Najveća zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata!

The Hans India

Znate li koliko je težila najveća bomba nađena nakon Drugog svjetskog rata? Gdje je i kada pronađena? Zanimaju li vas odgovori na ova pitanja, pročitajte tekst koji slijedi.

Bomba u blizini 70 milijardi zlata

Godine 2017. otkrivena je britanska bomba teška skoro dvije tone, koja pripada u tzv. “blockbustere”. To su najveće konvencionalne bombe koje su koristile Kraljevske ratne snage u Drugom svjetskom ratu. Ova je bomba nađena u njemačkom financijskom središtu, u Frankfurtu u rujnu 2017. Bila je to bomba, da budemo precizni, od 1,8 tona, dugačka oko 2 metra, što ju je činilo prilično zastrašujućom. Nađena je tijekom građevinskih radova na zgradi unutar kampusa Goetheova Sveučilišta. Kampus je smješten u reprezentativnom dijelu grada, u blizini kojega je i njemačka središnja banke u kojoj se čuva 70  milijardi u zlatu, što je na čitav poduhvat evakuacije dodalo još malo pritiska.

Najveća provedena evakuacija u Njemačkoj


Njen je pronalazak rezultirao najvećom evakuacijom koja se dogodila u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata. Ovom je akcijom evakuacije bilo obuhvaćeno između 60 000 i 70 000 građana.
Nalazi neeksplodiranih bombi su relativno česti u Njemačkoj. Američke i britanske zračne stranke bacile su ukupno oko 2,7 milijuna tona bombi u Drugom svjetskom ratu, od toga, pola je njih bačeno na Njemačku. Računa se da od tog broja njih 10 posto nije eksplodiralo. Nasreću, njemački su stručnjaci uspješno deaktivirali ovu bombu iz Drugog svjetskog rata.

Nepredvidljivost neeksplodiranih bombi

Ova je bomba bila toliko moćna da je mogla uništiti cijeli gradski kvart. Nijemci su  neeksplodirane bombe zakopavali dublje, i poslije bi gradili nove objekta točno iznad njih. Ono što neeksplodirane bombe čini opasnim je njihova nepredvidljivost. Ne postoje za sada neke posebne studije koje bi dokazale da one s vremenom postaju više ili manje smrtonosne, i upravo se zbog toga svakoj pristupa s najvećim mogućim “poštovanjem”.

Zbog velike opasnosti od takvih zaostalih bombi, stručnjaci pokušavaju uz pomoć fotografija snimljenih iz zraka tijekom Drugog svjetskog rata i digitalnih  karata, identificirati moguće lokacije zaostalih bombi. Nakon što je “zvijer” uspješno poražena odnosno deaktivirana, evakuirani građani su se mogli vratiti kući. S obzirom na broj neeksplodiranih streljiva koja se pronađu svake godine u Njemačkoj, tamo se prije svakog građevinskog projekta tlo temeljito pregledava, kako ne bi ostala pod novim gradnjama neka druga “zvijer”…

Piše:  Sonja Kirchhoffer

Komentari