Na putu prema dolje: Jedan od najtrofejnijih biciklista suspendiran je nakon što se otkrilo da je koristio doping!

Alberto Contador Velasco peti je biciklist u povijesti koji je osvojio sva tri “Grand Toura” te prvi Španjolac kojem je to “pošlo za pedalom”… I to triput! Bio je, naime, trostruki pobjednik “Tour de Francea”, španjolske “Vuelte” i utrke “Giro d’Italia”. Sportskim novinarima je uz to pružao materijala za ispredanje dirljivih storija o snazi ljudske volje i prevladavanju životnih teškoća.

Momak iz Pinta, gradića blizu Madrida, odrastao je u više nego skromnim uvjetima. Rođen je 1982. godine, kao treće od četvero djece radničkog para. U obitelji se sve vrtjelo oko potreba njegova mlađeg brata, oboljelog od cerebralne paralize. Izlaz iz nevesele svakodnevice potražio je u sportu. Prvo je trenirao nogomet, potom atletiku, da bi ga kao 14-godišnjaka biciklizmom “zarazio” stariji brat. “El Pistolero”, kako su mu tepali, odmah je pokazao veliki talent ali i spremnost na odricanja. Školovanje se nije uklapalo u njegov pretrpan raspored, pa ga je u šesnaestoj prekinuo. Prvu pobjedu je ostvario na dan kad je postao punoljetan, i od tada je praktički bio nezaustavljiv.

U sliku pristojna, odgovornog momka uklapao se i njegov ljubavni život: oženio je Macarenu Pescador, djevojku koju je znao od malih nogu. “Za mene ne postoji nijedna druga”, izjavio je. Da se ne radi o šupljoj frazi, dokazao je kad mu je, nakon odvožene etape na Touru 2010. godine, pristupila žderačica muškaraca Cameron Diaz te ga poljubila. Glumici, koja se u Francuskoj zatekla zbog promocije filma, poklonio je cvijeće koje je dobio kao vodeći u redoslijedu, ali joj je broj mobitela odbio dati!

Lijepa sportska priča počela se rušiti upravo nakon spomenutog natjecanja, na kojem je pobijedio. Nedugo nakon trijumfa, stigli su rezultati analize urina: pokazalo se da je Španjolac tijekom utrke koristio nedozvoljeno stimulativno sredstvo klenbuterol! Na press-konferenciji koju je promptno sazvao, šampion je objasnio da ga je u organizam unio nesvjesno, po svoj prilici putem kontaminiranog mesa. Međunarodna antidopinška agencija i Međunarodna biciklistička federacija tražile su suspenziju, ali su ga čelnici Španjolskoga biciklističkog saveza odriješili krivnje. Priči, međutim, tu nije bio kraj. Slučaj, koji se razvukao iznad svih očekivanja, završio je na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lausannei, a konačna odluka je bila: kriv je. Suspendiran je na dvije godine, a naslovi s Toura 2010. i Gira 2011. su mu oduzeti.

Piše: Lucija Kapural


Komentari