Neobične činjenice iz povijesti: Altruistični zatvorski čuvar vraćao je nadu onima koje je društvo otpisalo!

Koji je rimski vojskovođa bio vješt lupež? Koga su američki kažnjenici svojedobno smatrali zaštitnikom? Zašto je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena odbio čast da postane predsjednikom Izraela? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 2003. dvojica Španjolaca su – za nešto manje od dva milijuna dolara – prodala “Goyino” platno “arapskom šeiku”. Čemu navodnici? Niti je platno bilo original, niti je to bio šeik: slika je bila rad Antonija Esquivela, s falsificiranim Goyinim potpisom, a “šeik”, baš poput onih koji su ga pokušali namagarčiti, profesionalni varalica – sliku je platio lažnim novčanicama! Tko se mača laća…

2. Ime Johna P. Whitleya prosječnom Amerikancu ne znači ništa, no za tamošnje osuđene kriminalce bilo je sinonim za nadu. Riječ je, naime, o čovjeku koji je od 1990. do 1995. godine bio stražar u Državnoj kaznionici Louisiane, jednom od najstrožih američkih zatvora. Umjesto da njima upravlja čeličnom šakom, prema zatvorenicima se odnosio prijateljski. Stvorio je razrađen sustav nagrađivanja poželjnih ponašanja: primjerice, zatvorenici od povjerenja mogli su dobiti slobodan dan kako bi sudjelovali u sportskim natjecanjima ili posjetili obitelj. Pod njegovom upravom, broj nasilnih incidenata u kaznionici dramatično se smanjio, a kad je otišao u mirovinu, zatvorenici su mu priredili veliku oproštajnu zabavu.

3. Kvint Servilije Cepion Stariji, rimski vojskovođa i političar iz drugog stoljeća prije Krista, zapamćen je po tome što je upravljao jednom od dvije legije hametice potučene u krvavoj bitci kod Arauzija. Dok mu vojevanje nije išlo od ruke, za kriminalnu djelatnost je pokazao veliki talent: kao prokonzul u Galiji, opljačkao je lokalne hramove, uzevši goleme količine srebra i zlata.

4. Nakon smrti prvoga izraelskog predsjednika Chaima Weizmana 1952. godine, novinar Ezriel Calebach pokušao je nagovoriti premijera Davida Ben-Guriona da na položaj predsjednika države postavi – Alberta Einsteina! Unatoč činjenici da čuveni fizičar nije bio državljanin Izraela te da je u to vrijeme živio u Americi, prijedlog je prihvaćen te je Einsteinu upućena molba. Ovaj ju je ljubazno odbio, napomenuvši kako nema “prirodnu predispoziciju niti iskustvo u radu s ljudima i obnašanju službenih dužnosti” te da se, kao 73-godišnjak, smatra prestarim za takav izazov.


5. Eduard od Woodstocka (1330. – 1376.), najstariji sin engleskog kralja Eduarda III., bio je jedan od najuspješnijih vojskovođa srednjeg vijeka. U sklopu Stogodišnjeg rata, više-manje stalno je ratovao s Francuzima, a već kao šesnaestogodišnjak istaknuo se u bitki kod Crecyja, pod zapovjedništvom vlastitog oca. U povijesti je zapamćen po nadimkom “Crni princ” koji, spekuliraju stručnjaci, duguje boji svoga viteškog oklopa. Budući da ga je otac nadživio, nikad nije postao engleskim kraljem.

6. Paunov raskošni rep oduvijek je golicao maštu. Antički Grci vjerovali su da je osebujni uzorak, koji podsjeća na oči, na rep ptice smjestila Hera, u čast stookog diva Argusa, dok je u hinduizmu od davnina bio simbol svevidećeg oka Krišne. U srednjem vijeku, vjerovalo se da su ove ptice besmrtne, zbog čega su postale simbolom katoličke crkve.

7. Nakon što je Napoleon prognan na Svetu Helenu, pirat po imenu Tom Johnson, plaćenik pristaša svrgnutog cara, osmislio je složenu operaciju njegova izvlačenja s toga izoliranog otoka. Plan, do čije realizacije nije došlo, uključivao je prerušavanje Napoleona u ženu te njegov bijeg – podmornicom!

Piše: Lucija Kapural

Komentari