Nakon što je stekla slavu i bogatstvo, otac, koji ju je napustio kao djevojčicu, preko novina joj je poručio da želi obnoviti odnos s njom!

Brie Larson jedna je od najtalentiranijih holivudskih glumica mlađe generacije. Premda mnogi imaju dojam da se stvorila “niotkud”, njena karijera traje skoro dva desetljeća. Prije nego što je postala filmska zvijezda, odradila je na desetke sporednih televizijskih uloga, a kao 15-godišnjakinja bila je na najboljem putu da postane nova pop princeza. Donosimo neobičnu životnu priču lijepe Oskarovke!

Strava izolacije

Sedam godina zatočeništva. Prepuštena na milost i nemilost monstrumu koji ju je oteo, odvojio od obitelji, prijatelja, pa i od sunčeve svjetlosti. Granice njenog svijeta strogo su omeđene: izvan sobička od devet kvadratnih metara, kao da je sve prestalo postojati. Je li moguće sačuvati razum u takvim okolnostima? Joy Newsome ima najjači mogući motiv za preživljavanje: majčinsku ljubav. Premda je njen sinčić plod silovanja, požrtvovna žena čini sve što je u njenoj moći kako bi mu pružila privid normalnosti u okolnostima koje su sve samo ne normalne… Kratak je to sadržaj “Sobe”, psihološkog trilera iz 2015. uvelike inspiriranog slučajem psihopata Joseha Fritzla. Brie Larson glavnu je junakinju portretirala na snažan i dirljiv ali istodobno suptilan način, u potpunosti lišen patetike. Pripreme za ulogu koja joj je donijela Zlatni globus, BAFTA-u i Oscara bile su iscrpljujuće. Kako bi shvatila što proživljava osoba lišena ljudskog kontakta, punih mjesec dana nije izlazila iz kuće niti se javljala na telefon. Za to vrijeme je živjela na zaslađenom čaju i sirovom povrću, što joj je podarilo isposničku figuru, a ten kao u ekshumirana leša posljedica je izbjegavanja sunčevog svjetla. Osim fizičkog, na kocku je stavila psihičko zdravlje. Razgovori sa zbiljskim žrtvama silovanja priuštili su joj noćne more, a uz to je zaronila duboko u mračne vode vlastite traumatične prošlosti. Baš poput svoga lika, svojedobno je živjela u skučenom sobičku. Kao što njen filmski sin nije bio svjestan užasa koji ga okružuje, ni malena Brie nije imala pojma da je normalnost koju je njena majka pokušavala izgraditi puka iluzija…

 Čudna djevojčica

Pravim imenom Brianne Sidonie Desaulniers, glumica je rođena 1989. godine u američkom gradu Sacramentu. Zanimljivo, engleski joj nije materinji jezik: zahvaljujući ocu Sylvainu, ponosnu frankofonom Kanađaninu, prve je riječi izgovorila na francuskom. Majka Heather, naoko tipična kalifornijska plavuša preplanule puti, zapravo je njemačko-švedskog podrijetla. Roditelji, oboje kiropraktičkari, imali su zajedničku praksu u šminkerskoj četvrti Oak Park, a među klijentima su im nerijetko bili imućni, umorni biznismeni.


Dok je njena sestra Milaine, koju su po liku iz “Alise u zemlji čudesa” zvali Mimsy, bila tipična razigrana i brbljava curica, Brianne je zrelošću često zapanjivala okolinu. Brie, kako su joj bližnji tepali, naučila je čitati sa nepune tri godine, a do četvrtog rođendana je svladala klavir, gitaru i ukulele. Umjesto u igri s vršnjacima, dane je provodila zatvorena u svojoj sobi, slikajući vještice i vilenjake, proučavajući literaturu o egipatskoj mitologiji i mađioničarskim trikovima te opsesivno gledajući filmske klasike.”Bila sam čudna, pomalo autistična curica koja je ‘brijala’ na francuski novi val i talijanski neorealizam. Imali smo samo jedan televizor, onaj u dnevnom boravku, a ja sam pokušavala uspostaviti dominaciju nad daljinskim upravljačem. Jednom mi ga je majka, vrativši se umorna posla, istrgnula iz ruke. Baš sam bila gledala neki Godardov film, a ona je viknula: ‘Krepana sam i ne želim čitati vražje titlove! Smjesta prebaci na kulinarski program da se opustim kao čovjek!’ Uvrijeđena, ostatak večeri nisam razgovarala s njom”, priča glumica. Unatoč mnoštvu interesa, već kao trogodišnjakinja znala je čime se u životu želi baviti. Majka je njene priče o glumačkoj karijeri otpisala kao puki hir, no malena je bila ozbiljna. Natjerala je roditeljicu da je upiše u dramsku grupu, a zahvaljujući urođenom talentu, s nepunih sedam je primljena u American Conservatory Theater. Bila je najmlađa polaznica u povijesti te prestižne glumačke škole!

Otac na službenom putu

Idilično djetinjstvo nije bilo dugoga vijeka. Kad joj je bilo devet godina, s majkom i sestrom se preselila u Los Angeles, tobože zbog njenih glumačkih audicija. “Tata će nam se ubrzo pridružiti. Znaš i sama da trenutačno ima posla preko glave”, ponavljala je Heather, koja je od kćeri godinama krila istinu: da ih je otac napustio, odbijajući plaćati čak i alimentaciju. “Nas tri stiskale smo se u jednosobnom stančiću s krevetom koji se spuštao iz ormara i kupaonicom u kojoj smo se jedva mogle okrenuti”, prisjeća se glumica. “Igračaka nisam imala, a moju garderobu su sačinjavale stare traperice, tri majice i par tenisica koje sam bila prerasla. Budući da je mama napustila praksu, najčešće smo se hranile juhama iz vrećice i jeftinim narescima. Unatoč dramatičnom padu standarda, prvih mjeseci ludo smo se zabavljale. Majka nam je svaku večer pričala uzbudljive priče o čarobnjacima i ukletim princezama, a priređivale smo i male predstave. Kako bi kompenzirala činjenicu da nas je otac napustio, puno toga nam je dopuštala, primjerice da odemo ‘u krpe’ iza ponoći. Činilo mi se da smo na trajnom izletu. Kasnije, kad mi je mama priznala da su se ona i tata razveli, shvatila sam koliko sam naivna bila. Shvatila sam zašto je jecala u krevetu kad je mislila da je nitko ne čuje i zašto nam se otac tek povremeno javljao kakvom čestitkom”.

Majka oko jedne stvari nije lagala: stariju kćer je, kad god je imala vremena, vodila po audicijama. Prva na kojoj je malena prošla bila je za reklamu za panirane riblje štapiće koji su, ironično, bili njeno omraženo jelo. “Moja karijera počela je riječima ‘fino i hrskavo’, ali hej, bio je to posao koji se plaćao”, prisjeća se Brie, koja je televizijski debi ostvarila sa nepunih deset. Nastupila je u popularnoj emisiji “The Tonight Show with Jay Leno”, gdje je, s velikim užitkom, u jednom skeču dekapitirala Barbike i bacala ih u blato. Kad joj je agent savjetovao da promijeni ime, koje je Amerikancima bilo nemoguće za izgovoriti, odabrala je ono pod kojim će se proslaviti: Brie Larson. Prezime je “posudila” od prabake po majčinoj strani, Šveđanke Elve Josephine Larson!

Na pravom putu

Kad je dobila ulogu u serijalu “Schimmel”, djevojčica je bila uvjerena da se radi o prilici koju je čekala. Nažalost, zvijezdi oko koje se radnja vrtjela, Robertu Schimmelu, dijagnosticiran je rak dva dana prije početka snimanja, pa je producentska kuća “Fox” odustala od projekta. Uslijedilo je još nekoliko propalih pilota, da bi se, na godinu dana, skrasila kao članica postave sitcoma “Raising Dad”. Na velikom platnu je debitirala ulogom u Disneyevoj melodrami “Na pravom putu”, a u komedijama “Tulum u pidžamama” i “Od klinke do komada” briljirala je u ulogama umišljenih i samoživih srednjoškolki. Premda su joj filmovi donijeli popularnost, napose među tinejdžerskom publikom, nije bila zadovoljna smjerom u kojem se njena karijera kretala. “Po mome shvaćanju, filmovi bi trebali biti zrcalo u kojem se ogleda zbilja. Uraci ovog tipa možda jesu zabavni, ali su ujedno nerealni, zašećereni i, u krajnjoj liniji, zaboravljivi”, ispričala je. Nezadovoljna stereotipnim ulogama, jedno je vrijeme čak razmišljala o odustajanju od glume. Neko vrijeme se posvetila drugim hobijima – fotografiji, dizajniranju namještaja, dresiranju pasa i skladanju.

Potonji hobi umalo je prerastao u ozbiljnu karijeru. Brie je nekoliko svojih pjesama postavila na Youtube, u prvom redu pokušavajući doprijeti do vršnjaka. Dinamična “Go Goodbye”, u kojoj pjeva o dvoje divnih ljudi koji nisu tako divni kad su zajedno, pronašla je put do ušiju diskografskih moćnika. Tommy Mottola, vlasnik producentske kuće “Universal Records”, 15-godišnjoj kantautorici je ponudio ugovor za snimanje albuma. Nakon što se njen prvijenac “Finally Out of P.E.” pojavio u trgovinama, krenula je na promotivnu turneju po američkim gradovima. Duet koji je otpjevala s dvije godine starijim glazbenikom Jessejem McCartneyem bio je nabijen emocijama, a Brie, nova zvijezda tinejdžerskih magazina, neuspješno je pokušavala objasniti da joj je naočiti kolega samo dobar prijatelj.

Premda je već bila napisala dobar dio pjesama za drugi album, zbog uloge u filmu “Huk” odlučila je staviti glazbenu karijeru na led. Nakon što joj je Ellen Page preotela ulogu u filmu “Juno” te se njome proslavila, razočarana Brie ponovno se okrenula televiziji. U serijalu “Šaptačica duhovima” pojavila se u malenoj ali dojmljivoj ulozi djevojke obdarene parapsihološkim moćima, a u hitu “Sva lica Tare”, u kojem je nastupala pune dvije godine, briljirala je kao sarkastična kći naslovne junakinje, žene koja pati od sindroma podvojene ličnosti. Toni Colette, koja je portretirala spomenutu munjaru, imala je samo riječi hvale za mlađu kolegicu: “Njena moć transformacije upravo je zadivljujuća. Uvjerena sam da će joj Hollywood uskoro ležati pod nogama”.

Bile su to proročanske riječi. Komičarski potencijal dokazala je nastupom u filmu “21 Jump Street”, a ulogom u “Privremenom domu”, drami o djelatnici sirotišta koja prelazi profesionalne granice u želji da pomogne malenim štićenicima, izmamila je publici suze na oči. Sjajna je bila i u “Rampartu”, kriminalističkoj drami o losangeleskom šljamu i korumpiranim policajcima. Uspjela se dokazati i kao redateljica: potpisuje kratke filmove “Weighting” i “The Arm”, za koje je ujedno napisala scenarij. U potonjem uratku, koji je osvojio nagradu žirija na Sundanceu, malenu ulogu je povjerila mlađoj sestri!

Povratak razmetnog oca

Kad se ne nalazi ispred ili iza kamera, Larson, onako iz gušta, odlazi na predavanja iz filozofije, komparativne religije, psihoanalize, ženskih studija, genetike, povijesti umjetnosti, tipografije i – mikologije! “Neskromno moram ustvrditi da sam vrhunska stručnjakinja za gljive, ali i dizajn fontova. Moji su hobiji oduvijek bili pomalo shizofreni, valjda zato što želim o svemu ponešto znati”, smije se glumica, koja u slobodno vrijeme odlazi u duge šetnje sa svoja dva psa, igra Nintendo s prijateljima, i to satima, a ponekad zna i zapjevati na karaokama.

Njena mirna svakodnevica narušena je nakon što je osvojila “Zlatni globus” za ulogu u već spomenutoj sobi. Dan nakon dodjele prestižne nagrade, iz naftalina je odlučio iskočiti čocjek s kojim nije pričala duže od desetljeća – njen otac. Preko novina, poput pravog kukavice, poručio je da je voli i da bi htio obnoviti odnos s njom. “Triput sam pogledao ‘Sobu’ i svaki put plakao. Ponosan sam na uspjeh moje malene i volim je do smrti, premda znam da joj nisam bio oslonac u životu”, posuo se pepelom Sylvain Desaulnier. “Nemam pravo na njenu ljubav, toga sam svjestan. Ono što bih htio jest prilika da joj se ispričam te, možda, otvorim mogućnost za komunikaciju u budućnosti”. Larson za sada odbija komunicirati s čovjekom koji ju je ostavio kad joj je bio najpotrebniji…

Piše: Lucija Kapural

Komentari