Nakon afere s Monicom Lewinsky: Clinton izgubio identifikacijske kodove za lansiranje nuklearnih projektila!

Počet ćemo sjajnim citatom, Ive Andrića: “Kad bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja svijetom, umrli bi od straha”. Koliko je u pravu potvrđuje i priča koja slijedi.

Kartica u novčaniku

Dužnosnici iz Bijele kuće tvrde da je nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton izgubio “kolačić” odnosno karticu s nuklearnim kodovima za lansiranje nuklearnog oružja, nakon afere s Monicom Lewinsky, 1998. Clinton koji je vršio dužnost predsjednika kroz dva mandata od 1993. do 2001. nije mjesecima mogao pokrenuti niti odgovoriti na eventualni nuklearni napad jer nije imao šifre. Navodno je držao karticu s kodovima u svom novčaniku zajedno s kreditnim karticama. Ta kartica s kodovima nalikuje na kreditnu s tim što sadrži tajne šifre za predsjednikovu identifikaciju i aktivaciju oružja. Bivši načelnih glavnog stožera vojske SAD-a Hugh Shelton, donosi ovu priču u svojim memoarima, a priču potvrđuju i drugi svjedoci. Dan nakon afere s Monicom, Shelton je pitao Clintona gdje mu je “kolačić”, kako karticu nazivaju sigurnosne službe. Clinton je provjerio novčanik jer ju je imao naviku držati u zajedno s kreditnim karticama, zatim u džepovima hlača, ali nje nije bilo.

Panična potraga za karticom

Clinton je na kraju odgovorio da ju je vjerojatno ostavio u privatnim odajama Bijele kuće na gornjem katu. Tada je počela panična potraga za karticom, ali ona nije nađena. Istu je priču potvrdio i zrakoplovni potpukovnik Robert Patterson. Propust je brzo ispravljen. Šifre su promijenjene a predsjednik je dobio novu karticu. Na sreću u njegovo vrijeme opasnost od eskalacije nuklearnog sukoba je bila mala dok u vrijeme Jimmyja Cartera nije bila nimalo zanemariva. Carter je napravio sličnu stvar pa je svoju karticu koja se nalazila u džepovima od hlača poslao u kemijsku čistionicu. Nije loše za znati da SAD raspolaže arsenalom od više od 1900 nuklearnih glava spremnih na korištenje i svaka od njih je znatno snažnija od atomskih bombi bačenih na Japan.


Kovčeg u pratnji predsjednika

U predsjednikovoj blizini je stalno i kovčeg, i u njegovom nošenju se izmjenjuje pet vojnih asistenata. Nije poznat točan sadržaj kovčega, ali se zna da se tu nalazi potrebna oprema i informacije vezane uz lansiranje nuklearnog oružja, kao i popis sigurnih skloništa za predsjednika. Predsjednik ima ovlasti hoće li koristiti nuklearno oružje, no u tome može biti i spriječen ukoliko se više od jedne osobe usprotivi njegovoj odluci.

Promjene u sustavu

Nakon ovih incidenata došlo je do promjene protokola pa se vrši mjesečna provjera kodova pri čemu je posebno odabrana osoba iz Pentagona zadužena za taj dio posla te mora svaki puta dobiti vizualni pristup kartici.

Priču o nestanku kartice nitko nije potvrdio, ali niti opovrgao, stvar su riješili jednostavnim odbijanjem davanja bilo kakvog komentara.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari