Najluđe greške u filmskoj povijesti: Kroasan koji nestaje, uskrsli vojnik i zrakoplov u drevnoj Troji

Određeni ljudi, neki bi ih nazvali besposličarima, u preobilju slobodnog vremena posvećuju se traženju grešaka u filmskim blockbusterima. Prenosimo vam plodove njihova dugogodišnjeg pregalaštva!

Čarobnjak iz Oza, 1939.

Davne 1900. godine, američki pisac Lyman Frank Baum, genijalac koji je u svojim djelima predvidio medije poput televizije, laptopa i bežičnog telefona, objavio je dječji roman “Čarobnjak iz Oza”, koji mu je donio slavu. Trideset devet godina kasnije, istoimeni film Victora Fleminga pojavio se u kinima. Nominiran za šest Oscara, najgledaniji je mjuzikl u povijesti. U ovome remek-djelu potkrala se, međutim, jedna prilično glupava greška. U sceni u kojoj se Strašilo i Dorothy bore sa živahnim, poprilično agresivnim stablima, djevojčine legendarne grimizne cipelice, vidljive sekundu ranije, bivaju misteriozno zamijenjene ružnim smeđim “bakandžama”!

Zgodna žena, 1990.

Ponekad se greške događaju kad se film krati. Primjerice, u “Zgodnoj ženi” Julia Roberts počinje doručak grickajući kroasan, da bi u sljedećem kadru spomenuta slastica misteriozno isparila a na njenom se mjestu pojavila – palačinka! Bill Givens, jedan od vodećih stručnjaka za filmske greške, pretpostavlja da je izrezan dijalog u kojem Julia mijenja svoju narudžbu. Za spomenuti propust jednom je priupitao redatelja Garryja Marshalla. Ne trepnuvši, ovaj mu je odbrusio: “Savršenstvo kontinuiteta problem je koji zanima samo filozofe i one koji nemaju ništa pametnije za raditi”.


Pakleni šund, 1994.

Da i genijalac poput Tarantina može kiksati, svjedoči scena iz “Paklenog šunda” u kojoj pucaju na likove Johna Travolte i Samuela L. Jacksona. Problem je u sljhedećem: rupe od metaka pojavljuju se u zidu ponad njihovih glava prije nego što su meci ispaljeni!

Dan nezavisnosti, 1996.

Ako ste pogledali visokobudžetnu besmislicu “Dan nezavisnosti”, vaši se prigovori vjerojatno išli na račun blesavog scenarija (američki predsjedik sjeda u avion kako bi posmicao neprijateljski nastrojene izvanzemaljce!) ili iritantne samouvjerenosti glavnih junaka, koji sipaju viceve kao iz rukava dok im bombe eksplodiraju oko glave. Međutim, čisto sumnjamo da ste primijetili grešku iz sredine filma, koja se tiče običnog otvaranja hladnjaka. Jeff Goldblum, u ulozi pametnog znanstvenika zasuženog za spašavanje svijeta, u jednom trenutku otvara frižider i vadi bocu piva. Pažljivi promatrač može primijetiti kako je hladnjak odlično opskrbljen raznim ićima i pićima. Tada se pojavljuje znanstvenikova bivša, koja mu po običaju prigovara. I ona u jednom trenutku otvara frižider, koji je sada – gle čuda – prazan. Kad ga Goldblum drugi put otvara, on je – ćiribu, ćiriba – ponovno pun!

Spašavanje vojnika Ryana, 1998.

Sramotna greška dogodila se i legendarnom Stevenu Spielbergu, u epskoj ratnoj drami “Spašavanje vojnika Ryana”. Pozabavimo se matematikom! Vod od osam ljudi kreće u akciju. Jedan od njih pogiba. Osam minus jedan jednako sedam, nije li? Nije! Minutu kasnije, vod polako prelazi neku livadu i – gle čuda – sva osmorica su na broju!

Gladijator, 2000.

Povijesni spektakli prava su riznica filmskih pogrešaka: prisjetimo se samo crvenog “fiće” u “Ben Huru” ili sata na ruci rimskog legionara u “Spartaku”. Neke od najzabavnijih imali smo priliku gledati u “Gladijatoru” Ridleya Scotta. Izdvojit ćemo onu najveću, iz scene utrke bojnih kola. Nakon što se jedna od kočija prevrne, u njenom posnožju jasno se vidi – plinska boca! Zabavna je i ona u kojoj se na modrom nebu ponad krvlju natopljene arene pojavljuje avion.

Troja, 2004.

Kako, vrisnut će svaka obožavateljica, itko može tražiti grešku u filmu u kojem glumi Brad Pitt? A ipak, sitničavci su i ovdje su našli niz propusta. Premda se radnja odvija u dvanaestom stoljeću prije Krista, u jednoj sceni jasno se vidi zrakoplov koji nadlijeće filmski set. Kad Agamemnon, teatralno mlatarajući rukama, viče kako je nemoguće osvojiti Troju sa samo pedeset ljudi, oštro oko u gornjem će desnom kutu zapaziti – megafon! Cjepidlake spominju i prvu scenu, u kojoj se pojavljuju ljame. Te životinje, naime, potječu iz Južne Amerike i u Troji ih doista niste mogli sresti!

Piše: Lucija Kapural

Komentari