Najbizarnija oružja kojima su počinjeni zločini

Tko kaže da vam treba pištolj ili nož da biste opljačkali banku ili naučili pameti nevjernog partnera? Kao što svjedoče primjeri s naše liste, neki kriminalci više su nego kreativni kad je riječ o izboru oružja kojim će počiniti zločin!

Ubojiti kažiprst

“Oružana” pljačka koju je 2012. izveo Roger Crawford iz Floride kao da je prekopirana iz legendarnog stripa “Alan Ford”. Crawford, po struci automehaničar a po vokaciji danguba i sitni kriminalac, na četrdeseti je rođendan izišao iz zatvora, nakon što je “odgulio” kaznu zbog džeparenja. Želeći se dokazati na polju ozbiljnijeg kriminala, toga proljetnog jutra ušetao je u dućan mješovite robe u Manateeju kako bi ga opljačkao. Ne možemo se odlučiti je li bizarnije “oružje” koje je upotrijebio kako bi zaprijetio djelatniku trgovine ili ono što je “maznuo”! Kako za pravo oružje nije imao love, dovitljivi muškarac upotrijebio je vlastiti kažiprst koji je, skriven pod traper jaknom, “glumio” pištolj. “Ovo je pljačka!”, zagrmio je Crawford. “Daj mi ono što želim, u protivnom ću te izbušiti kao švicarski sir!”. Prodavač, djedica ćorav kao šišmiš, povjerovao je uljezu, te je u vreću koju je ovaj unaprijed pripremio počeo ubacivati stvari koje je ovaj zatražio. A zatražio je, vjerovali ili ne, sljedeće: veliko pakiranje zamrznutih hamburgera, četiri boce mineralne vode, dva energetska napitka i kutiju kondoma! Sreća, koja je i inače imala običaj okretati Crawfordu leđa, ni ovaj put nije postupila drugačije: baš kad se htio udaljiti s plijenom, u dućan je ušetao ni više ni manje nego zamjenik šerifa. Siroti lupež ponovno je završio na državnim jaslama, ovaj put na nekoliko mjeseci.

Zelena boja ljubomore

Da posljedice ljutnje uistinu mogu biti ljute, na svojoj je koži iskusila 22-godišnja Alecia, studentica iz Bostona. John McGuinness, kolega s faksa s kojim je hodala nekoliko mjeseci, doimao se kao nježan, romantičan i tolerantan momak. Na Alecijinu žalost, njegova tolerancija nije pokrivala njena švrljanja sa strane. Kad je u mobitelu svoje drage pronašao desetak erotskih poruka od drugog mladića, McGuinness je pomahnitao od bijesa. Nakon što je “bolju” polovicu počastio salvom epiteta koji su aludirali na njen lak moral, ova mu je rekla “zbogom” i zaputila se prema izlaznim vratima. Nije ih uspjela otvoriti: povrijeđeni bivši dragi napao ju je oružjem koje mu je prvo došlo pod ruku – wasabi umakom! Za neupućene, riječ je o japanskom umaku otrovno zelene boje, ljutim kao da ste teglu feferona pomiješali s barutom i dušom Idija Amina. “Ne vidim! Upomoć, slijepa sam!”, vrištala je Alecia, kojoj je kapljica zelenog užasa upala u oko. Njeni urlici privukli su susjede, koji su pozvali policiju. Premda je s djevojčinim očima kasnije sve bilo u redu, McGuinness je završio iza rešetaka zbog napada s ciljem nanošenja tjelesne ozljede. Dobro kaže narod: ljubomora je uistinu zeleno čudovište!


Kost razdora

Korištenje kostiju kao oružja možda je bilo popularno u doba kromanjonaca, ali se u današnje vrijeme nešto rjeđe viđa. Pa ipak, upravo kost – bedrena kravlja – poslužila je Gregoryju Haasu za obračun s drznicima koji su se sprdali na njegov račun. Vrijeme radnje: Božić 2011. Mjesto radnje: noćni klub u Honoluluu, znakovita naziva “Kravlja glava”. Haas, 45-godišnji ćelavac niskog čela i izražene pivske trbušine, sjedi sa četvoricom prijatelja u separeu i prazni kriglu za kriglom. Nakon što su pretresli uobičajene teme (“Gle malu, kako je dobra!”; “Država je u banani, nema posla!”; “I, što kažeš na sinoćnju utakmicu?”) muškarci su, već solidno nakresani, počeli zafrkavati jedan drugog. Haas se još nekako držao kad su mokra braća sipala šale na račun njegove galopirajuće alopecije i stanja na bankovnom računu, ali se čaša njegovog strpljenja (a i ona pivska) prolila kad su se momci počeli neslano šaliti na račun njegove nove cure Tracy, koju su zbog suvišnih kilograma nazvali nosorogom. “E, sad ste stvarno pretjerali! Ispričajte se, inače iz ovih stopa odlazim doma!”, viknuo je Haas. Shvativši da su ga dirnuli u Ahilovu petu, “prijatelji” su prešli na tešku artiljeriju – doveli su u pitanje vjernost dorične dame. Crven od bijesa, Haas je krenuo prema izlazu, oprostivši se od društva riječima: “Za mene ste mrtvi!”. Na žalost šaljivaca, to nije mislio u figurativnom smislu. Izišavši iz kafića, ljutito je šutnuo nogom kantu za smeće, iz koje je ispala hrpa otpadaka, uključujući već spomenutu kravlju kost. U Haasovu alkoholom natopljenome mozgu rodila se ideja. Utrčao je u birtiju držeći kost u ruci, te njome počeo mlatiti izdajničke gadove od svojih prijatelja. Dvojica su prošla “lišo”, jedan je iz napada izišao sa slomljenim prstom, a jedan je završio na hitnoj razbijene arkade. Haas, koji je zbog nanošenja teške ozljede dobio pola godine robije, zakleo se da nikad više neće piti.

Šalu na stranu, il’ ću te nabit’ na granu!

Amerikanac George Olivieri bio je jednostavan muškarac: sve što mu je u životu trebalo bile su dvije kutije cigareta i boca vina dnevno. Kad je, upravo zbog svoje sklonosti zavirivanju u dno čašice, ostao bez posla, nije si više mogao priuštiti svoje male hedonističke rituale, te je odlučio opljačkati lokalnu trgovinu. “Vješto” zamaskiran prugastom majicom koju je navukao preko donjeg dijela lica, oboružan s čak dvije vrste hladnog oružja, u ljeto 2008. godine odlučnim korakom je ušetao u radnju Indijca Goutama Sakara. “Smjesta mi daj pedeset dolara, inače ću te probosti kao svinju!”, zaprijetio je vlasniku, koji je upravo slagao novac u blagajnu. Podigavši pogled, Sakar se suočio sa “strašnim” oružjem s kojim je trebao biti proboden – zašiljenom palminom granom (na slici!). “Što gledaš, bijedniče? Pare na sunce!”, ciknuo je Olivieri. Bijesan zbog izostanka straha na Sakarovom licu, zaprijetio mu je pomoćnim oružjem: japankama koje je nagurao u stražnji džep hlača. “Ako se ne isprsiš s parama, odalamit ću te ovim!”, zagrmio je Olivieri, kao da u ruci drži buzdovan a ne obuću za plažu. Siroti pljačkaš ubrzo će na svojoj koži osjetiti da korištenje improviziranog oružja nije njegov monopol. Neki kupac, wannabe junak, dohvatio je stolac koji se nalazio u dućanu te njime odalamio Olivierija po glavi. Kad se osvijestio, s blagim potresom mozga, nalazio se iza rešetaka. Tko se mača laća…

Piše: Lucija Kapural

Komentari