Neobična strana povijesti: Je li u Velikom londonskom požaru doista poginulo samo šestero ljudi?

Kako je moguće da je u Velikom londonskom požaru, koji je devedeset posto stanovnika grada učinio beskućnicima, poginulo samo šestero ljudi? Zašto Sjedinjene Države ne koriste međunarodni sustav mjernih jedinica? Zašto su faraoni bili niskog rasta? Uživajte u neobičnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Zašto Sjedinjene Države ne koriste međunarodni sustav mjernih jedinica? Za to je kriva zla kob aristokrata Josepha Dombeya (1742. – 1794.). Ovaj Francuz, jedan od najobrazovanijih ljudi svoga vremena, poslan je kako bi Amerikance nagovorio na prihvaćanje univerzalnog sustava mjerenja koji bi pojednostavio znanstvene izračune i otvorio novo poglavlje u povijesti svjetske trgovine. Godine 1793. brodom se zaputio iz Pariza s dva standarda za novi metrički sustav, štapom koji je mjerio jedan metar te bakrenim cilindrom teškim jedan kilogram. Putovao je preko Atlantika kako bi se susreo s tadašnjim američkim državnim tajnikom Thomasom Jeffersonom, koji je bio naklonjen promjeni, te uz njegov blagoslov nagovorio američki Kongres na prijelazak na ovaj prosvijećeni sustav. Ali, avaj, tijekom putovanja podigla se strahotna oluja, a Dombeyev brod nasukao se na Karibima, gdje je pao u ruke britanskih gusara. Nesretni čovjek razbolio se i umro u zatočeništvu. Francuska je poslala drugog izaslanika koji bi pronio glas o metričkom sustavu ali je, do vremena kad je zamjena stigla, Amerika imala novoga državnog tajnika, Edmunda Randolpha, koji nije bio zainteresiran za ovakve novotarije. Nakon što je veći dio svijeta prihvatio metrički sustav, Sjedinjene Države nastavile su koristiti nezgrapne imperijalne jedinice.

2. Prema drevnom vjerovanju, parovi se moraju poljubiti ispod svakog od 417 venecijanskih mostova ako žele osigurati doživotnu ljubav te brojno i zdravo potomstvo.

3. Veliki požar u Londonu, koji je od subote 2. rujna do srijede 5. rujna 1666. godine poharao grad, započeo je u kući kraljevskog pekara u ulici Pudding Lane, da bi se zbog jakog vjetra brzo se proširio na okolne krovove. Vatra je progutala 13.200 kuća, 87 županijskih crkva i katedralu sv. Pavla, a obnova je trajala puno desetljeće. Ono što je neobično kod katastrofe tih razmjera jest činjenica da je, barem što se službenih dokumenata tiče, u njoj poginulo samo šestero ljudi. Mnogi povjesničari osporavaju ovaj podatak, tvrdeći da se smrti siromašnih građana jednostavno nisu bilježile te da je vatra vjerojatno kremirala brojne žrtve, ne ostavljajući prepoznatljive ostatke.

4. Crvenonogi duk-langur (Pygathrix nemaeus), majmun koji živi u južnom dijelu središnjeg Vijetnama i dijelovima Laosa, najšarenija je vrsta primata. Nažalost, ova životinja na listi je ugroženih vrsta: već stoljećima, stanovnici tih krajeva nesmiljeno je love kako bi od dijelova njezina tijela pripravljali tradicionalne lijekove.


5. Prije nekoliko godina, arheolozi su analizirali razlike u visini kraljevskih i nekraljevskih mumija iz svih egipatskih dinastija. Pokazalo se da su mumije faraona bile znatno niže od onih “običnih smrtnika”, što se može objasniti incestom. Drevni Egipćani su, naime, vjerovali da faraoni imaju božansku krv, pa je brak između rođaka, osobito između brata i sestre, bio poželjan radi očuvanja njene čistoće.

6. Prije nego što mu je izum šivaćeg stroja donio slavu i bogatstvo, Isaac Merritt Singer (1811. – 1875.) vodio je uzbudljiv život: upravljao je kazališnom družinom, u dva braka napravio osmero djece, a neko vrijeme je radio za štamparsku tvrtku. Iz nje se povukao nakon velike eksplozije, u kojoj su poginuli mnogi radnici.

7. Sve do 1846. godine, kad je američki zubar William Morton upotrijebio eter kao anestetik, pacijentima su se zubi čupali – naživo! Mnogi bi za vrijeme barbarskog tretmana izgubili svijest, a zubari su ih budili prolijevajući im ledenu vodu po glavi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari