Neobični dinosaur iz Antarktike

Ilustracija: Sci.news

Prije dvije stotine i pedeset milijuna godina, u vrijeme kad su se temperature vrlo rijetko spuštale blizu točke smrzavanja, Antarktika je bila plodna zemlja bogata šumama. Ondje su dom pronašle raznolike životinje, a jedna od njih bio je reptil veličine iguane, davni rođak antarktičkih dinosaura.

Novootkrivenu vrstu paleontolozi su nazvali Antarctanax shackletoni – prvi dio kovanice mogao bi se prevesti kao “Kralj Antarktike”, dok drugi odaje počast najpoznatijem polarnom istraživaču Ernestu Shackletonu. “Riječ je o arhosauru, ranom rođaku krokodila i dinosaura. Izgledao je poput guštera, no evolucijski je bio prvi član te velike grupe. Njegovi fosilni ostaci pričaju nam kako su se dinosauri i njihovi najbliži rođaci razvili i raširili”, ispričao je Brandon Peecook, voditelj projekta.

Kostur, nažalost, nije kompletan, ali znanstvenici imaju dovoljno materijala da shvate kako je životinja izgledala. Uvjereni su da se radilo o mesojedu – najvjerojatnije se hranio vodozemcima, insektima i davnim precima današnjih sisavaca.

“Što više toga otkrivamo o prapovijesnoj Antarktici, to su stvari čudnije”, objašnjava Peecook. “Mislili smo da su tamošnje životinje bile slične onima koje su živjele na jugu Afrike, budući da su te kopnene mase tada bile spojene, no sve više shvaćamo da je divljina Antarktike iznenađujuće jedinstvena”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari