Neobični običaji iz prošlosti koji se i danas prakticiraju

Kako je nastao Halloween? Koja je meksička tradicija zapravo rođena u drevnoj Kini? Koje pleme potiče mlade djevojke na prijebračni promiskuitet i zašto? Evo nekoliko zanimljivosti o starim i neobičnim običajima koji se i danas, u ponešto izmijenjenom obliku, prakticiraju!

Štap u ruke i ud’ri!

Razbijanje piñate, kartonskog ili papirnatog spremnika za bombone i druge slatkiše, automatski povezujemo s Meksikom, no ova tradicija zapravo potječe iz drevne Kine. Upravo Kinezi su prvi koristili predmete slične piñati na proslavama Nove godine, kojima su ujedno obilježavali početak proljeća. Najčešće su bile u obliku goveda, obložene šarenim papirom i napunjene s pet vrsta sjemenja, a razbijalo ih se dugačkim bambusovim štapovima. Na koncu se ukrasni papir kojim su likovi bili obloženi spaljivao, a pepeo se skupljao i čuvao za sreću u novoj godini. Po povratki iz Kine, Marko Polo je u trinaestom stoljeću taj običaj donio u Italiju, odalke se proširio u Španjolsku. U Meksiko su ga, početkom petnaestog stoljeća, donijeli španjolski misionari. Zanimljivo, otkrili su da kod meksičkih starosjedilaca postoji sličan običaj – slaveći rođenje božanstva Huitzilopochtlija, Azteci bi na kraju svake godine na stup koji se nalazio u njegovom hramu postavili glinenu posudu, ukrašenu perjem i napunjenu sitnim dragocjenim predmetima. Nakon što bi je razbili štapom, ono što se iz nje prosulo prinijeli bi kao žrtvu tome bogu.

Dame biraju

Pripadnici kambodžanskog plemena Kerung od davnina njeguju svadbene običaje od kojih bi se većini katoličkih svećenika digla kosa na glavi. Umjesto s vječnim prokletstvom, tamošnji ljudi predbračni seks povezuje sa zdravljem i, zamislite, srećom. Čim djevojka uđe u pubertet, roditelji joj grade udoban šator ukrašen perlicama i šarenim zastavama. Namjena ovoga zdanja jest isključivo seks, i to u velikim količinama. Djevojčin je zadatak spavati sa što više mladića, ponekad i desetak-petnaestak u jednoj večeri, i tako sve dok ne pronađe onoga za kojeg se želi udati te se, kako se pristoji, skine s roditeljske grbače. Zvuči zabavno, zar ne? Možda, ali je potrebno itekako mudro odabrati. Ako se cura, primjerice, opredijeli za kakvog nasilnika, budalu ili škrca, morat će ga trpjeti do kraja života. Razvod je, naime, u ovom plemenu neprihvatljiv!


Kako nasamariti Nečastivog?

Noć vještica, blagdan koji obilježava rezbarenje bundeva i dijeljenje slatkiša djeci, većina će povezati s Amerikom, no zapravo je europskog podrijetla. U noći 31. listopada slavio se, naime, keltski blagdan Samhain, koji je naznačavao kraj žetve te pripremu za dugačko zimsko razdoblje. Vjerovalo se da u toj noći granica između carstva živih i mrtvih nestaje, a funkcija svijeća postavljenih u izrezbarene plodove – ne bundeve nego repe – bila je otjerati vještice, demone i ostale neprijateljski raspoložene entitete. Običaj su, sredinom devetnaestog stoljeća, u Sjedinjene Američke Države donijeli irski doseljenici, a Amerikanci su repe, koje se u njihovoj domovini nisu toliko sadile, zamijenili bundevama. Prema jednoj inačici irske legende, probisvijet po imenu Jack, notorna ispičutura, sklopio je ugovor s Nečastivim: prodat će mu dušu ako ovaj podmiri njegove dugove u lokalnoj krčmi. Kad je, nakon mnogo godina, vrag došao po Jackovu dušu, njen vlasnik je shvatio da ju je prodao za male pare te je odlučio nasamariti gospodara pakla. Ovaj je pokazao popriličnu naivnost za stvora na takvom položaju: lokalni pijanac uspio ga je nagovoriti da se popne na stablo, a nakon što je na njegovu koru nožem urezao križ, siroti đavao je ostao zarobljen među krošnjama. Sklopljena je nova pogodba: Jack je obećao da će ostrugati znak križa ako vrag raskine prvotni ugovor, na što je ovaj, nemajući druge, pristao. Nakon smrti, Jack se našao u nebranom grožđu: zbog raskida ugovora, za njega nije bilo mjesta u paklenim dubinama, a kao čovjek s više grijehova nego što šipak ima koštica, nije bio dobrodošao ni u raju. Osuđen je tako na vječno lutanje međusvjetom između ta dva carstva, a stari znanac vrag, koji nam se u ovoj priči uopće ne doima kao loš momak, dao mu je žeravice od paklenske vatre, da mu osvjetljava put. Jack ih je stavio u izrezbarenu repu te krenuo na samotni put bez cilja i kraja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari