Najluđe poglavlje Američkoga građanskog rata: Krađa vlaka u Marietti

Dana 9. travnja 1865. godine, predajom južnjačkog generala Roberta E. Leeja pokraj gradića Appomattoxa u Virginiji, završio je Američki građanski rat, jedan od najkrvavijih oružanih sukoba u povijesti. Prema nekim procjenama, odnio je živote 1.030.000 Amerikanaca – više nego što su to učinila oba svjetska rata! U tu šokantnu brojku uključeno je 620.000 vojnika koji su umrli zbog raznih oblika infekcije te oko 50.000 civila.

Jedan od glavnih uzroka ogromnog broja poginulih bila je upotreba puno preciznijih oružja nego ranije te, pred kraj rata, repetitivnih pušaka: vojnici bi doslovce padali kao pokošeni dok su, na otvorenom, stajali u ravnim linijama. Sve to dovelo je do pojave rovovskog ratovanja, taktike koja će definirati Prvi svjetski rat.

Jedno od najbizarnijih poglavlja Američkoga građanskog rata ispisano je 1862. godine, kad su osamnaestorica vojnika Unije u srcu juga skovali te u djelo proveli luđački hrabar plan: u Marietti, gradu u američkoj saveznoj državi Georgiji, ukrali su ni više ni manje nego čitav vlak. Nemoguću misiju prekidanja neprijateljskih linija komunikacije dobrim su dijelom uspjeli ostvariti.

Jureći poput likova iz video-igrice “Grand Theft Auto”, uspjeli su se dovesti sve do Chattanooge u Tennesseeju, uništavajući prugu i telegrafske linije na putu do tamo. Ondje su uhvaćeni, a polovica junačkih muževa je smaknuta: pružila im se prilika da “omaste konopac”, kako se govorilo na starom jugu.


Piše: Lucija Kapural

Komentari