Narednica Leigh Ann Hester – Prva žena dobitnica Srebrne medalje za hrabrost u izravnoj borbi nakon Drugog svjetskog rata

Ann Hester je jedna od onih žena koja se ne bore riječima već djelima. Njezina je hrabrost spasila do sada brojne živote, a za jednu od akcija u kojoj je zajedno sa svojom postrojbom zaštitila veliki opskrbni konvoj dobila je medalju za hrabrost. Zanima li vas što se točno dogodilo tog dana u ožujku 2005., pročitajte članak kojega smo danas za vas pripremili.

Ubojita Ann

Ann Hester je radila kao dio vojne policije u Kentuckyju, kada je raspoređena u Irak gdje je njezina jedinica osiguravala i čistila puteve oko Bagdada od eksplozivnih naprava i napada pobunjenika. Naime, bilo je to vrijeme nakon što su američko-britanske snage srušile režim Sadama Huseina, optuživši ga za podržavanje međunarodnog terorizma. Nakon čega nije ostvarena politička stabilnost zemlje. Dapače, američke snage su danas nepoželjne na tom teritoriju te je prošle godine donesena odluka da se američka vojska povuče iz Iraka. No, vratimo se na 2005. godinu, i 20. ožujak, kada je Ann sa svojim jedinicom imala zadatak osiguravanja rute opskrbnom konvoju koji se sastojao od 30 kamiona. Njezina se jedinica sastojala od 10 ljudi (osam muškaraca i dvije žene). Toga dana kada je konvoj napadnut, njezin je tim zauzeo položaj između konvoja i neprijatelja. Na taj su način zaštitili konvoj te su krenuli u izravnu borbu s neprijateljem. Uz “malu” pomoć ručnih granata i bacača granata, kao i direktnoj borbi ubili su ukupno 27 pobunjenika, šest ranili, a jednog zarobili dok je cijeli njezin tim ostao neozlijeđen. Sama je ubojita Ann u direktnoj borbi ubila 3 pobunjenika. Ovaj je čin doveo do toga da je postala prva žena koja je, nakon Drugog svjetskog rata, osvojila medalju za hrabrost u borbi.

Ostvarenje djetinjeg sna ili ipak ne?

Po povratku u SAD-e godine 2009. odlučila je postati dio policije u Nashvilleu u Tennesseeju i ostvariti svoj davni san, ali brzo je shvatila da ona “pripada” vojsci, a ne policiji. Već iduće godine se vratila vojsci, te je radila kao instruktorica vojne policije do 2014. kada je bila raspoređena u Afganistan gdje je unaprijeđena u narednika prve klase. Godine 2017. sudjelovala je na Djevičanskim otocima kao podrška humanitarnoj misiji stradalima u uraganu Maria.


Samozatajne žene u prvim redovima

Skromna Hester na pitanja o svojim zaslugama kazuje:
“Znate, to što se dogodilo toga dana, je samo ono za što sam bila obučena, i to sam učinila.” Najveće pohvale joj daju njezini suborci koji kažu da bi joj uvijek povjerili svoje živote. Ona je jedna od onih samozatajnih žena koja će djelima pokazati da vojnikinje mogu biti ravnopravne muškim kolegama iako je u američkoj vojsci ženama omogućeno sudjelovanje u izravnim borbama tek od 2013. godine. Naime, akcija u kojoj je sudjelovala Ann nije podrazumijevala slanje u izravnu borbu već je ona bila tamo kao dio osiguranja. Danas žene mogu biti direktno slane u bitku, što 2005. nije bilo moguće. Upravo ovakve odluke i ukidanja zabrana pokazuju koliko se žene moraju boriti za svoje “mjesto pod Suncem”.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari