Neobična arheološka otkrića: Zazivanje demona, žrvovanje u jezeru i vikinški izmet

U zadnjih nekoliko godina, arheolozi su otkopali mnoštvo ostataka koji su privukli pažnju javnosti svojom neobičnošću. Evo nekoliko primjera!

Kako prizvati demone?

Tzv. tablice proklinjanja (“tabella defixionis”) bile su prilično uobičajene u drevnom Rimu. Natpisi na metalnim pločicama koristili su se, kako sam naziv sugerira, za bacanje prokletstva. U Viminaciumu, arheološkom nalazištu u istočnoj Srbiji, otkriveno je nekoliko ovakvih tablica, i to zlatnih. Neke su napisane na grčkom, no ima i onih na nepoznatim jezicima, ukrašenih zasad nerazumljivim simbolima. One koje su jezikoslovci uspjeli “dešifrirati” služile su za zazivanje demona. Datirane su u 4. st. te prikazuju ključnu promjenu u Rimskom carstvu, budući da se na njima spominju kako poganska božanstva, tako kršćanski sveci. Na mnogim lokalitetima diljem svijeta otkivene su olovne ili srebrne tablice proklinjanja, no ove srpske, zlatne, jedini su takvi primjerci. Rimljani su, naime, zabranjivali zakapanje zlata s mrtvima, što ovo otkriće čini jedinstvenim.

Vikinška kakica

Istražujući ostatke ruralnog naselja u općini Stevns na jugoistoku Danske, arheolozi su pronašli dva metra duboku jamu. Isprva su pretpostavili da je riječ o zemunici, no pomnije istraživanje pokazalo je da se radi o – najstarijem zahodu u državi! Njegov sadržaj otkrio je puno toga o higijenskim navikama i prehrani Vikinga. Do sada se, naime, pretpostavljalo da su oni nuždu obavljali u prirodi ili pak staji za domaće životinje, te tako pomiješani organski materijal kasnije koristili kao gnojivo. Analiza pronađenih makrofosila ljudskog podrijetla, pronađenih u jami, pokazala je prisutnost cvjetnog peluda, kojeg je obično mnogo u medu i medovini. Iz toga se sada zaključuje da su te namirnice bile redovna sastavnica vikinškog menija. Datiranje sadržaja sedimenta u crnoj jami pomoću radioaktivnog ugljika pokazalo je da je star najmanje tisuću godina.


Mač u jezeru

Djevojčica Saga, čije se ime podudara s nazivom drevnih nordijskih spjevova, u jezeru na jugu Švedske pronašla je neobičan mač. Osmogodišnja Saga Vanecek pomagala je ocu oko čamca na jezeru Vidöstern, kad je nagazila na osamdeset pet centimetara dugačak mač u futroli napravljenoj od drveta i kože. Analiza je kasnije pokazala da je oružje staro oko 1.500 godina, što će reći da potječe iz epohe prije Vikinga. Znanstvenici ne znaju kako je mač dospio u jezero. To područje je temeljito pretraženo tijekom narednih mjeseci, a naknadno otkrivena kopča iz iste epohe neke je stručnjake navela na zaključak da je u jezeru netko bio žrtvovan.

Lubanja s blagom

Prilikom iskapanja na području Zarajska, grada u Moskovskoj oblasti, arheolozi su naišli na dvadeset tisuća godina stare kosti, kljove i lubanju mamuta. U dubljim slojevima zemlje, ali i unutar same lubanje, pronašli su nešto još dragocjenije: dobro očuvane dijelove oruđa, oružja i svakodnevnih uporabnih predmeta izrađenih od kremena. Datiraju iz razdoblja paleolitika te, kao takvi, upućuju na zaključak da je riječ o najstarijem ljudskom obitavalištu u regiji. Inače, mnogi znanstvenici spekuliraju da su upravo lubanje mamuta, najpoznatije izumrle vrste slonova, zaslužne za rađanje legendi o kojekakvim čudovišnim bićima kojima se bavi pseudoznanost kriptozoologija.

Piše: Lucija Kapural

Komentari