Najveći šarlatani u povijesti medicine

Povijest medicine pamti brojne mudre liječnike i revolucionarne dijagnostičke metode ali, nažalost, i punokrvne prevarante. Evo nekoliko ne baš svijetlih primjera!

Zdravlje oko vrata
Paul Chamberlen (1635. – 1717.), tvorac tzv. “analgetičke ogrlice”, kleo se da onome tko objesi njegov izum oko vrata bolovi nestaju kao rukom odnešeni, napose oni koji se tiču problema sa zubima i trudova. U vrijeme kad je smrt dojenčadi bila vrlo visoka, a dentalna higijena niska, njegovu ugrlicu su, za svoje bebe, najčešće kupovale zabrinute majke. Nevjerojatno, ali inačice ovakvih “ljekovitih” ogrlica (na slici!) prodaju se i danas, mada ne postoji niti jedan jedini dokaz njihove efikasnosti!
Krv na papiriću
Nadriliječnik Albert Abrams (1863. – 1924.) na tržište je svojedobno lansirao uređaj zvučnog imena “Dynamizer”. Tvrdio je da njegov izum, na osnovu kapljice krvi prolivene na komadić papira te elektroda prikopčanih na glavu, može vrlo dinamično – a kako drugačije – ustanoviti od čega boluje onaj kome je ta krv izvađena. Svojim aparatom, nezgrapnim koliko i beskorisnim, dijagnosticirao je, primjerice, malariju, sifilis, dijabetes i sve poznate tumore. Za one koji su se bojali vađenja krvi postojalo je alternativno rješenje: prije spajanja na elektrodu, dovoljno je bilo da daju uzorak svoga – rukopisa!

Putujući liječnik za trakavice 

Goveđa trakavica, parazitski plošnjak koji ne pokuca na vaša vrata prije nego što vam se useli u kuću, u ljudskoj utrobi može narasti do dvadeset metara. Njena manja ali opakija rođakinja, svinjska trakavica, u stanju je desetljećima živjeti u tijelu domaćina, apsorbirajući hranjive tvari iz svega što ovaj stavi u usta, nerijetko uzrokujući neizdržive bolove. Početkom dvadesetog stoljeća, kad je otkriveno kakve nam probleme paraziti mogu donijeti, u modu su ušli tzv. “liječnici za trakavice”, svojevrsna kombinacija trgovačkih putnika, travara i čistača. Ovi dobri ljudi, koji dakako nisu bili pravi liječnici, putovali su od grada do grada te pomagali oboljelima da se oslobode opakih parazita. Prije tretmana, osoba nije smjela jesti dvadeset četiri sata, kako bi trakavica ogladnjela, zatim bi – osoba a ne trakavica – popila žlicu eteričnog ulja paprati u čaši toplog mlijeka. Kad bi to probavio, pacijenta je čekao uistinu ogavan obrok – smjesa ricinusovog ulja i terpentina, laksativ koji je neželjene podstanare izbacivao za samo nekoliko minuta. Liječnik za trakavice bi tada pokupio, je li, trakavice, malo počistio nered te pružio račun korisniku usluge.

Piše: Lucija Kapural


Komentari