Najstariji napad morskog psa dogodio se u Japanu – Počinitelj je tigrasti morski pas ili velika bijela psina!

Fotografija: BeachGrit

Iako svi manje-više strahujemo od napada morskih pasa oni se uistinu događaju rijetko. Utješno je, sa ženske strane viđenja, da češće napadaju muškarce nego žene, no to nije posljedica njihova primamljivija okusa već činjenice da se muškarci češće bave sportovima u vodi. Ono što nije loše imati na umu da se hrane u rano jutro i sumrak i tada su najopasniji, kao i i da za velikih vrućina nisu zabilježeni njihovi učestali napadi.

Napad morskog psa star 3000 godina

Arheološka građa koja svjedoči o napadima morskih pasa je uistinu rijetka. Za sada najstariji poznati napad morskog psa dogodio se otprilike prije 3000. godina. Zbilo se to u blizini obala zapadnog Japana.  O njemu svjedoče ostaci tijela odraslog muškarca zakopanog na lokalitetu Tsukumo uz obalu Unutrašnjeg japanskog mora. Na nađenom tijelu nađeni su brojni tragovi ožiljaka kojih je bilo nešto malo manje od 800. Prema oštrim nazubljenim tragovima na kostima sigurno je riječ o napadu morskog psa.

Rekonstrukcija ozljeda

U trenutku napada stručnjaci procjenjuju da se žrtva pokušala zaštititi lijevom rukom koja joj je potom odgrizena. Najveće ozljede pretrpjeli su udovi, ali i prsna šupljina i trbuh. Na tijelu nedostaje i jedna noga dok je druga nađena u grobu samo odvojena od ostatka tijela. Velika koncentracija rana je zabilježena oko kuka, zdjelice i nogu. Najizgledniji kandidati za ovaj napad jesu tigrasti morski pas ili velika bijela psina, a koji najčešće napadaju ljude.


Ovakvi slučajevi daju nam posredno uvid u strahove koje su napadi morskih pasa morali unositi u živote zajednica žrtava.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari