Neobična strana povijesti: Hitler je ludovao za Disneyevim filmovima, a dvojica muškaraca fizički su sablasno nalikovali!

Zašto su Londončani prije nešto više od stotinu godina sa skepsom gledali na novi izum, pokretne stepenice? Koji je diktator ludovao za Disneyevim filmovima? Zašto se Pluton zove Pluton? Uživajte u neobičnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Američki predsjednik John F. Kennedy te čuveni književnici Aldous Huxley i CS Lewis umrli su isti dan – 22. studenog 1963. godine! Na isti datum, trideset godina kasnije, posljednji put je udahnuo i Anthony Burgess, autor kultnog romana “Paklena naranča”.

2. Londonski metro, poznat i pod nadimkom “The Tube”, najstariji je sustav podzemne željeznice na svijetu: prva linija otvorena je davne 1863. godine, na oduševljenje građana. Nešto manje oduševljenja izazvalo je uvođenje pokretnih stepenica u taj sustav gradskog prijevoza 1911. godine. Londončani su se, naime, bojali njima voziti, smatrajući ih nesigurnima. Kako bi ih razuvjerila, uprava metroa je svome jednonogom zaposleniku Williamu “Bumperu” Harriswasu platila dodatni honorar da se nekoliko puta dnevno vozi na njima te tako demonstrira kako nisu opasne čak ni za invalide.

3. Godine 2008. u Norveškoj je pronađena poprilično kičasta slika koja prikazuje tri patuljka iz Disneyeva filma “Snjeguljica i sedam patuljaka”. Nije, međutim, tematika ono što je zanimljivo na ovome “umjetničkom” djelu, već potpis autora: radilo se ni o Adolfu Hitleru glavom i brkom! Analiza je pokazala da je rad autentičan, što ne čudi znamo li da je Führer, propali slikar, obožavao Disneyeve uratke. S čuvenim sineastom, kojem je uzgred rečeno fizički iznimno nalikovao, navodno se jednom i sastao u tajnosti.

4. Godine 1930. američki astronom Clyde William Tombaugh (1906. – 1997.) stekao je svjetsku slavu otkrivši Pluton, tada uzet za deveti planet Sunčevog sustava (godine 2006. “degradiran” je u kategoriju patuljastih planeta). Nakon senzacionalnog otkrića, trebalo se dogovoriti o nazivu novoga nebeskog tijela. Iz mnoštva prijedloga, usvojen je onaj Engleskinje Venetije Burney – jedanaestogodišnje curice! Ime rimskog boga podzemlja činilo se više nego prikladnim, budući da je Pluton dugo vremena bio skriven od istraživača.


5. Pripadnici amazonskog plemena Yanomami poznati su po drevnu, uistinu osebujnom pogrebnom običaju. Trupla bližnjih zamotaju u listove te ih prepuste insektima. Tridesetak dana kasnije, kosti pokojnika se skupe, smrve i pomiješaju u juhu od banane koju njihovi bližnji pojedu.

6. Država Zimbabve nastala je nakon doista neobičnog puta. Od britanske kolonijalne vlasti se odcijepila 1965. godine, pod imenom Rodezija. U toj državi vladala je bjelačka manjina, zbog čega nije stekla međunarodno priznanje. Došlo je do građanskog rata, a naposljetku je Rodezija vraćena pod vrhovnu britansku vlast, što je bio jedinstven slučaj ponovne kolonizacije. Britanci su naposljetku odobrili Zimbabveu nezavisnost 1980. godine. Zanimljivo, posljednji britanski guverner tog područja bio je Christopher Soames – zet premijera Winstona Churchilla!

7. Volkswagenova “Buba” jedan je od najpoznatijih automobila u povijesti. Dizajnirao ju je Ferdinand Porsche, a prva zemlja u kojoj se mogla kupiti bila je nacistička Njemačka. Hitler je, naime, smatrao da njegovoj zemlji treba jeftin, masovno proizveden automobil, prikladan novom sustavu prometnica koji se bio gradio.

Piše: Lucija Kapural

Komentari