Neopjevana junakinja: U Američkome građanskom ratu borila se i jedna žena, preuzevši identitet pokojnog brata!

Zašto su gospoda, u razdoblju prohibicije, nosila lažne štapove? Kojega su antičkog hrvača suvremenici smatrali Zeusovim sinom? U kojem se ratu borila jedna ludo hrabra žena, preuzevši identitet pokojnog brata? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Najmanji šišmiš na svijetu, Craseonycteris thonglongyai, dugačak je samo tri centimetra, a raspon krila mu iznosi četiri puta toliko. Godine 1973. na području Tajlanda ga je otkrio čuveni lokalni zoolog Kitti Thonglongya (1928. – 1974.), po kojem je i dobio ime. Kolokvijalno je poznat kao Kittijev rilasti šišmiš.

2. Hijeroglifsko pismo drevnih Egipćana sadržavalo je više od – tri tisuće znakova! Ovo slikovno pismo nastalo je u četvrtom tisućljeću prije Krista, a njegovi znakovi dijelom su bili ideogrami (simboli stvari i pojmova), a dijelom su označavali skupine suglasnika. Do fonetske upotrebe ideograma došlo je postupkom nalik na sastavljanje rebusa: riječ koja se izgovarala uz ideografsku sličicu počela se upotrebljavati po svojoj glasovnoj vrijednosti. Zanimljivo, znakove za vokale nisu poznavali, što onemogućuje točnu glasovnu rekonstrukciju tekstova pisanih staroegipatskim jezikom.

3. Kad se moreplovac John White (1540. – 1606.) vratio iz Engleske na otok Roanoke u Virginiji, svi doseljenici, koje je ondje ostavio četiri godine ranije, netragom su nestali. Njihova sudbina nikada nije u potpunosti rasvijetljena.


4. Deborah Sampson Gannett (1760. – 1827.) u povijest se upisala kao prva žena koja se borila u Američkom ratu za neovisnost (na slici!). Kako je pripadnicama nježnijeg spola u to vrijeme bilo zabranjeno sudjelovati u oružanim sukobima, ova hrabra žena na bojište je otišla pod identitetom pokojnog brata Roberta, preodjevena u muškarca. Njena varka otkrivena je u bolnici, nakon što ju je neprijateljski metak pogodio u bedro.

5. Milon iz Krotona, koji je živio u šestom stoljeću prije Krista, bio je jedan od najistaknutijih muževa antičke Grčke. Učenik velikog filozofa i matematičara Pitagore, sa zapaženim se uspjehom bavio poezijom i glazbom, a istodobno je bio jedan od najpoznatijih hrvača svoga vremena. Zbog njegove snage i gorostasna rasta, mnogi su vjerovali da nije običan smrtnik – govorilo se čak da je sin vrhovnog boga Zeusa! Svojim “supermoćima” rado se razmetao. Jednom je, primjerice, do olimpijskog borilišta došetao s bikom na leđima, da bi ga ondje, pred uzbuđenim gledateljima, ubio i sirovog pojeo.

6. Godine 1920. na snagu je stupio amandman američkog Ustava kojim se zabranjivala proizvodnja i prodaja alkohola. U razdoblju prohibicije, koje je potrajalo sve do 1933. godine, ljudi su iznalazili vrlo kreativna rješenja za konzumiranje omiljena “otrova” u javnosti. Neka gospoda su, primjerice, svijetom hodala oslanjajući se na štapove sa šupljom unutrašnjosti, ispunjenoj alkoholom. To im je omogućavalo da diskretno natoče omiljenu kapljicu u gostionici, nakon što bi naručeni osvježavajući napitak izlili u teglu s cvijećem.

Piše: Lucija Kapural

Komentari