Najcrnji trenutak u povijesti slavnog skijališta: Vatrena stihija odnijela je 39 života

U srcu francuskih Alpa, u podnožju drugoga najvišeg vrha Europe, Mont Blanca, ugnijezdio se slikoviti gradić Chamonix. Između jedanaestog i četrnaestog stoljeća, bio je pomalo zabpravljeni feudalni posjed Savojske dinastije. Otkako su ga, sredinom osamnaestog stoljeća, otkrili engleski aristokrati u potrazi za planinskom oazom spokoja, mjesto je doživjelo ubrzan razvoj.

Grad koji broji samo deset tisuća duša, smješten u ledenjačkoj dolini na nadmorskoj visini od 1.035 metara, od 1916. godine je središte Chamonix-Mont Blanca, jednog od najelitnijih skijaških resorta na svijetu. Stotinu pedeset pet kilometara uređenih staza, jedinstvena kvaliteta snijega te brojne žičare i sjedežnice samo su neki od razloga zbog kojih su baš ovdje, davne 1924. godine, održane prve Zimske Olimpijske igre.

Tijekom Drugoga svjetskog rata, na ovome mjestu otvoren je dječji dom. Skriven gustom šumom, pružio je utočište za tisuće židovskih mališana, koji su zahvaljujući dobroti mještana umaknuli nacističkom progonu.

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća naovamo, poljoprovreda postaje marginalna aktivnost, a mjesto počinje živjeti u prvom redu od zimskog turizma. Oko samog gradića, poput svojevrsnog prstena, nanizano je pet skijališta: Les Planards, Grand Montets, Domaine de Balme, Brévent-Flégère i Les Houches. Od skijaških početnika do profesionalaca, od ljubitelja prirode preko gastronoma do onih koje privlači luksuz, u Chamonixu će svatko pronaći nešto za sebe… Dakako, pod uvjetom da si to može priuštiti!

Dok su mnoga glasovita skijališta skrivena iza dalekih i visokih prijevoja, pristup Chamonixu iznimno je jednostavan. Premda je smješten između najviših masiva u Alpama, grad je prometno odlično povezan, u prvom redu zahvaljujući 11.6 kilometara dugačkom tunelu Mt. Blanc.


U srpnju 1965. godine, tada najduži vozni tunel na svijetu zajedno su svečano otvorili francuski i talijanski predsjednik, Charles de Gaulle i Giuseppe Saragat. Bilo je to ostvarenje stoljetnog sna o spajanju Francuske i Italije, odnosno Chamonixa i Courmayera, skijališta u dolini Aosta.

Kao mnoge velike priče, i ova je imala svoju tamnu stranu. U ožujku 1999. godine, u tunelu je izbio požar, u kojem je trideset devet osoba izgubilo život. Mt. Blanc je bio zatvoren pune tri godine nakon nesreće, a danas se, zahvaljujući nizu prometnih i tehničkih poboljšanja, smatra jednim od najsigurnijih tunela u Europi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari