NASA otkrila zašto astronauti vole jesti tortilje u svemiru!

NASA

Nekoliko je razloga zašto astronauti preferiraju tortilje nad kruhom. Tortilje su pogače od
kukuruznog brašna koje su bogate ugljikohidratima zbog čega su izuzetno hranjive. Osim toga lako se čuvaju i ne zauzimaju puno mjesta. Ono što je možda najvažnije u njihovoj svemirskoj popularnosti je to što se ne mrve. Hrana koja se mrvi može dovesti do problema i ugroziti posadu i samu unutrašnjost Međunarodne svemirske stanice ili letjelice jer primjerice mrvice mogu ući u otvore za zrak i drugu osjetljivu opremu. Tortilje koje se pripremaju za astronaute su otporne na plijesan.

Razlika tortilja na Zemlji i u svemiru

Bitna je razlika između zemaljskih i svemirskih tortilja i u načinu njihova jedenja jer ih
astronauti moraju konzumirati na drugačiji način. Oni će tortilje najčešće jesti poput sendviča s maslacem od kikirikija, želeom ili kao neku vrstu jednostavnog hamburgera. U popularnosti tortilje važan je i još jedan jako dobar razlog, a to je dugotrajnost jer imaju rok trajanja i do 18 mjeseci. Naime, tamo nema adekvatne mogućnosti čuvanja hrane u hladnjacima, zbog čega se toritelje pakiraju u plastične vrećice punjene dušikom, baš poput primjerice dječje hrane. Tom je hranom lakše rukovati unatoč smanjenoj gravitaciji, i ona ostaje duže svježe od kruha. U budućnosti će se vjerojatno tijekom dugih putovanja na svemirskim brodovima uzgajati hrana.

Ovakva hrana koja se može jesti s različitim punjenjima čini astronaute jednostavno
sretnijima daleko od Zemlje.


Piše : Sonja Kirchhoffer

Komentari