Najpoznatiji odrezak na svijetu, gurmanski specijalitet par excellence, nazvan je po čovjeku koji je bio potpuno ravnodušan prema hrani!

Fotografija: YouTube screenshot

Ako želite impresionirati goste, nećete pogriješiti servirate li im odrezak Wellington. Ovo tradicionalno britansko jelo istodobno je ekstravagantno i profinjeno, a za njegovu pripremu potrebni su najkvalitetniji sastojci i, dakako, dovoljno vremena. Riječ je o junećim odrescima obilno premazanim guščjom jetrom, a potom zapečenima u lisnatom tijestu. U nekim receptima, dodaje se i mješavina sitno nasjeckanih gljiva i luka ili pak parmska šunka, kako bi se očuvala vlažnost jela. Odrezak se servira s tartufima ili umakom na bazi vrhunskog vina Madeira. Premda po tom pitanju postoje stanoviti prijepori, većina povjesničara smatra da je jelo nazvano po britanskom vojskovođi Arthuru Wellesleyu (1769. – 1852.), u povijesti poznatijem pod titulom vojvoda od Wellingtona.

Dana 18. lipnja 1815. godine, u bitci kod belgijskog gradića Waterlooa, Napoleona Bonapartea porazila je koalicija europskih vojski pod zapovjedništvom Wellingtona i pruskog feldmaršala von Blüchera. Nakon bitke svih bitki, “Željezni vojvoda” postao je britanski nacionalni junak, možda veći i od lorda Nelsona. Njegovo ime pojavilo se na brojnim proizvodima, uključujući čuvene visoke čizme kakve je preferirao. Vrlo je vjerojatno da se ono tako povezalo i uz gurmanski odrezak.

Postoji još jedna teorija o imenovanju ovog specijaliteta. Premda je bio na glasu kao suknjolovac i ljubitelj dobre kapljice, poznato je da Wellington nije bio sladokusac. Štoviše, prema hrani je bio posve ravnodušan. Jeo je brzo, bez teka, tek tako da ne bude gladan, a koliko mu je do gastronomije bilo stalo, najbolje svjedoči sljedeća anegdota: feldmaršal je jednom, valjda razmišljajući o kakvoj ingenioznoj vojnoj strategiji, pojeo pokvareno jaje a da nije ni shvatio da s njegovim obrokom nešto nije u redu! Kad je bio na ratištu, nerijetko je postio između tanahnog doručka i neukusne večere, što je bacalo u očaj njegove kuhare. U pokušaju da potaknu njegov apetit, osmislili su ovaj gastronomski specijalitet. Nažalost, priča ne otkriva je li Wellingtonu prijao Wellington…

Piše: Lucija Kapural


Komentari