Najgori papa u povijesti: Imao najveći bordel na svijetu

Papa Ivan XII., koji je svoju službu obavljao sredinom 10. stoljeća, smatra se najgorim papom u povijesti. Pontifikat je preuzeo nelegitimno, tako što je njegov moćni otac vojvoda Alberik II. od Spoleta tražio od svećenstva da ga se imenuje papom, čime je prekršeno pravilo da se o novom papi ne raspravlja prije nego što prethodni papa umre. Unatoč kršenju odredbe svećenstvo se nagodilo s papom. Papa je pontifikat preuzeo mlad, smatra se da je to bilo u njegovoj 18-oj godini. Kako je ujedno postao posredstvom oca, i princ Rima imao je u svojim rukama i sakralnu, i svjetovnu vlast.

Politika uspostave saveza

Ivan XII. želio je vratiti papinskoj državi teritorije koje su joj oduzele talijanske vojvode, pa je ratovao s namjerom da ih vrati, što mu nije uspjelo. No, vrlo brzo se i sama papinska država našla pod napadima,  zbog čega je on tražio zaštitu njemačkog kralja, a u zamjenu za zaštitu papa je predložio Otonu I. krunjenje za cara Svetog Rimskog Carstva. Tom prigodom je okrunjena i Otonova žena  Adelaida, 962. godine. Nakon ovoga čina pape nastavljaju kruniti njemačke careve do 1530. godine. Savez Ivana XII. s Otonom nije dugo potrajao jer je ovaj imao svoje interese koji nisu išli papi u prilog. Oton I. je želio papu podložiti svojoj svjetovnoj vlasti. Zbog toga je brzo došlo do sukoba. Oton je krajem 963. sazvao vijeće u crkvi Svetog Petra u Rimu koje je svrgnulo papu Ivana XII. s papinskog mjesta, a na to mjesto je postavljen papa Lav. Međutim, papa Ivan XII. se snašao i što bi se reklo, brzo “doskočio na obje noge” te je na sinodi koju je organizirao nakon odlaska Otona iz Rima opozvao Lava i ponovno sebe uz pomoć svojih potkupljivih pristaša imenovao na staro mjesto.

Zašto ići u bordel kada možeš imati svoj!

Njegovo je skandalozno ponašanje dokumentirano. Kao vjerski, ali i svjetovni autoritet mogao je raditi što je htio, tako je ignorirao celibat. Vrlo brzo je pretvorio vatikansku palaču u bordel. Na taj su način prostorije namijenjene ugošćavanju diplomata i raznih uglednika pretvorene u prostorije s konkubinama, a sve to kako papa ne bi bio prisiljen usluge prostitutki tražiti na ulici. Ako se što pozitivno može reći za njega onda je to da je bio, između ostalog, praktičan. Kako je bio “široke ruke” tako su se s uslugama njegovih konkubina mogli koristiti i prijatelji koji su mu dolazili u posjeti, kao dodatnu razbribrigu nako što su završili s posjetom kockarnicama, lovačkim zabavama i gostionicama. Smatra se da je njegov bordel bio najveći ikada zabilježen u povijesti. Njegova smrt se donosi u dvije verzije prema jednoj je ubijen od strane ljubomornog muža koji ga je zatekao u krevetu sa svojom ženom, a prema drugoj a što djeluje uvjerljivije umro je od moždanog udara koji ga je pogodi dok je sa tuđom ženom bio u postelji. U vrijeme smrti bio je u sredini svojih 20-ih godina života.


Papa Ivan XII. je volio skrenuti i s “puta” bordela i zaći u neku vrst “krivolova” pa je tako vrebao u crkvi Sv. Petra žene koje bi se došli moliti, a koje bi silovao, naravno, ako su mu se svidjele. Kada su ga pitali zašto je takve stvari činio, jednostavno bi se opravdao rekavši: “…sam Bog zna zašto sam to učinio”. Prije smrti nije riješio svoje pomućene odnose s Otonom iako je kažu to imao to na pameti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari