Najbizarniji studiji svih vremena: Pakiranje kutija, klingonski jezik i filozofska dimenzija “Obitelji Simpson”

Maturirali ste sa samim peticama i možete birati na koji ćete se fakultet upisati. Hoćete li se opredijeliti za pravo ili ekonomiju, kako vam sugeriraju roditelji, uz napomenu “vremena su teška, a to je siguran kruh”? Ili ćete poslušati onaj maleni glasić koji vam šapće da je baš indologija područje u kojem možete ostvariti svoje akademske potencijale, pa makar godinama nakon diplome čamili na burzi rada. Da živite u Americi, bilo bi vam još teže odabrati – ondje možete studirati čarobnjaštvo, uzgoj medicinske marihuane, održavanje travnjaka ili pak pakiranje kutija (vjerovali ili ne, potonje je četverogodišnji studij!), a čak i na “regularnim” sveučilištima možete slušati kolegije koje bismo, u nedostatku boljeg izraza, mogli okarakterizirati kao bizarne. Evo naših osobnih favorita!

“Obitelj Simpsom i filozofija”, jedan od najpopularnijih kolegija na University od California, analizira popularnu animiranu seriju kroz vizuru mudraca poput Platona, Nietzschea ili Sartrea. Posjeduje li Homer Simpson aristotelovske vrline? Je li predimenzionirana frizura Marge Simpson slavljenje punine bitka ili je riječ o simbolu društvene degradacije? Što se iz usuda gospodina Burnsa može naučiti o prirodi sreće? Utjelovljuje li Bart Simpson čovjeka na kakvog nas upozorava Nietzsche? Što bi Karl Marx rekao na društveno uređenje Springfielda? Ovo su samo neka od pitanja na koje student mora dati suvisli odgovor ako želi dobiti prolaznu ocjenu.

Ako su hodajući mrtvaci predmet vašega akademskog interesa, kolegij “Zombijske studije”, koji nudi University of Baltimore, kao stvoren je za vas! Peticu u indeksu donijet će vam kritička analiza filmova i knjiga o zombijima, kao i poduži esej na temu mogućnosti apokalipse živih mrtvaca. Occidental College u Los Angelesu može se pak podičiti predmetom nazvanim jednostavno “Falus”, u okviru kojeg ćete proučavati teme kao što su “feminističko viđenje falusa”, “dijalektički odnos penisa i falusa”, “falus i fetišizam” ili “strah od faličke reprezentacije”. Na Sveučilištu George Washington možete doznati sve o “egzistencijalnom značenju debljine”; University of South Carolina nudi uzbudljiv kolegij “Lady Gaga i sociologija slave”, a na University of Texas možete proučavati “semantiku izmišljenih jezika”, poput esperanta, klingonskog ili na’vija!

Piše: Lucija Kapural


Komentari