Neopjevani junak Pakistana: Četrnaestogodišnjak je žrtvovao vlastiti život kako bi spriječio bombaša samoubojicu da pobije njegove školske kolege!

Tko je bio Crni los? Zašto je tinejdžer Aitzaz Hasan proglašen nacionalnim junakom Pakistana? Kojega bismo uglednog liječnika s punim pravom mogli nazvati “američkim Mengeleom”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Heháka Sápa (1863. – 1950.), šaman indijanskog plemena Oglala Lakota poznatiji kao Crni Los, bio je šokiran nedostatkom empatije kod “bljedolikih”. Evo što je Sápa, drugi rođak legendarnog poglavice i ratnika Ludog Konja, napisao o susretu s njima: “Bijeli ljudi ne haju za svoje susjede… Sve bi oduzeli jedni drugima, samo da im se pruži prilika… Neki imaju više nego što za života mogu potrošiti, dok gomile nemaju apsolutno ništa… Njihovi običaji nikako ne mogu biti bolji od običaja naših predaka”.

2. Hrabrost koju je 6. siječnja 2014. iskazao pakistanski tinejdžer Aitzaz Hasan gotovo da nadilazi granice shvaćanja. Toga oblačnog dana, bombaš samoubojica pojavio se pred školom u selu Hangu, koju je mladić pohađao, planirajući izvršiti masakr. Hasan, krupni četrnaestogodišnjak, shvatio je njegove namjere te se bacio na njega, ne puštajući ga da uđe u školu. Ubojica je aktivirao eksplozivnu napravu u svome prsluku, presudivši sebi i mladiću. Hasan, koji je žrtvovao vlastiti život kako bi spasio druge, proglašen je nacionalnim junakom i šahidom (mučenikom). Njegov ucviljeni ali ponosni otac izgovorio je sljedeće dirljive riječi: “Donio je suze svojoj majci, ali je stotine tuđih majki spasio suza”.

3. Ako postoji pakao, uvjereni smo da je monstrum po imenu James Marion Sims (1813. – 1883.) dobio smještaj u devetom krugu! Američki liječnik, kojem su tepali kao “ocu moderne gienkologije”, kupovao je afričke robinje te ih koristio kao pokusne kuniće za znanstvene eksperimente. Primjerice, na njima je izvodio genitalne operacije bez anestezije, tvrdeći kako “crnkinje ne osjećaju bol”. Nevjerojatno, spomenik ovom sadistu stajao je ispred Medicinskog fakulteta u New Yorku sve do 2018. godine, kad je, nakon žestokih prosvjeda afroameričke zajednice, napokon uklonjen.

4. Suprotno uvriježenome mišljenju, naočale sa zatamnjenim staklima nisu moderni izum. Prve su konstruirane u dvanaestom stoljeću u Kini i bile su izrađene od kvarca. Za razliku do današnjih, nisu služile za zaštitu od sunca, već su bile namijenjene sucima – zadaća im je bila prikriti njihove emocije prilikom ispitivanja svjedoka.


5. Godine 1971., avion kompanije LANSA, koji je letio iz Lime u Pucallpu, srušio se zbog udara groma u njegov trup. Od devedeset dvoje ljudi, preživjela je samo jedna djevojka, sedamnaestogodišnja Nijemica Juliane Koepcke. Punih jedanaest dana uspjela je opstati u prašumi, dok je, teško ozlijeđenu, dehidriranu i dezorijentiranu, nisu spasili lokalni ribari.

6. Talijanski skladatelj i violinist Antonio Vivaldi (1678. – 1741.) stvarao je nevjerojatnom brzinom. Legenda kaže da mu je trebalo manje vremena da napiše čitav koncert nego njegovu inače visoko produktivnom tajniku da ga prepiše “učisto”.

7. U eri nijemog filma, Jackie Coogan (1914. – 1984.) postao je jedna od prvih dječjih zvijezda američke kinematografije. Do osamnaeste godine, zaradio je oko četiri milijuna dolara, a kad je htio podići svoj novac, shvatio je da ga je njegova majka potrošila. “Svaki cent koji dijete zaradi do dvadeset prvog rođendana pripada njegovim roditeljima”, izjavila je za medije ova rastrošna i sebična žena. U spomen na taj slučaj, zakon iz 1939. godine, koji je regulirao plaće dječjih glumaca, nazvan je “Cooganovim zakonom”. Zanimljivo, glumac je tijekom Drugoga svjetskog rata je sudjelovao u Burmanskoj kampanji kao pilot transportnog aviona, prevozeći britanske trupe iza japanskih linija.

Piše: Lucija Kapural

Komentari