Lee Harvey Oswald uhićen je, a potom optužen za atentat. Tvrdio je da je nevin, ali nije dobio priliku dokazati to pred sudom. Dva dana kasnije, pred TV kamerama ga je ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezan s organiziranim kriminalom.

Suočen s činjenicom da detalji ubojstva možda nikad neće biti razotkriveni, Lyndon B. Johnson, koji je temeljem Ustava postao novi predsjednik, odobrio je rad specijalnog tijela nazvanog Warrenova komisija, s ciljem rasvjetljenja pozadine atentata. Zaključak komisije, da je Oswald djelovao sam, mnogi su smatrali neuvjerljivim… Uključujući operatera s početka priče.

Zanimljivo, predsjednik je trebao ranije proći dionicu na kojoj je ubijen, ali je kasnio jer se svako malo zaustavljao i rukovao s prolaznicima. To bi objasnilo prvi poziv, koji je ubojstvo najavio nešto ranije nego što se dogodilo. Operater se kasnije prisjetio da se tijekom poziva u pozadini čula zvonjava drugog telefona i dizanje slušalice. “Uvjeren sam da je žena primila novu informaciju od samog ubojice ili njegovih suradnika”, ispričao je.


Premda službena istraga nikad nije otkrila identitet pozivateljice, teoretičari zavjere vjeruju kako se radilo o glumici Karyn Kupcinet. Lijepa dvadesetdvogodišnjakinja je, naime, pronađena mrtva u svom stanu šest dana nakon ubojstva predsjednika. Mnogi vjeruju da je znala povjerljive informacije o atentatu, budući da je njen otac bio bliski prijatelj Jacka Rubyja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari