Najstariji napad morskog psa dogodio se u Japanu – Počinitelj je tigrasti morski pas ili velika bijela psina!

Fotografija: BeachGrit

Iako svi manje-više strahujemo od napada morskih pasa oni se uistinu događaju rijetko. Utješno je, sa ženske strane viđenja, da češće napadaju muškarce negoli žene, no to nije posljedica njihova primamljivija okusa već činjenice da se muškarci češće bave sportovima u vodi. Ono što nije loše imati na umu da se hrane u rano jutro i sumrak i tada su najopasniji, kao i i da za velikih vrućina nisu zabilježeni njihovi učestali napadi.

Napad morskog psa star 3000 godina

Na kosturu odraslog muškarca koji s datira u razdoblje od prije 3000. godina nađeni su pokazatelji najstarijeg do sada poznatog napada morskog psa na čovjeka. Dogodilo se to u blizini obala zapadnog Japana. Na osteološkoj građi koja je nađena na lokalitetu Tsukumo uz obalu Unutrašnjeg japanskog mora, vidljivi su brojni tragovi ožiljaka kojih je bilo nešto malo manje od 800. Prema oštrim nazubljenim tragovima na kostima utvrđeno je da je zasigurno riječ o napadu morskog psa. Ovaj napad je stariji od onoga koji se do sada smatrao najstarijim, a koji je zabilježen u Portoriku te se datira u razdoblje od prije otprilike 1000 godina.

Rekonstrukcija ozljeda

U trenutku napada stručnjaci procjenjuju da je osoba bila živa i da se pokušala zaštititi lijevom rukom koja joj je odgrizena. Najveće ozljede pretrpjeli su udovi, kao i prsna šupljina i trbuh. Na tijelu nedostaje i jedna noga dok je druga nađena u grobu samo odvojena od ostatka tijela. Velika koncentracija rana je zabilježena oko kuka, zdjelice i nogu. Najizgledniji kandidati za napad jesu tigrasti morski pas ili velika bijela psina koji najčešće napadaju ljude.


Ovakvi slučajevi rijetko su evidentirani u arheološkim istraživanjima zbog čega su posebno dragocjeni. Zahvaljujući arheologiji i forenzičnoj medicini dobivamo posredan uvid i u strahove koje su ti napadi unosili u zajednicu kojoj su ovi pojedinci pripadali.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari