Nacistička “razglednica” iz Ukrajine: Smaknuće kijevske Židovke s djetetom u naručju

Rare Historical Photos

U Ukrajini je uoči Drugog svjetskog rata živjelo najviše Židova u Europi. Na Istoku Europe je ujedno bilo najviše logora za istrebljenje. U skladu s nacističkim planovima Židovi sa Zapada su deportirani na Istok, zbog čega Zapad nije imao toliko upliva u genocidu, barem ne direktnom.

Brojka ubijenih Židova

Područje Ukrajine je bilo pod vlašću Sovjeta u vrijeme njemačke invazije 1941. godine. Procjenjuje se da je tamo ubijeno najmanje milijun i pol Židova. Fotografija koju ovdje donosimo, a na kojoj se vidi smaknuće kijevskih Židova od strane pokretnih odreda smrti (Einsatzgruppen), nadomak području u blizini Ivanograda, smatra se jednom od najvjerodostojnijih pokazatelja strahovlade nacističkog režima. Fotografija prikazuje doslovno trenutak prije ubojstva majke s malim djetetom u naručju, a poslana je s Istočnog bojišta u Njemačku. U Varšavi je završila jer je  fotografije “presreo” pripadnik pokreta otpora koji je prikupljao dokumentaciju o nacističkim ratnim zločinima. Na poleđini je pisalo: “Ukrajina 1942., židovska akcija, Ivanograd”. Taktika pristupa prema Židovima je ovdje bila drugačija, što je vjerojatno povezano s njihovim brojem, a zbog čega su masovno likvidirani strijeljanjem.

Dolazak Sovjeta 1943.

Ukrajina dolazi pod vlast Crvene armije tijekom 1943. i to svojim istočnim i središnjim dijelom da bi zapadni dio zemlje bio osvojen tijekom 1944. godine. Nakon rata sovjetski izvori su bili nedostupni Zapadu pa se povijest Holokausta u Ukrajini pisala prema dostupnoj građi iz njemačke dokumentacije.


Ratni zločinci postaju domoljubi

Zapravo povijesna analiza postkomunističkih zemalja koje su nekada činile tzv. istočni blok ukazuje da su se, sve one željele riješiti balasta prošlosti. Dapače, vidljiva je u njima i tendencija stavljanja znaka jednakosti između komunističkih i nacističkih zločina. Istovremeno dolazi do rehabilitacije ratnih zločinaca poput Symona Petliura koji je odgovoran za organizaciju pogroma Židova, nakon Prvog svjetskog rata, a koji su se transformirali od zločinaca u slavljene domoljube zaslužne za otpor “pošasti” komunizma.

Od glumca do predsjednika

Povijest se koristi i “izvrće” za potrebe onih koji su na vlasti, i ne kaže se bez razloga da povijest pišu pobjednici pa se učestalo ona “prekraja”. S tim da se u Ukrajini 2019. dogodio “incident” u kojem je predsjednikom postao popularni komičar Volodimir Zelenskij, koji se očito poistovjetio s likom predsjednika kojega je glumio u tamošnjoj seriji. On je svojom show kampanjom “pomeo” konkurenciju i došao potpuno neočekivano na vlast. Uz njega u zemlji je na mjestu premijera još jedan Židov, što je izniman slučaj u svijetu, izuzev u Izraelu. No, unatoč tome što je predsjednik u osnovi Židov koji je prešao na pravoslavnu vjeroispovijest, u zemlji koja je danas suočena s ruskom agresijom, došlo je do važnih pomaka, pa je tako donesen zakon kojim se u Ukrajini zabranjuje antisemitizam.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari