Nema više “čistih” naroda – ta ideja umrla je s Adolfom Hitlerom!

Donedavno se smatralo da je indijanski narod Taíno, podskupina etničke skupine Arawak, uništen prije više od pola tisućljeća. Prvi stanovnici Kube, Jamajke, otoka Hispaniole te Puerto Rica, učili smo u školi, izumrli su u petnaestom stoljeću, kad su ih s lica Zemlje uklonili konkvistadori, odnosno bolesti koje su im ovi prenijeli. U samo trideset godina, umrlo ih je preko tri i pol milijuna, što nasilnom smrću a što od boginja. Premda je taj dio istinit, pokazalo se da im nije zatrt svaki trag – njihovi potomci i danas obitavaju na Karibima!

Prije godinu dana, znanstvenici su usporedili gene stanovnika Kariba prije dolaska Europljana s onima današnjih stanovnika otočja. Rezultat je, blago rečeno, bio iznenađujući: geni “izumrlog” naroda itekako su postojani kod današnjih ljudi! “Nema više ‘čistih’ naroda, to je ideja koja je umrla s Hitlerom i njegovom vizijom eugenike. Ne postoji čisti Taíno, isto kao što niti Kristof Kolumbo nije bio čisti Španjolac. Ono što je bitno jest kako kultura preživljava i kako se prenosi”, objašnjava Jorge Estevez, povjesničar specijaliziran za prošlost indijanskih naroda.

Dok svi znaju za Maje, Azteke i Inke, upravo je zagonetni Taíno prvi indijanski narod s kojim se susreo Kolumbo. Europljani su od njih naučili sve o uzgoju duhana, kukuruza i slatkog krumpira. Špilje su bile važan dio mitologije ove pretkolumbovske civilizacije – prema njihovu drevnom vjerovanju, iz jedne špilje nastali su oni, a iz druge svi ostali ljudi na svijetu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari