Na stravičan način je ubio suprugu, a potom o tom zločinu napisao roman, koji mu je donio bogatstvo i slavu!

U ljeto 1992., ne osobito poznat nizozemski književnik Richard Klinkhamer (1937. – 2016) objavio je roman o sedam načina na koje čovjek može ubiti suprugu, prepun naturalističkih detalja od kojih se čovjeku okreće želudac. Jedna od opisanih metoda bila je sljedeća: ženu kojoj si se zakleo na doživotnu vjernost valja odalamiti batom po glavi, samljeti je u stroju za mljevenje mesa, a potom njenim ostacima nahraniti golubove.

Pompozna promocija ovog štiva, naslovljenog “Srijeda, dan za mljevenje”, lokalne policajce učinila je iznimno sumnjičavima – godinu dana ranije, piščeva supruga Hannelore, omiljena medicinska sestra na odjelu pedijatrije, misteriozno je nestala iz njihova doma u Hongerige Wolfu, pitoresknom seocetu u općini Oldambt. Glavni sumnjivac tada je bio upravo ekscentrični umjetnik i notorni alkoholičar – susjedi su, naime, posvjedočili da je ovaj bivši pripadnik Legije stranaca u naletima bijesa znao teško pretući suprugu. Policajci su ga više puta ispitali, pretražili mu kuću, prekopali vrt, pa čak i pretražili njegov posjed infracrvenim skenerima, no od Hannelore nisu našli ni H. Bez trupla i bilo kakvih fizičkih dokaza, istraga je vrlo brzo zašla u slijepu ulicu. Autor se smješkao poput češirske mačke – ne samo da je ostao na slobodi, već ga je spomenuti roman učinio slavnim i bogatim!

Željan dodatnog publiciteta, naredno desetljeće proveo je dajući intervjue i doslovce skačući pred televizijske kamere – na ne osobito suptilan način, aludirao je da je uistinu presudio svojoj boljoj polovici. “Svatko je sposoban ubiti. Svatko!” bila je, primjerice, njegova često ponavljana rečenica. Neke gledatelje je plašio, drugi su ga doživljavali kao intrigantnog čovjeka, no snažna reakcija javnosti učinila ga je nekom vrstom kultne figure. Vjerojatno bi do kraja života “muzao kravu” svoje zloglasnosti da, onako arogantan i uvjeren u svoju nedodirljivost, nije napravio glupu grešku.

Nakon što je prodao obiteljsku kuću te se s novom, znatno mlađom curom preselio u Amsterdam, novi vlasnici imanja odlučili su dramatično preurediti vrt. Ondje, ispod netom srušene sjenice, pronašli su kostur nesretne Hannelore. Klinkhamer je smjesta uhićen, a nakon nekoliko dana priznao je zločin. Detektivima je ispričao da nije planirao ubiti ženu već je “samo” premlatiti drvenom palicom ali se, eto, u provali bijesa malčice zanio. Godine 2001. osuđen je na sedam godina zbog ubojstva na mah, no na slobodu je pušten već nakon dvije, zbog uzornog ponašanja.

Piše: Lucija Kapural


Komentari