Najtalentiraniji europski glumac kao mladić se pridružio – cirkusu!

“Mržnja”, “Doberman”, “Pakleni hotel”, “Ivana Orleanska”, “Grimizne rijeke”, “Vučje bratstvo”, “Nepovratno”, “Fatalni preljub”, “Državni neprijatelj broj jedan”, “Crni labud”, “Redovnik”, “Trenutak ludila”, “Gauguin” i “Vladar Pariza” samo su neki od filmova u kojima je bljesnuo genij po mnogočemu netipične zvijezde Vincenta Cassela. Premda ga ni rođena majka ne bi nazvala lijepim, zahvaljujući karizmi i gotovo animalnom magnetizmu ne silazi s lista najseksepilnijih muškaraca. Buljave oči, usko lisičje lice i kukmast nos osigurali su mu uloge sumnjivih likova iz gradskog podzemlja, kako u francuskim tako i u američkim filmovima, ali je u privatnom životu nježan osamljenik zaljubljen u poeziju. Evo nekoliko zanimljivosti o možda najtalentiranijem europskom glumcu:

1. Pravim imenom Vincent Crochon, rođen je 1966. u Parizu. Sin je slavnog glumca Jean-Pierrea Cassela i novinarke Sabine Litique, boemskog para u čijem su se domu okupljali istaknuti umjetnici i intelektualci. Dok su se odrasli zabavljali, Vincent bi se zavukao u svoju sobicu, čitao krimiće i tamanio kokoladu. Društvo mu je redovito pravio psić kojem je nadjenuo neobično ime Ici, što znači “ovdje”. Jednom takvom prigodom, u sobu mu je banula očeva prijateljica Maria Callas. “Bacaj knjigu, idemo plesati!”, uskliknula je operna diva, a potom sa petogodišnjakom otplesala kazačok. “Ici, posesivna beštija, čitavo vrijeme je bijesno lajao, a ja sam se toliko smijao da sam se popiškio u gaćice. Maria, srećom, ništa nije primijetila”, prisjeća se glumac.

2. Polusestra Cecile također je uspješna glumica, a brat Mathieu vođa rap grupe “Assasin”. Vincent se potonjem u nekoliko navrata pridružio na pozornici, a rime je izmišljao na licu mjesta! Kako s ponosom kaže, vještina improvizacije nešto je s čim je rođen.

3. Premda bistar i načitan, autoritete nikad nije podnosio, što ga je dovodilo u sukobe s profesorima. Kad su doznali da će “pasti” treći razred gimnazije, roditelji su ga poslali u strogi internat u inozemstvo. Nakon nepunih mjesec dana, momak je pobjegao iz ustanove koju je opisao “kao zatvor, ali s nešto manje slobode”, te se pridružio – cirkusu! “Bila je to izvrsna priprema za glumački posao”, ispričao je. “Svladao sam scenski pokret i naučio manipulirati osjećajima publike!”

4. U zvjezdanu orbitu lansirala ga je uloga u filmu “Mržnja”, mračnoj drami iz 1995. godine. Osim nominacije za nagradu César, taj mu je film priskrbio doživotno prijateljstvo s redateljem Mathieuom Kassovitzem, jedinim čovjekom koji ga može pobijediti u onome što naziva “drevnim umijećem ispijanja viskija s nogu”.


5. Majstor je capoeire, afro-brazilske umjetničke forme koja povezuje borilačke vještine i ples. Svoje umijeće demonstrirao je u filmu “Oceanovih dvanaest”, kriminalističkom komedijom Stevena Soderbergha iz 2004. godine. Za potrebe ovog filma, s kojim se probio u Hollywoodu, nije trebao učiti engleski. Pored materinjeg i engleskog, ovaj poliglot tečno priča talijanski, portugalski i ruski jezik. “Ako ikad odlučim raditi kao stjuard ili, tko zna, špijun, znanje stranih jezika dobro će mi doći”, našalio se.

6. Prvi susret s Monicom Bellucci, na setu filma “Apartman” iz 1996. godine, ovako je opisao: “Preda mnom je stajala božica u bijeloj haljini. Od tog trenutka bio sam njen rob: da mi je rekla da skočim s vrha nebodera, radosno bih je poslušao”. U braku, koji je potrajao četrnaest godina, dobili su dvije kćeri te snimili niz zajedničkih filmova. Premda se pričalo da ga je ostavila zbog tajkuna Telmana Ismailova, Cassel o bivšoj supruzi ima samo riječi hvale: “Ona je moja prva i, za sada, jedina ljubav. Gdje god da nas život odnese, uvijek ćemo biti prijatelji i jedno drugome željeti samo najbolje”.

Piše: Lucija Kapural

 

Komentari