Najveći misterij Interneta: Marijanski web!

Fotografija: movilforum.com

Jeste li čuli za tajanstveni Marijanski web, ako niste ne brinite, nismo ni mi sve donedavno. Kažu da mu ne mogu pristupiti ni profesionalci. On, ako doista postoji, ulazi u sfere dubinskog weba, a zanima li vas o čemu je točno riječ, pročitajte članak koji slijedi.

Internet u slojevima

Kako bi došli do Marjanskog weba moramo proći više slojeva internetskih dubina, pa krenimo redom. Internet se rudimentarno dijeli na vidljivi i nevidljivi web. Prvi vidljivi je ona bazičan web, koji se naziva površinskim i kojem svi mogu pristupiti korištenjem uobičajenih pretraživača poput Googlea, a kojega koristimo na svakodnevnoj bazi. Drugu grupu čini Deep web, koji ima višu razinu sigurnosti i nije svima vidljiv, a njegova osnovno namjena je pružiti sigurnost podacima koji su tu pohranjeni. Ovim dijelom weba se najčešće koriste novinari, aktivisti, policija, obavještajne službe i banke. Ti su sadržaji najvećim dijelom legalni, ali je pristup široj javnosti onemogućen osim kada su u pitanju njihovi osobni bankovni računi i slični podaci nedostupni široj javnosti.  Nakon njega slijede već dublja razina weba, koja u skladu s “uvjetno rečeno” spuštanjem traži naprednije alate. Ovim se ilegalnim i skrivenim dijelovima weba koriste osobe koje žele ostati anonimne. Ovakva želja za anonimnošću nije čudna jer je riječ o djelu weba koji je usmjeren na kriminalne aktivnosti poput prodaje oružja, droge, trgovine ljudima, dječje pornografije i sličnog. Njegovo korištenje se plaća s Bitcoin-ma odnosno elektroničkom valutom, koja štiti privatnost korisnika i onemogućava da se uplatitelju uđe u trag, što je “dušu dalo” za zamah kriminala digitalnim putem. Kako biste pristupilo Deep i Dark webu potreban vam je softver nazvan Tor. Dark web ima i svoju inačicu ebaya, a koja se ovdje naziva Silk Road ili Put svile. Ovdje možete kupiti što god poželite, pa čak i unajmiti ubojicu. Tor vam pak omogućava da ne ostavljate vidljive tragove na internetu pa vam pruža surfanje bez brige jer što god radili ostajete anonimni.

Ako i postoji, nije dostupan hrvatskoj vladi

Sada kada smo malo pojasnili situaciju na webu, koja je znatno kompleksnija od ove ovdje pojednostavljene, vratimo se Marjanskom webu, koji ukoliko doista postoji je tajno mjesto koje je u rukama najmoćnijih vlada na svijetu, dakle sigurno ne i hrvatske vlade. Ime mu je izvedeno od najdublje oceanske brazde koja nosi naziv Marijanska brazda. Navodno ovim dijelom weba upravlja umjetna inteligencija koja kontrolira cijeli Internet, što zvuči nevjerojatno jer ukoliko bi ona imala pod svojim nadzorom Internet onda bi se riješio velikim dijelom problem ovog digitalnog kriminala. Oko ove mreže već su se isprele internetske legende, pa se tako navodi da ovaj web sadrži točnu lokaciju Atlantide, Svetog grala, kao i digitaliziranu građu tajnog Vatikanskog arhiva i koje čega drugog, što prema našem mišljenju baca ozbiljnu sumnju u njegovo postojanje, barem u ovakav opisan sadržaj Marijanskog weba.

Planirate li tražiti ovaj web? Nemojte!


Vjerojatno računalni genijalci sada već imaju u plana traženje ovog weba. Za to su vam potrebne dvije stvari.  Da bi u nju ušli morate riješiti složeni algoritam koji se naziva Polimerna derivacija Falcighol, za koju je pitanje je li uopće stvarna. No kada bi to i riješili, ako takvo što postoji, time bi dokazali da ste genijalnog uma, no onda dolazimo do problema broj dva, a koji je prema naše mišljenu nerješiv jer traži upotrebu kvantnih računala kojega posjeduju samo pojedine svjetske korporacije. Dakle, kako bi se rekli u Slavoniji: “Uzalud vam trud svirači”.

Kvantna računala

Možda vas zanima što su to kvantna računala, pokušat ćemo to objasniti što jednostavnije možemo. Naša uobičajena računala pripadaju u nekvanta i oslanjaju se na binarni kod koji se sastoji od jedinica i nula, no kvanta računala počivaju na principu da ovi brojevi mogu istovremeno postojati, što im navodno omogućava brze izračune, brže od bilo koje tehnologije dostupne u ovom trenutku. Stručnjaci kažu da se ova računala još razvijaju i da su u osnovi za sada sporija od normalnih. Ova računala što je još veći problemičić mogu raditi samo u vakuum u blizini apsolutne nule što je, ako je točno, posljedica zagrijavanja procesora. Navodno ga je izradila NSA (Nacionalna Sigurnosna Agencija), a u njegovu gradnju je utrošeno 79 milijuna dolara, na što je upozorio još Snowden u svojim dokumentima.

Legenda kaže da ova mreža funkcionira tako da nudi apsolutnu privatnost i sigurnost jer u nju ne može svratiti tko poželi već se u nju može ući samo s pozivnicom. No stručnjaci koji se time bave kažu da niti jedna vlada ne bi držala povjerljive dokumente na bilo kakvoj mreži iz sigurnosnih razloga, što zvuči sasvim logično. Zaključiti možemo da za sada ovaj dio weba ostaje misterij, a budućnost će pokazati je li on uistinu postoji ili ne. Nema dokaza koji bi potvrdili njegovo postajanje, ali isto tako ni onih koji bi to sa sigurnošću opovrgli.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari