Najčudniji jezik na svijetu: Sastoji se od zviždanja, a koristi ga samo šestero ljudi na planetu!

Fotografija: Keep Talking Greece

Čije rođenje i smrt su koincidirali s pojavljivanjem Halleyeva kometa? Koji je političar umro tijekom svoga govora? Što je to sfyria? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 1987. papa Ivan Pavao II. (1920. – 2005.) posjetio je američku saveznu državu Arizonu. Dana 14. rujna, na stadionu u glavnom gradu Phoenixu, održao je misu kojoj je prisustvovalo sedamdeset osam tisuća vjernika. Za tu prigodu, ime ovoga sportskog borilišta je prekriveno – nije se činilo prigodnim da se natpis “Sun Devil Stadium” koči u prisutnosti Svetog Oca. Uklonjena je i maskota stadiona, vrag s trozupcem u rukama.

2. Američki senator Alben Barkley (1877. – 1956.) zapamćen je ponajviše zbog načina na koji je napustio ovaj svijet. Umro je od srčanog udara, tijekom govora koji je 30. travnja 1956. godine držao u gradu Lexingtonu. Prije nego što se srušio pred šokiranim slušateljima, izgovorio je sljedeću misao: “Drago mi je što sjedim u zadnjim redovima u Senatu – radije bih bio sluga u domu gospodnjem nego sjedio na prijestoljima moćnika”.

3. Život Marka Twaina (1835. – 1910.), možda najduhovitijega američkog književnika, na osebujan je način povezan s putanjom jednoga svemirskog tijela. Autor “Pustolovina Toma Sawyera” rođen je 30. studenog 1835. godine, pri pojavljivanju Halleyevog kometa u blizini Zemlje, a umro je 21. travnja 1910., pri prvom sljedećem dolasku tog kometa!

4. Antijom, pitoresknim selom smještenim na grčkom otoku Eubeji, duže od dvije tisuće godina odzvanjaju neobični zvižduci. Ovi zvižduci zapravo su jezik, odnosno alternativni oblik komunikacije poznat kao sfyria. Njime danas priča, preciznije zvižduće, samo šestero ljudi, lokalnih pastira (na slici!).


5. Pjesnik Dante bio je blizak prijatelj slikara Giotta di Bondona (1267. – 1337.). Kad je prvi put došao u njegov dom i vidio mu djecu, poprilično neugledna i kržljava stvorenja, poeta se zlobno nacerio. “Kako to da drugima stvaraš prekrasna djela a sebi ovakva?” upitao ga je, upirući pstom u mališane. Poznat po smislu za humor, Giotto je kao iz topa odvratio: “Prijatelju, to ti je zato što djela namijenjena drugima stvaram danju, a ona sebi noću”.

6. Malagaši, pleme s Madagaskara, od davnina njeguje uistinu osebujan i morbidan pogrebni običaj. U ritualu koji lokalci nazivaju famadihana (“prevrtanje kostiju”), otkopavaju posmrtne ostatke bližnjih te s njima paradiraju po ulicama. Prije nego što ih vrate u grob, s kosturima obavezno zaplešu!

7. Amerikanka Cheryl Cottle bila je slomljena kad je njen suprug Terry 1995. izvršio suicid. Bizarnom igrom sudbine, udovica se udala za Sonnyja Grahama, čovjeka kojem je transplantirano srce njezina prva supruga. Osim srca i zakonite bračne družice, dvojica muškaraca podijelili su način na koji su skončali: trinaest godina nakon što je dobio priliku za novi život, Graham je stavio je pištolj u usta i povukao obarač, a zlosretna Cheryl još jednom je postala udovicom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari