Najluđa sportska natjecanja svih vremena, 2. dio

O bizarnim sportskim manifestacijama, poput japanskog Festivala dječjeg plača, finskoga Svjetskog prvenstva u nošenju supruge te engleskog natjecanja u kotrljanju sira niz padinu, već smo pisali. Za vas smo odabrali još nekoliko “sportova” u kojima se možete okušati ako trčanje za loptom, vožnju bicikla ili plivanje smatrate napornim i prozaičnim aktivnostima!

Hrvanje nožnim prstima, Engleska

Ako imate snažna stopala, napose mišiće palca, hrvanje nožnim prstima disciplina je po vašoj mjeri. Hrva se tako da protivnici spoje stopala i prekriže palčeve, a cilj je pritisnuti protivnikovo stopalo na tlo, slično kao u obaranju ruku. Ovo neobično natjecanje rođeno je 1976. godine u nekoj pivnici u engleskom Derbyshireu, a prvi sudionici su, šuška se, bili pijani kao čep. Redoviti natjecatelji svojedobno su pokušali prijaviti hrvanje nožnim prstima na Olimpijske igre kao službeni sport, ali im to nije pošlo za rukom… Ili bismo možda trebali reći “za nogom”?

Hrvanje deva, Turska


Za vrijeme siječanjske proslave u turskom gradu Selçuku, glavni je događaj čuveno hrvanje deva. Natjecatelje – deve – vlasnici tom prilikom oblače u živopisne i višeslojne oprave, nakon čega ih ponosno šeću glavnom ulicom uz zvukove bubnjeva i poklike okupljenih znatiželjnika. Ako je vaš unutrašnji ljubitelj životinja na ovome mjestu počeo vrištati u znak prosvjeda, ne brinite: većina “mečeva” završi tako da se deve nezainteresirano kucnu glavama, a gubitnica je ona koja je gledateljima djelovala pasivnije.

Podvodni ragbi, Njemačka

Podvodni ragbi igra se u bazenu dubine četiri metara. Dva tima s po jedanaest igrača pokušavaju zabiti golove jedan drugom, odnosno ubaciti ih u koš koji se nalazi na – dnu bazena! Ono što je zabavno kod ove discipline jest činjenica da se protivi svim zakonima fizike: igrači pokušavaju loptu prisiliti na dno, a ona, prokletnica, ide gore. Kako je riječ o iznimno iscrpljujućoj aktivnosti, igrači često bivaju zamijenjeni tijekom utakmice.

Svjetsko prvenstvo u “sauniranju”, Finska

Svjetska prvenstva u onome što ćemo u nedostatku boljeg izraza nazvati “sauniranjem” održavala su se u finskoj Heinoli od 1999. do 2010. godine (na slici!). Pravila su bila jednostavna: skupina natjecatelja ulazi u saunu, a pobjednik je onaj tko najduže izdrži na ugodnoj temperaturi od 110 Celzijevih stupnjeva te iz saune izađe na vlastite dvije noge (ako se skljoka na pod, titulu preuzima drugoplasirani). Konzumacija alkohola prije natjecanja strogo je zabranjena, a užareno kamenje vodom se zalijeva svakih trideset sekundi. I da, za vrijeme patnje u sauni potrebno je držati jezik za zubima: onaj tko pisne biva automatski diskvalificiran. Zvuči opasno? Možete se kladiti! Sudionici su morali potpisivati dokument kojim se izjašnjavaju da su svjesni rizika kojem se izlažu te da neće teretiti organizatore ako im se nešto dogodi. Nešto se dogodilo prije jedanaest godina: jedan natjecatelj je umro, a drugi mu se zamalo pridružio – iz medicinski inducirane kome probudio se nakon šest mjeseci, sa zatajenjem bubrega i opeklinama trećeg stupnja. Nakon te “nezgodice”, daljnja natjecanja su otkazana.

Europsko prvenstvo brada i brkova, Francuska

Ako brčine kao u Toma Sellecka smatrate ultimativnim znakom muževnosti, idealan ste kandidat za Europsko prvenstvo brada i brkova! Ovo osebujno natjecanje svake se druge godine održava u francuskom Wittersdorfu, i to u tri kategorije: Dalí brkovi (tu se prijavljujete ako imate tanke, ušiljene brkove kao u prvaka nadrealizma Salvadora Dalíja), jareći brkovi, te brada u slobodnom stilu. Cilj je uzgojiti najzanimljiviju kreaciju na licu, a neke od pobjedničkih nalikuju na umjetničke instalacije.

Utrka u štiklama, Rusija

Svake godine, mlade žene okupljaju se na ulicama Moskve kako bi sudjelovale u utrci života. Ne, ne radi se o kandidatkinjama za Olimpijadu: ove cure trče za viši cilj – shopping. Pobjednica je ona koja prva pretrči stazu dugačku pedeset metara, noseći štikle na nogama. Propozicije su stroge: peta mora biti visoka najmanje deset centimetara i ne smije biti deblja od cigarete. Osim kurjih očiju i krvavih žuljeva, prvoplasirana dobiva shopping karticu u vrijednosti od tri tisuće dolara. Zanimljivo, većina dosadašnjih slavljenica taj je iznos potrošila na – cipele!

Bijeg od zombija, SAD

Najzabavniju sportsku disciplinu ostavili smo za kraj. Riječ je o natjecanju “Run For Your Lives”, koje se svake godine održava u Marylandu. Sudionici moraju istrčati pet kilometara na terenu punom zahtjevnih prepreka, izbjegavajući pritom “zombije” koji se pokušavaju domoći zastavica poredanih na njihovom pojasu. Dakako, ne radi se o pravim živim mrtvacima nego o pomno našminkanim glumcima, ali se ovi pojavljuju iznebuha, ispuštaju odvratne zvukove i izgledaju uistinu jezivo, pa su prestravljeni urlici sudionika neizostavan dio natjecanja. Pobjednik je onaj tko prvi prođe kroz cilj noseći barem jednu zastavicu za pojasom. Organizatori natjecanje opisuju kao trening za slučaj da stvarna apokalipsa zombija ikad stigne.

Piše: Lucija Kapural

Komentari