Najbolje plaćeni holivudski glumac kao dječak je htio postati – rudar!

U karijeri koja traje punih šest desetljeća, surađivao je s velikanima poput Francisa Forda Coppole, Ridleya Scotta, Petera Weira i Georgea Lucasa, no unatoč tome ostao je skroman i samozatajan. Utjelovio je Hana Sola i Indianu Jonesa, dva najveća akcijska junaka svih vremena, a u “Guinnessovu knjigu rekorda” upisao se kao najbolje plaćeni glumac na svijetu. Donosimo zanimljivosti iz života Harrisona Forda!

1. Rođen je 1942. u Chicagu. Majka Dorothy, Židovka ruskih korijena, budnim je okom pazila na dječaka i njegova mlađeg brata Terencea, dok je otac Christopher, ambiciozni reklamni stručnjak irskog podrijetla, često izbivao iz kuće. Školu je, kaže, doživljavao kao gubitak vremena, ali se zahvaljujući sjajnom pamćenju provlačio sa solidim ocjenama. U to vrijeme, maštao je o karijeri – rudara! “Bio sam iznimno neambiciozan dječak. Da mi je netko tada rekao kako ću biti zvijezda, mislio bih da se sprda sa mnom”, priznao je.

2. Nakon mature, upisao je studij engleske književnosti na Sveučilištu Ripon u Wisconsinu. “Šezdesetih godina, u vrijeme hipi pokreta i slobodne ljubavi, bio sam naivni dugokosi mladić pun ideala, a atmosfera na faksu bila je klaustrofobično konzervativna. Sloboda mišljenja nije bila na cijeni, morao si poštovati autoritet nekih čudnih, smrknutih faca”, ispričao je Ford, kojeg su zbog izostajanja s predavanja umalo izbacili s faksa. Iz depresije u koju je bio upao trgnuo ga je prijatelj, nagovorivši ga da s upiše u dramsku grupu. Nije se zaljubio samo u glumu već i u kolegicu Mary Marquardt, koju je zaprosio nakon prve zajedničke predstave. U braku, koji je potrajao od 1964. do 1979. godine, dobili su dva sina: Benjamin će postati ugostitelj, a Willard modni dizajner.

3. U želji za filmskom karijerom, par se početkom sedamdesetih preselio u Los Angeles. Koliko je Fordov entuzijazam bio velik, toliko je razočaranje bilo otrovno kad se susreo s nizom odbijenica. Zbog “običnog” izgleda, na audicijama su ga redovito ignorirali: u tri godine boravka u Kaliforniji, mogao se pohvaliti samo snimljenom reklamom za kavu! Uslijedili su ne osobito zapaženi nastupi u televizijskim serijalima “Ironside” i “Gunsmoke”, a neki televizijski producent čak mu je rekao da nije kalibar za zvijezdu. Frustriran i razočaran, tješio se alkoholom. Jednog je dana nakresan sjeo u automobil, da bi izgubio kontrolu nad volanom i zabio se u stup ulične rasvjete. Ožiljak na bradi, vidljiv u većini Fordovih filmova, posljedica je te mladenačke nesmotrenosti!

4. Priznavši sebi poraz, odlučio je pronaći posao izvan filmske branše. “Oduvijek sam bio vješt s rukama, pa sam se počeo baviti drvodjelstvom. Moj prvi klijent, ugledni brazilski skladatelj Sergio Mendes, bio je oduševljen policama koje sam mu izradio, pa me preporučio svim svojim slavnim prijateljima”, prisjeća se. Jedan od Mendesovih prijatelja bio je George Lucas, koji je unajmio Forda da mu napravi ormarić u spavaćoj sobi. Redatelj je dobio krasan komad namještaja, a mladić ulogu u Lucasovu filmu “Američki grafiti”! Uradak iz 1973. godine, koji je koštao samo 750. 000 dolara, na kino-blagajnama je zaradio čak 55 milijuna dolara i označio prekretnicu u Fordovoj karijeri.


5. Godine 1977., nakon što je portretirao Hana Sola u prvom nastavku Lucasovih “Zvjezdanih ratova”, postao je zvijezda. Intergalaktičkog krijumčara, koji stjecajem okolnosti postaje junak, prvotno je trebao glumiti Christopher Walken, ali je odustao jer mu se nije sviđao scenarij. Carrie Fisher, koja u filmu tumači ulogu princeze Leie, morala je stajati na kutiji kako bi se poljubila s visokim kolegom. Mnogi su tvrdili da je ljubavne scene s Fordom uvježbavala i kad bi se kamere pogasile, ovaj put bez pomoći kutije.

6. Na snimanju kultna Coppolinog filma “Apokalipsa danas” (1979.) zbližio se s atraktivnom scenaristicom Melissom Mathison. Kad su glasine o nježnom prijateljstvu na setu stigle do Marynih ušiju, Ford je priznao ženi da se zaljubio u drugu. Mary je već sljedećeg dana podnijela zahtjev za razvod braka. U braku s Mathison, koji je potrajao od 1983. do 2000. godine, par je dobio sina Malcolma i kćer Georgiju. Danas su oboje uspješni glumci.

7. Nakon Hana Sola, kojeg je utjelovio u još dva nastavka filmskog serijala, čekao ga je novi akcijski junak, neustrašivi arheolog sa šeširom na glavi i bičem u ruci. U “Otimačima izgubljenog kovčega” (1981.), prvom nastavku filmske sage o Indiani Jonesu, većinu opasnih akcijskih scena izveo je sam, što je tjeralo strah u kosti redatelju Stevenu Spielbergu. “Nikad nisam shvatio je li Ford ludo hrabar ili samo lud. U sceni tučnjave ostao je bez prednjeg zuba ali je hladnokrvno ustao, obrisao krv s usta i rekao da ne želi prekidati snimanje”, priča Spielberg. “Kad sam ga vidio kako šeće po setu s nekom odvratnom zmijurinom u ruci, umalo sam se onesvijestio. Kako bih izbjegao slične prizore u budućnosti, došao sam na ideju da se Indiana panično plaši zmija”.

8. Serijom filmova o Indiani Jonesu Ford je doprinio interesu šire javnosti za arheologiju, zbog čega je izabran u upravni odbor Arheološkog instituta Amerike. “Ako propadnem kao glumac, uvijek imam rezervnu karijeru”, našalio se.

9. Sean Young, drsku i svadljivu partnericu iz kultnog filma “Istrebljivač” (1982.), zamrzio je na prvi pogled. Kako ni on njoj nije baš sjeo, snimanje ljubavnih scena oboma je teško palo. Ford se nije slagao ni s redateljem Ridleyem Scottom. “Stalno nas je maltretirao ponavljanjem scena, trubeći da sve mora biti savršeno. To je pozitivna težnja, no ja sam uvjeren da je njegov perfekcionizam samo drugo ime za sadizam”, otkrio je Ford, kojem je

10. Uloga u Weirovoj kriminalističkoj drami “Svjedok” donijela mu je prvu (i jedinu) nominaciju za Oscara, a pohvale kritičara priskrbili su mu filmovi “Patriotske igre” i “Sjeme zla”. Profesionalni trijumfi nisu išli ruku pod ruku s onima privatnim: supruga ga je, nakon njegovih brojnih afera, ostavila. Osim boli u srcu, glumac će osjetiti i onu u novčaniku: postavši bivša gospođa Ford, Melissa je otežala za 90 milijuna dolara, a Harrison je zasjeo na vodeće mjesto liste “najskuplji razvodi u povijesti Hollywooda”. Nakon kratkotrajnih avantura s Larom Flynn Boyle i Minnie Driver, Ford se smirio u zagrljaju dvadeset dvije godine mlađe Caliste Flockhart. Vjenčali su se 2009. godine i posvojili sina Liama.

Piše: Lucija Kapural

Komentari