Najbolje plaćeni akcijski glumac nekoć je bio kečerska zvijezda!

Dwayne “The Rock” Johnson, složit će se i njegovi najzagriženiji obožavatelji, nije najbolji glumac na svijetu… Ali je zato najbolje plaćena akcijska zvijezda današnjice, a časopis “People” 2016. godine ga je proglasio najseksepilnijim živućim muškarcem.

Johnson je rođen 1972. u kalifornijskom gradu Haywardu, kao jedinac Kanađanina Waydea Johnsona i samoanske ljepotice Ate Maivije. Prije nego što mu je palo napamet da bi za život mogao zarađivati premještajući kosti protivnicima u ringu, predispoziciju za to dobio je genetski: Dwayne, naime, dolazi iz dugačke linije profesionalnih hrvača. Otac, izvorni “The Rock”, bio je prvi crnac koji je osvojio prestižno natjecanje “World Tag Team Championship”. Šezdesetih godina, u vrijeme kad hrvanje nije bilo komercijalizirani sport kakav je danas nego krvavi spektakl koji je kod gledatelja pobuđivao animalne instinkte, ovaj mrki dvometraš rušio je rasne barijere i postao junak siromašnih i obespravljenih. Skromnu plaću dobivao je “na ruke”, nakon svakog meča čiji bi kraj dočekao na nogama, a kako su borbe privlačile ološ svake vrste, redovito je sa sobom nosio pištolj. Majčina strana obitelji, hrvačka dinastija Maivia, iznjedrila je pak desetak svjetski uspješnih boraca. Atin otac Peter Fanene Maivia, koji se borio pod imenom “Poglavica”, bio je strah i trepet protivnika, a njegova supruga, Dwayneova baka Lia Maivia, bila je prva žena koja je stekla titulu majstorice toga grubog sporta!

Waydeove slabo plaćene borbe vodile su obitelj uzduž i poprijeko Amerike: živjeli su u desetak različitih saveznih država, uključujući Havaje, da bi potom godinu dana proveli na Novom Zelandu. Nomadski put su završili u Betlehemu u Pennsylvaniji, gdje je Dwayne krenuo u srednju školu. Unatoč izrazitoj inteligenciji, ocjene su mu bile katastrofalne, i to zbog učestalog markiranja. “Nisam imao niti jednog prijatelja, možda zato što su me se vršnjaci bojali. Već u prvom razredu izrastao sam do današnje visine od 196 centimetara i težio preko stotinu kilograma. Uz to sam, modno retardiran, nosio tanke brčiće iznad usana i lanac oko vrata. Ukratko, izgledao sam barem dvostruko starije od vršnjaka. Mnogi od razrednih kolega bili su uvjereni da sam policajac na tajnom zadatku pa nisu htjeli imati posla sa mnom. Čitava stvar bila je ironična. Moja jedina veza s policijom bila je ta što su me kao maloljetnika bezbroj puta hapsili”, prisjeća se glumac.

Okršaji sa zakonom bili su posljedica nesređenih obiteljskih odnosa i sve gore financijske situacije. “Preživljavali smo sa 120 dolara tjedno – kad bi mama kupila hranu, često smo bili ‘kratki’ za stanarinu. Jednog dana vratili smo se kući te na vratima našli lokot i obavijest o izbacivanju. Majka, najsnažnija žena koju poznajem, u tom se trenutku slomila i počela ridati”, ispričao je. Siromaštvo, kao što je ubrzo doznao, nije bilo jedini razlog majčinih suza. Ata je, naime, doznala da je voljeni suprug vara s mladom konobaricom Luan Cable, te je nedugo potom podnijela zahtjev za razvod braka. S bivšim suprugom je još neko vrijeme komunicirala, zbog sina, ali ga je zauvijek izbacila iz života kad je optužen za silovanje 19-godišnjakinje. Optužba je odbačena (po svoj se prilici radilo o namještaljci suparničkoga hrvačkog tima, no Ata je o bivšem suprugu od tog dana pričala kao o “onom kriminalcu”, i to pred sinom. Stres kojem je bio izložen pristojnog dječaka je pretvorio u delinkventa. Pridružio se uličnoj bandi te počeo pljačkati draguljarnice, a kao maloljetnik hapšen je više od deset puta.

Od propasti ga je spasio sport. Unatoč majčinom protivljenju, obnovio je odnos s ocem, a ovaj mu je postao prvi hrvački trener. “Nije htio da se bavim tim sportom, u kojem ozljede nisu iznimka nego pravilo, ali sam bio tvrdoglav. Na koncu je kapitulirao. ‘Želiš pakao? Dobit ćeš ga!’ rekao mi je, a tako je bogme i bilo. Mlatio me na strunjačama dok ne bih ostao bez daha, a kad god bih se pobunio da je pregrub, samo bi se nacerio. ‘Ako moraš povraćati, imaš pet minuta da to obaviš, a ako želiš suosjećanje, idi kući mami!’ govorio bi mi, što je u meni pobudilo inat. Uz njegov dril, postao sam muškarac te opijanje, ulične tučnjave i pljačke ostavio zauvijek iza sebe”, prisjeća se.


Ubrzo je otkrio sport koji ga još više privlači – američki nogomet. Postao je zvijezda školskoga nogometnog tima a, osim razrednih kolegica kojima je iznenada postao jako zanimljiv, na utakmice su često dolazili skauti. Primijetivši mladićev talent, počeli su se otimati za njega, želeći da zaigra za fakultete koje su predstavljali. Na koncu se odlučio za stipendiju Sveučilišta u Miamiju, na kojem je upisao studij kriminalistike. Ljudski trokrilni ormar, koji je u to vrijeme težio 135 kilograma, postao je nezamjenjiv obrambeni igrač momčadi “Miami Hurricanes”, a sportski znalci predviđali su mu blistavu karijeru u NFL-u. To mu nije bilo suđeno. Teška ozljeda ramena na nekoliko tjedana ga je udaljila s terena, a kad se vratio u igru, shvatio je da je njegova kondicija znatno opala. Premda je, unatoč bolovima koji su ga razdirali, mahnito trenirao, zaredali su se porazi te je na koncu izgubio mjesto u momčadi. Nakon što su ga zamijenili Warrenom Sappom, prvi put se suočio s bolešću koja će mu kasnijih godina često zagorčavati život – depresijom.

Uz podršku majke i cure, nekako se uspio trgnuti i vratiti fakultetskim obavezama. Nastavio je trenirati te se polako vraćati u formu, ali je šteta već bila počinjena. Nijedan od velikih klubova NFL-a nije ga izabrao na draftu pa je nakon diplome prihvatio ponudu kanadske momčadi “Calgary Stampede”. U očevoj domovini nije ga čekalo ništa lijepo. Zaredao je novi val ozljeda, a u ponor depresije ponovno je potonuo kad je prebačen u rezervni tim, gdje mu je plaća bila samo 250 dolara tjedno. Kako bi mogao platiti stan, dvosobnu rupu dijelio je sa trojicom kolega, a spavao je na odbačenom madracu iz – kupleraja!

Kanadska avantura potrajala je dva mjeseca. Nakon što je dobio otkaz u klubu, Dwayne se, s gorčinom u srcu i sedam dolara u džepu, zaputio kući. Kad se malo sabrao, odlučio se baciti u obiteljski posao, odnosno okušati sreću u hrvačkom ringu. Nekadašnji treninzi s ocem pokazali su se dragocjenima: nakon nekoliko manjih probnih mečeva, dobio je priliku da nastupi za WWF (World Wrestling Federation), gdje su bili uvjereni kako je riječ o iskusnom borcu. “Nisu imali pojma da su mi to prvi profi mečevi. Nisam posjedovao ništa od opreme, čak ni vražje gaćice. Kupio sam jeftine štitnike za koljena, namijenjene odbojkašima, a potom sam nazvao ujaka i zamolio ga da mi posudi bilo koje svoje stare gaćice u kojima se mogu boriti”, ispričao je Dwayne, koji je prve mečeve odradio pod pseudonimom Flex Kavana.

U kečerskim makljažama uvijek postoji doza glume, a taj aspekt posla nije zaobišao ni njega. Vlasnici WWF-a za Flexa su odabrali scensku osobnost “heroja'”, ali publika nije dobro reagirala na njegove tirade o “borbi za pravdu”. Nakon što je postao dijelom tima “Nation of Domination”, promijenio je imidž u onaj “zlikovca” te protivnicima uoči mečeva prijetio kako će njihovom krvlju natopiti dvoranu. Tako je rođen The Rock, možda najveća kečerska zvijezda svih vremena. Godinu dana se borio kao dio kolektiva, bok uz bok s iskusnim kolegama Faarooqom, D’Lo Brownom i Kamom, da bi potom kao solist puno desetljeće dominirao grubim sportom. Sa sedamnaest osvojenih naslova, najtrofejniji je hrvač WWF-a (danas WWE, World Wrestling Entertainment), a priznanje mu je odao i legendarni Hulk Hogan, opisavši ga kao “ljudski ekvivalent atomskoj bombi”.

Status božanstva koji je uživao kod publike otvorio mu je nova vrata u karijeri. Nakon što je gostovao u kultnoj emisiji “Saturday Night Live”, iskazavši komičarski dar, zaredale su ponude filmskih studija i televizijskih kuća. Nakon niza manjih TV uloga, odradio je onu u akcijskom filmu “Kralj škorpiona”. Za ulogu zloga egipatskog vladara bio je plaćen nevjerojatnih pet i pol milijuna dolara – riječ je o najvećem honoraru koji je neki glumac dobio za svoju prvi filmsku ulogu, što mu je osiguralo mjesto u “Guinnessovoj knjizi rekorda”. Sebe je počastio zlatnim “Rolexom”, a roditeljima je priuštio luksuz koji nikad nisu imali, vlastiti dom: mama i tata su dobili svatko po raskošnu vilu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari